Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 25, 2013

Juist wel

Verschrikkelijk natuurlijk wat er in Nairobi is gebeurd maar - in tegenstelling tot wat sommigen roepen is het niet de schuld van de Islam dat tientallen mensen zijn omgekomen toen terroristen het vuur openden op mensen in een winkelcentrum. Ik vraag mij af: als de 'heren' niet de Koran maar de Bijbel op hun nachtkastje hadden liggen, zou de media dan spreken van 'Gemene Christenen vermoordden onschuldige mensen!' Ik denk van niet.

Intussen heb ik mijn eigen beslommeringen:

Vanmorgen eerst even een fotoshoot
en daarna een paar uurtjes op kantoor gezeten. Gisteren kwam ik op kantoor helaas tijd te kort om de dingen te doen die ik mij voorgenomen had om te doen maar dat heb je soms. Ooit maakte ik mij daar druk over maar die tijden zijn voorbij. De woorden van mijn oma zaliger indachtig: 'As niet, dan niehiet.' (Stelt u zich een schattig Javaans accent voor.)

Maandag was een dag vol besprekingen. Eentje rond de lunch, eentje op het einde van de middag en eentje 's avonds. Maar het hoort er allemaal bij. Gevolg is wel dat het af en toe omloopt in mijn hoofd en als ik dan gebeld wordt met de een of andere trivialiteit heb ik de neiging kortaf te doen. Natuurlijk, soms is even bellen makkelijker maar zelf vind ik het vervelend mensen zomaar lastig te vallen. Daarom stuur ik liever even een sms-bericht of een e-mail. Dan kan de ontvanger zelf bepalen wanneer hij of zij bet bericht leest en wanneer hij of zij antwoord geeft. Ook kun je bijvoorbeeld een sms'je sturen met het bericht: 'Schikt het dat ik jou zo even bel?' Er bestaan inmiddels zoveel interessante manieren om elkaar het leven wat makkelijk te maken; waarom die niet gebruiken?

Bijvoorbeeld om makkelijker te kunnen discussiëren over wat 'leven' eigenlijk is.

Een definitie van leven is: 'Datgene dat organisch is, zich voortplant en zuurstof en voedsel gebruikt om te groeien'. Een krop sla leeft dus ook. Zouden vegetariërs en boeddhisten dat wel weten? Een paar weken geleden stelde ik die vraag aan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Daar kwam een alleraardigste discussie op Twitter uit voort. Maar ik blijf met een paar vragen zitten.

Bijvoorbeeld: als mensen zo voor diversiteit in het dierenrijk zijn, waarom hebben zij dan iets tegen muggen, schorpioenen en spinnen? Pandaberen en zeehondjes moeten behouden blijven 'want het dierenrijk moet uit zoveel mogelijk soorten blijven bestaan want dat is goed voor de ecologie.' Maar ja, als de dinosauriërs niet waren uitgestorven had de mens waarschijnlijk geen enkele kans van overleven gehad en konden wij niet de vraag stellen: waarom heeft een leeuw geen medelijden met een gnoe? Afijn: over een paar miljard jaar (of eerder, als het aan opportunistische militair ingestelde machthebbers ligt) zal de mensheid zijn uitgestorven en is er geen haan die er naar kraait. Of juist wel.