Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, december 22, 2021

Niet iedereen heeft een fijne kerst

Het is bijna kerst. Een tijd van verbinding, verbroedering, gezelligheid. Vooral 26 december, Tweede Kerstdag, wanneer stellen ruziën over 'Gaan wij eerst naar jouw ouders en dan naar de mijne of omgekeerd? Ik ga mee naar jouw moeder op voorwaarde dat jij dit jaar mijn vader niet uitscheldt.'

In grote delen van de wereld - dat vergeten wij wel eens - viert men helemaal geen kerst. Omdat men er Hindoe of Moslim is bijvoorbeeld en niet de 'Judea-Christelijke cultuur' heeft opgelegd gekregen omarmt.

In een flink deel van de wereld heeft men andere gedachten bij onze kalenderdatum (ja, niet elke cultuur hanteert dezelfde kalender) '26 december'. In 2004 op die datum verloren door toedoen van een tsunami zeker 230.000 mensen hun leven (volgens sommige bronnen ruim 300.000) en miljoenen huis en haard. En geliefden.

Dus voordat u zich verkneutert op een gezellig kerstetentje of leuke cadeautjes of zo, vraag ik u even stil te staan bij hen die nog even niets te vieren hebben.

Deze muziek kan helpen bij die actie:

De jonge pianist Nobuyuki Tsujii componeerde dit nummer speciaal voor de slachtoffers van de aardbeving met daaropvolgende tsunami. Ik vind het bijzonder ontroerend. 

=========================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

Meer lezen? Mijn verhalenbundels