Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 09, 2015

Logica is niet altijd logisch

Dom

Met mensen 'dom' te noemen (natuurlijk is niemand echt dom want iedereen bekijkt een situatie vanuit een ander perspectief) ontlok ik een reactie. Regelmatig wordt daar zelfs over nagedacht. En dat is precies mijn doel. Natuurlijk vind ook ik het leuk om gelijk te hebben maar als iemand beargumenteerd aantoont dat ik dat niet heb, ben ik de eerste om dankjewel te zeggen. Met alleen maar foto's van schattige katten laat ik mensen niet nadenken. Sorry voor wie zich beledigd voelt. Ik zal u nooit meer dwingen mijn stukjes te lezen! Oké?

Logica

Logica is niet altijd logisch, al kan het er verdacht veel op lijken.
De meesten zijn het er bijvoorbeeld over eens dat alles wat onnatuurlijk is, slecht is voor de mens. Dan is je voortbewegen op de fiets dus slecht want wie heeft er ooit op natuurlijke wijze een fiets zien ontstaan zonder tussenkomst van een mens? Anderzijds is een broodje met sla, tomaat en kip heel gezond. Maar een kipburger wordt als 'fastfood' gezien en dus als onnatuurlijk en dus als slecht. Maar wat ís een kipburger eigenlijk? O ja: een broodje met sla, tomaat en kip...

Nog zo'n vals maar echt lijkend stukje logica: 'van gezond eten val je af.' Niet dus.

'9000 vluchtelingen is veel te veel voor zo'n klein land als Nederland!' is een veel gehoorde kreet. Maar hoeveel is 'veel'? Stel dat elke Nederlandse gemeente (bijna 400 stuks) een gelijk aantal vluchtelingen opneemt dan gaat het per gemeente om het schrikbarende aantal van 22 personen die extra zijn te voeden. Vraag aan mijn lezers: is dat écht veel?

Een bepaalde groep mensen hanteert ook graag valse logica. Zoals in onderstaand voorbeeld:

Een groep is nooit een deel van die groep

'Marokkanen zijn lui en crimineel!' Interessant feitje: Marokkanen vochten in de Tweede Wereldoorlog harder tegen de Nazi's dan 'wij'. 'Maar daar hoor je de PVV niet over...' aldus columnist Luuk Koelman.

Van alle jonge criminelen in Nederland is 50% van Marokkaanse komaf. Naar verluidt. Reden voor sommigen om te roepen dat álle Marokkanen crimineel zijn. Wat zij vergeten is dat dús 50% van alle jonge criminelen níet van Marokkaanse komaf is. Waarheen moeten die worden uitgezet? Van de harde kern van agressieve Ajax-hooligans is meer dan de helft afkomstig uit streng christelijke geloofsgemeenschappen als Urk.

Veel Urkse jongeren zijn crimineel

Volgens PVV-logica betekent dat dat iedereen uit Urk crimineel is. Naar welk land zullen wij hen uitzetten? Grappig in dit verband is dat Urkers al jaren roepen zich te willen afscheiden van Nederland. Dat maakt hen dan buitenlanders. Gaan zij dan een hekel krijgen aan zichzelf? Overigens is Nederland indertijd bevrijd door 'van die buitenlanders'. Maar dat terzijde.