Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, september 28, 2010

Slim hè?

Deed het gisteren nog maar even rustig aan want ik bleek toch wat last te hebben van de gevolgen van het feestje zaterdag. Maar goed, een paracetamolletje, veel water drinken en op tijd naar bed en dan gaat het weer. Maar eigenlijk is dat natuurlijk niet meer dan symptoombestrijding.

Vrij onschuldig, nog en lang niet zo ingrijpend als de symptoombestrijding die de ziekenfondsen voorhebben. Om de kosten van ziektebestrijding te hanteren heeft men besloten om NIET de oorzaken maar de gevolgen aan te pakken. Zo zal niet worden bezuinigd op de bureaucratie of op de salarissen van management of extern personeel.

Er zal zelfs niet gekekeken worden of sommige processen wellicht wat efficiënter en "kosten neutraler" kunnen worden uitgevoerd. Welnee: ze halen gewoon weer wat uit het basispakket en verhogen de basispremie. Natuurlijk wordt ook het eigen risico verhoogd en zo zal de gemiddelde burger ruim 200 euro per jaar meer dan nu aan ziektekosten kwijt zijn. Gewoontegetrouw krijgt men voortaan minder voor meer geld.

Het systeem van de ziektekosten-verzekering is zélf ziek maar wie gaat die beter maken? (Tussen haakjes: Hoe is dat eigenlijk in België geregeld?)

Er wordt sowieso teveel gekeken naar symptoom-bestrijding en te weinig naar oorzaken.

Ook bijvoorbeeld in de behandeling van arbeidsongeschikten. Hen allemaal van een basis-uitkering voorzien is duur en dus worden ze gemakshalve als arbeidsGESCHIKT gezien. De Nederlandse gehandicapten moeten dus maar massaal aan de (deeltijd)baan. Misschien kunnen ze de banen innemen van al die moeders die vanwege de gestegen kosten van kinderopvang weer noodgedwongen thuis zitten?

Dat wordt nog lachen: ziet U een rolstoeler al met een dienblad op schoot de directiekamer inrijden om het management van DSW van koffie en thee te voorzien? Of nog leuker: een kantinejuffrouw op krukken! "Meneer, kunt U zelf even dat broodje uit de vitrine pakken, de kassalade opendoen, Uw geld daarin leggen en het wisselgeld pakken? Bedankt."

Nog eentje dan: een loodgieter met een polio-handje:"Mevrouw, als U dit lek dicht wilt hebben moet U samen met mij in het gootsteenkastje kruipen; Als U dan de moersleutel vasthoudt, draai ik wel aan de zwanenhals."

Genoeg gelachen.

Dat vindt ook het management van de Publieke Omroep: Wég met amusementsprogramma's zoals Bananasplit en Wie van de Drie. Als mensen willen lachen of naar sport willen kijken dan zappen ze maar naar de commerciële omroep. Als gevolg van deze op handen staande beslissing zullen sponsors van de Publieken zich terugtrekken waardoor het duurder wordt om de overgebleven programma's te produceren.

Ook de NS bezuinigen liever op conducteurs dan op de kosten van management. Door het openzetten van de OVchip-poortjes is er geen personeel meer nodig dat naast de poortjes staat uit te leggen hoe het systeem niet werkt. Daarnaast zijn er geen conducteurs meer nodig op de treinen omdat binnenkort elke reiziger verplicht door de OV-poortjes moet. Slim hè?

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Gloria Stuart en James Heselden

Deel dit bericht