Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, december 02, 2015

Treinkaping bij De Punt

Grof geweld

Naar inmiddels bekend is heeft de Nederlandse overheid in 1977 bewust opdracht gegeven aan zwaarbewapende militairen om een handvol doodsbange (en deels ongewapende) jongemannen van dichtbij lafhartig dood te schieten met meerdere kogels. En heeft daar doelbewust over gelogen tegen de leden van de Tweede Kamer en via hen tegen de bevolking. Men deed het voorkomen dat zwaarbewapende terroristen onschuldige Nederlandse burgers in gijzeling hadden genomen met gebruikmaking van grof geweld. In werkelijkheid ging het om een actie van een paar Zuid-Molukse jongeren om aandacht te vragen voor hun zaak waar de Nederlandse overheid op weigerde in te gaan. Ruim 25 jaar eerder had de Nederlandse regering beloofd hen op te vangen in tijdelijke barakken in afwachting van de vorming van een eigen Zuid-Molukse staat. Later bleek dat onze geweldige regering geen moment lang van plan is geweest die belofte in te lossen. Wat uiteindelijk leidde tot de beruchte 'Treinkaping bij De Punt'.

Leugens

Dankzij afluisterapparatuur wist Minister Dries van Agt al dat de treinkapers geen moment van plan waren hun dreigement (het vermoorden van gijzelaars) uit te voeren. Toch gaf hij de opdracht tot moord met hollow-point munitie. Weliswaar tegen internationale verdragen in maar daar heeft de Nederlandse regering zich nog nooit wat van aangetrokken. Ook die dag niet. Diverse regeringswoordvoerders (waaronder toenmalig minister van Agt die opeens last heeft van zijn geheugen) ontkenden dat de gijzelnemers omkwamen in een kogelregen maar beweerden doodleuk dat zij met 'een enkel gericht schot' zijn uitgeschakeld. Dat de meeste doden meer dan tien wonden hadden bij de autopsie en in één dode zelfs 14 kogels in het lijf zijn aangetroffen dient blijkbaar niet als bewijs van een grove leugen.

Reactie Rutte

Hier de reactie van minister-president Mark Rutte toen hij hoorde dat die Molukkers glashard waren geliquideerd in opdracht van de toenmalige regering:

Hoe zou u de zaak hebben opgelost?