Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 26, 2020

Disney en Schenkman

Oorspronkelijk waren de kleine mannen in het verhaal over Sneeuwwitje dat: gewoon kleine mannen dus. Mannen die al jarenlang in mijnen werkten, in een huisje in het bos woonden en al heel lang geen vrouwen hadden gezien. Zeker geen leuke. Met alle gevolgen van dien toen zij werden geconfronteerd met een mooie jongedame van een jaartje of veertien. Walt Disney kaapte het sprookje en veranderde de kleine mannen in dwergen (Feitje: niet elke man (of vrouw) die klein is heeft dwerggroei.) die huppelend en zingend naar het werk gingen. Mede door dat beeld zag 'de gewone mens' (m/v/o) voortaan kleine mensen als schattig, dom en klunzig.

Wat Disney deed voor kleine mensen wat onderwijzer Jan Schenkman deed voor mensen met een donkere huidskleur. Naar het beeld wat de meeste inwoners van de Lage Landen in die tijd hadden van mensen die in verre warme streken woonden: die zijn heel donker van huidskleur, hebben grote lippen, dragen grote gouden ringen en praten raar. De 'gewone man' had zelden toegang tot volledige informatie dus als dit de informatie was die zij hadden, hoe zouden zij de knecht van Sinterklaas hebben afgebeeld?

'Ja maar tradities zijn tradities en mogen nooit worden aangepast!' Toch wel raar dan dat er in de loop der tijd ontzettend veel is gewijzigd aan de 'eeuwenoude' traditie die het Sinterklaasfeest is geworden. Zo kwam de Sint eeuwenlang niet per stoomboot uit Spanje aanzetten maar werd dat pas een 'eeuwenoude traditie' toen Jan Schenkman dat verhaal rond 1850 verzon. De komst per stoomboot is een deel van de 'eeuwenoude traditie' waar opvallend vaak van wordt afgeweken. Zo komt Sinterklaas tegenwoordig ook per auto, trein en zelfs per helikopter de kindertjes bezoeken.En was de Goedheiligman ooit 'traditioneel' een bijzonder wijze en slimme oude baas, tegenwoordig is hij nogal een kluns die zonder hulp van zijn slimme Pieten Nederland en België niet eens zou bereiken en soms zelfs op gruwelijke wijze aan een voortijdig levenseinde zou komen:De vraag is: waarom heeft (vrijwel) niemand ook maar enig probleem met het veranderen van aspecten van de traditie, behalve met dat ene aspect: de kleur van de huid van zijn helpers?


Nog een klein vraagje dan: als Zwarte Piet zwart is doordat hij neerdaalt door de schoorsteen, hoe houdt hij zijn kleding dan zo schoon?


Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

Deel dit bericht