Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 30, 2021

Aan elke beslissing zit een consequentie vast

Actie=reactie. Ofwel: natuurlijk staat het elk individu vrij om zelf beslissingen te nemen. Hartstikke fijn om voor jezelf te bepalen wat je wel of niet wil eten, of je wil werken voor geld of liever wat meer vrije tijd hebt en vrijwilligerswerk doet. Je hoeft niet naar ouders of overheid te luisteren want als volwassene ben je zelf prima in staat om te besluiten of je meer om jezelf geeft dan om anderen. Of meer om dieren dan om mensen, meer van muziek dan van lekker eten houdt, et cetera.

=================================================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

====================================================================
Maar aan elke beslissing zit een consequentie: als je vindt dat je geen autogordel hoeft te dragen is de consequentie dat je een boete kunt krijgen of dat je plotseling verandert in een dode, bloederige massa vlees en botten wanneer je in een auto-ongeluk terecht komt.

Natuurlijk kun je er voor kiezen om niet naar je werk te gaan wanneer je daar geen zin in hebt. De consequentie is dat de kans op verlenging van je jaarcontract minimaal wordt. Zelfs vrijwilligerswerk is doorgaans niet vrijblijvend: als je een paar keer niet komt opdagen voor je dienst in het buurthuis, zal men iemand vragen die wat betrouwbaarder is: mensen gaan nu eenmaal liever om met iemand die zij kunnen vertrouwen.

Natuurlijk kun je je wel eens beroerd - fysiek of mentaal - voelen maar bel dan even af. Ook al vind je dat je de keus hebt om wel of niet te bellen. Of je het fijn vindt of niet, we leven nu eenmaal in een 'samen'leving.

Je kunt prima vinden dat je geen condoom wilt gebruiken tijdens 'casual sex' maar accepteer dan ook de kans dat je een partner treft die dan gewoon 'nee' zegt.

Niemand dwingt je om jou je toezeggingen te laten nakomen maar kijk dan niet verbaasd op wanneer je door de houding: 'Ik bepaal zelf wel wat ik doe en wanneer!' vrienden kwijtraakt.

Je hoeft geen beste vrienden te zijn maar al je dezelfde leefruimte deelt is het wel zo handig als je een beetje rekening houdt met elkaar. Een goed voorbeeld vind ik Billy de Kat: hij is geen vrienden met elke kat in de buurt maar ze kunnen toch met elkaar overweg. Al hebben ze soms wat ruzie:

Ook aan vriendschappen zitten consequenties: net als een auto dienen ook relaties onderhouden te worden. Met een auto aanschaffen ben je er nog niet; je zult tijd en aandacht moeten besteden aan het apparaat. Als je een betrouwbaar vervoermiddel wilt tenminste. Met vriendschappen is dat niet anders.

Natuurlijk ben je 'baas over eigen lijf!' en kun je jouw mening baseren op 'een onderbuikgevoel' (=een YouTube filmpje of een Facebook bericht) en kun je besluiten om je niet te laten vaccineren. Maar de coach van je voetbalteam kan dan besluiten jou buiten het team te plaatsen. Bijvoorbeeld.

Daarover klagen is dan letterlijk kinderachtig: een volwassene weet dat er consequenties verbonden zijn aan zijn of haar daden. Dat geldt ook voor volwassenen die als kind nooit geleerd hebben dat tegenover elke actie een reactie staat. 

Meer lezen? Mijn verhalenbundels