Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, februari 11, 2015

Over tradities

The Thief of Time van John Boyne is boek nummer vier van dit jaar en geeft een prachtig tijdsbeeld van onze recente geschiedenis. Gezien door de ogen van één man. Aanrader!

Gisteren hadden wij een gezellig etentje met vrienden: zelfgemaakte sushi! Vanmorgen had ik een meneer van het energieteam over de vloer. Met ons tweetjes verbruiken mijn zoon en ik minder gas en elektriciteit dan een alleenstaande in een vergelijkbare oude begane grond woning. Daar ben ik best trots op. Minder trots ben ik op onze lokale overheid (de gemeente dus) die heeft besloten burgers geen subsidie te geven voor vloerisolatie 'want te weinig mensen hebben profijt van zo'n regeling.' Maar intussen raken mensen ziek van hun koude tochtige en vochtige woning terwijl zelfs VVD-stemmers er van overtuigd zijn dat gezonde mensen harder kunnen werken dan zieken! Je zou er bijna van gaan protesteren. En protesteren doen mensen gelukkig nog wel eens. Sterker nog:

Het is oorlog. In Europa. Mensen schieten. Op elkaar. Om te doden. In Oekraïne. En wij? Wij hebben 'last' van een hele centimeter sneeuwval en een staatssecretaris (mevrouw Mansveld) die de NS en beheerder ProRail een hand boven het hoofd houdt terwijl fout op fout wordt gestapeld. De vraag is niet of de fout ligt bij ProRail of NS en hoe de fouten voorkomen kunnen worden maar bij welk bedrijf mevrouw Mansveld na haar politieke carrière een commissariaat of management functie krijgt: bij de Nederlandse Spoorwegen of bij ProRail?

Aan u de keus of u mijn opmerking als cynisch ziet of als realistisch.
Met politici die vooral eigenbelang nastreven gaan wij hard naar landen die wij ervan beschuldigen burgers niet serieus te nemen. Neem de recente zaak van Tweede Kamerlid Mark Verheijen die doodleuk toegeeft voor duizenden euro's onterechte declaraties te hebben ingediend en ruim 10.000 euro van een projectontwikkelaar heeft ontvangen maar van premier Rutte (Beiden zijn overigens lid van de VVD. Leuk om te weten voor wie volgende maand naar de stembus gaat) gewoon salaris mag blijven vangen als kamerlid: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/02/11/vvder-verheijen-declareerde-ten-onrechte-duizenden-euros/ Maar ja, is burgers bewust voorliegen niet een eeuwenoude Hollandse traditie?

'Dus jij wilt respect voor de puur Hollandse Joods christelijke tradities?' -'Nou en of!' 'En wat bedoel je daar precies mee?' -'Nou, eh...je weet wel.' 'Niet echt. Daarom vraag ik wat jij precies bedoelt met die uitspraak waar jij zo stellig achter staat.' -'Je weet heus wel wat ik bedoel!' 'Nee, echt niet. En ik vraag mij sterk af of je dat zelf wel weet.' -'Ik bedoel ermee dat ik vind dat ze van onze tradities af moeten blijven!' 'Wie zijn 'ze'? En wie zijn 'onze'?

Jij vindt dus dat de oude Hollandse tradities hersteld moeten worden?'
-'Ja, precies. Dat dus!' 'Eén van die oude Hollandse tradities is dat de man buitenshuis werkt en de vrouw thuis voor de kinderen en het huishouden zorgt. Die traditie moet dus hersteld worden?' -'Nee, natuurlijk niet! Niet elke traditie is goed.' 

'Heb jij voor mij een lijstje met tradities die moeten blijven en
tradities die moeten verdwijnen want het wordt voor mij verwarrend. Zeker als je eerst beweert dat alle tradities behouden moeten blijven en al binnen één minuut terugkomt van die uitspraak en uitzonderingen begint te maken.'
-'Nou, nu moet je niet zo moeilijk gaan doen, hoor!' 'Ik wil juist duidelijkheid. Is dat zo moeilijk te begrijpen?' -'Maar het ís duidelijk! Ik wil gewoon dat alle tradities behouden blijven!' 'Behalve dan natuurlijk die tradities die je wilt afschaffen.' -'Precies!'