Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 21, 2011

Horen

De dag begon goed gisteren! M'n zoon was nog maar net de deur uit naar school of er werd aangebeld...een speciale koerier bracht mij bloemen van m'n dochter, de dag ervoor zelf geplukt uit haar eigen schooltuin. 'Voor omdat je pas jarig was en gauw het ziekenhuis in gaat en zo, zei ze. Geloof ik. Of zoiets." zei de koerier...
Nou, daar wordt een mens toch helemaal warm van!
Was ook nog licht koortsig van een flinke verkoudheid dus had het opeens extra warm!

Warm van plezier kreeg ik het bij het bekijken van het mini-debat na het voorlezen van de Troonrede, gisteren op Prinsjesdag.

Ontzettend komisch om te letten op de retoriek die de diverse woordvoerders hanteren en die te volgen. (Volgt u het nog? Dat was namelijk een beetje een kromme zin. Excuus.) Zo komt Wilders graag met oneliners die lekker en logisch klinken en heeft Rutte goed naar Bush gekeken door flink veel te herhalen. Roemer mag graag guitig lachen. Bijvoorbeeld.

Voorbeeldjes van gisteren:

Wilders kaatst de bal keihard terug in de hoek van Cohen door die laatste "Grote Gedoger" te noemen en goochelt met cijfers zodat die logisch klinken...:"22.000 verpleegkundigen verdwijnen maar er komen er 12.000 bij dus dankzij de PVV komen er 22.000 plus 12.000 is dus 34.000 verpleegkundigen bij." En:"De PVV blijft strijden voor behoud van het PGB door het steunen van het kabinet dat het PGB wil behouden voor een kleine groep mensen."

Rutte blijft hameren op woorden als "Waarheid" en "stellig" zodat het lijkt alsof hij altijd de waarheid spreekt en een standvastig man is.

Roemer blijft vooral minzaam glimlachen en zegt dingen als "Wat u daar zegt is gewoon niet waar" en blijft daar uiterlijk heel kalm blij. Hij heeft van debateer-les geleerd dat verhitte tegenstanders het niet kunnen uitstaan wanneer hun opponent kalm blijft en dat zij dan vaak fouten gaan maken. (Toevallig een methode waar ik mijzelf ook graag van bedien. Het is namelijk ook de minst vermoeiende en ik ben graag lui.)

En dan nog het taaltje waar men zich van bedient. Het heeft vaak veel weg van de taal waar managers zich ook graag van bedienen.

Over gisteren zou ik daarom willen zeggen:"In het kader van Prinsjesdag, daarbij doelende op de retoriek van beproefde bewindslieden aan wie het gelegen is hun targets te halen, kunnen wij ons afvragen: zal de geschetste win-winsituatie standhouden tijdens een bilateraal aftikproces?'

Hier een prachtig filmpje (Engels, niet ondertiteld) over hoe je met een heleboel stierepoep ook doorgewinterde wetenschappers kunt oplichten. De aangekondigde "Dr. Fox" wordt gepresenteerd als een authoriteit op zijn gebied maar is gewoon een acteur die een paar vaktermen uit zijn hoofd heeft geleerd maar gewoon onzin verkondigt. Toch vonden de aanwezige professoren en doktoren de lezing zeer waardevol en wilden zij "Dr. Fox" vaker horen....


Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Burhanuddin Rabbani