Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, augustus 20, 2023

De week voorbij

Mensen zijn soms helaas snel verontwaardigd. Zo weet ik van een man die boos was omdat zijn vriendin wèl maar hij níet was uitgenodigd voor een feestje. Terwijl de betreffende jarige - net als ik en veel anderen - ervan uitgaat: 'Als ik iemand uitnodig voor een feestje, is uiteraard ook de partner welkom'. Dus het jaar erop zorgde hij ervoor dat hij hem specifiek apart uitnodigde, naast zijn vriendin: 'Dat doe je alleen maar omdat ik vorig jaar boos was omdat jij mij niet apart uitnodigde! Heb je soms een hekel aan mij of zo?'

Had de jarige gewoon ronduit: 'Ja, nu wel.' moeten antwoorden of proberen beleefd te blijven tegenover iemand die blijkbaar graag boos is?

Als u iemand uitnodigt, nodigt u dan de partner apart uit, of weten uw vrienden dat hun partner automatisch óók welkom is? 

Als ik word uitgenodigd voor een feestje, ga ik ervan uit dat ook mijn eventuele partner mee mag komen. Als ik het niet zeker weet (omdat het een klein zaaltje is bijvoorbeeld en er misschien anders niet voldoende ruimte is), vraag ik het even. In vroeger tijden nam ik meer dan eens mijn moeder mee naar een feestje, tot vermaak van mijn vrienden én van mijn moeder. Niet meer dan eerlijk ook, want nog wat verder terug in het verleden nam mijn moeder mij ook wel eens mee als haar 'plus 1'. 

Namen uw ouders u ook wel eens mee naar een feestje, al was u niet specifiek uitgenodigd door de organisatie?
=================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

=============================
Maandag las ik dat een zwaar verliezende rechtspopulist nu wel èrg wanhopig begint te worden; krampachtig probeert hij domme mensen te lokken om naar evenementen van Forum voor Democratie te komen. 'Ga karten met mij en Tim Coronel!', 


'Kom schaken met mij en Jan Timman!' 

Ontzettend doorzichtige leugens want de betreffende publieke figuren zitten óók op Twitter en konden direct laten weten dat ook dit weer leugens van Baudet waren.

Met een vette knipoog naar Baudet deelden mensen berichten als: 'Komende zaterdag in de Space Expo gaat Thierry met Buzz Aldrin in gesprek: 'Was de maanlanding echt en waarom niet?'

'Thierry komt naar de bekendste karaokebar van Forumland en zal gaan zingen met Elvis èn André Hazes Sr.. Forumleden betalen slechts €6,66!’

Liegt Baudet als hij zegt dat je wetenschappers nooit kunt vertrouwen, of liegt hij in dit filmpje waarin hij vertelt dat volgens de meeste wetenschappers de mooiste mensen net als hij het fascisme aanhangen?
'Ja, maar wachtuseffe! FvD lijkt in niets op die nazi-liefjes van de NSB indertijd. Hoe dùrf je die vergelijking te maken!?' 
Telt u ook even op hoeveel van de tien kenmerken van het fascisme FvD meedoet met de NSB?

Omdat ze willen doen alsof zij 'niet zoals de gevestigde orde!' een politieke partij zijn, noemen partijen die fascistische trekjes hebben hun partij 'een beweging'.


Goh, welke partij diende BBB  (Klik. Hallo, BoerBurgerBeweging) en FVD daartoe ter inspiratie?
Ook Rita Verdonk noemde haar 'Trots op Nederland en je moet 'Trots' zeggen en niet TON!' geen politieke partij maar een beweging. Het valt heel erg op dat 'zeer rechts' dit doet. 

Voor wie het vervelend vind dat ik veel over politiek schrijf en met name over de gevaren van het fascisme, u mag natuurlijk zelf stukjes schrijven die niet over politiek gaan of waarin u schrijft dat u het eens met met Baudet en dat Poetin een fantastische kerel is.

Dankzij een Broeder heb ik nu geen reclames meer in de DuoLingo app. Mag namelijk meeliften op zijn familieabonnement.


Als lid van dezelfde broederschap ben je tenslotte nagenoeg familie. Meteen maar een half uurtje - niet onderbroken door reclames! - woordjes zitten leren. Gewoon, omdat het kon.

Voor ik ging slapen, werkte ik nog wat aan een toekomstige verhalenbundel en een semi-biografische roman.

Dinsdag werd ik iets later dan anders gewekt door de werklieden voor mijn deur. Blijkbaar was men dit keer begonnen met werken verderop in de straat en pas tegen negenen bij mij voor de deur met hun tril-, schud-, en grommachines.

Na een paar uurtjes werken aan diverse projecten, maakte ik een wandeling. Kwam daarbij uiteraard meerdere bekenden tegen. Waaronder een man (wij kenden elkaar uitsluitend van het elkaar tegenkomen op straat. Op gegeven moment ga je elkaar toch een beetje kennen) die mij ooit vroeg: 

'Vind je het niet vervelend om uitsluitend vanwege je geringe lengte opdrachten te krijgen?' Neuh. Klagen lange en gespierde mannen dat zij alleen vanwege hun uiterlijk rollen krijgen? Ooit een vrouwelijk model horen klagen: 'Ze namen mij alleen maar omdat ik blond ben, volle, ronde borsten heb en een smalle taille. Het is niet eerlijk, boehoehoe! Alsof ik alleen maar daarom mijn haar heb laten blonderen en een borstvergroting heb betaald.'?

Nadat ik op de thee was geweest bij een buurvrouw ging ik winkelen. Mijn verzameling Rode Ridder stripboeken diende te worden aangevuld. 

Heel belangrijk.

Kom er inmiddels zó lang dat de winkelbediende kleiner was dan ik, wanneer zij vroeger haar moeder kwam helpen in de winkel. Zoals alleen 14-jarigen kunnen helpen. Überschattig dus. Nog steeds hoor, al is zij inmiddels 41. Het was rustig in de zaak dus er was tijd voor een babbel. Vind ik leuk. Wij kwamen op 'respect' en hoe jammer dat dat tegenwoordig als 'woke' wordt gezien. Net als met de Engelstalige term 'woke' weten mensen vaak ook niet meer wat 'respect' ook alweer betekent. 

Testje: (uit het hoofd) Wat betekenen volgens u de termen 'woke' en 'respect'?

In verschillende landen toon je respect door iemand niet in de ogen te kijken; in andere landen is dat juist beledigend. 'Je moet altijd leven naar de cultuur van het land waar je bent; dát is respect!' 'Dus in een ander land zult u als vrouw een hoofddoekje dragen of als man een politieagent niet in de ogen kijken?' 'Dat is wat anders want in een ander land ben ik te gast en dus moeten die mensen daar mij respecteren!' 'Noem dan een één situatie waarin jij uit respect voor een ander je gedraagt naar de cultuur uit zijn of haar land.' Tsja, en dat kunnen 'echte, keurige, christelijke, blanke Nederlanders' dan helaas niet. 

Met vrouwen- en homorechten heeft Nederland een paar prima stappen gezet maar we zijn er nog lang niet. Kijk maar naar de stripserie Van Nul Tot Nu; de geschiedenis van Nederland vanaf lang geleden tot kort geleden. Staat Piet Hein vermeld als zeeheld of als kaper; dief en moordenaar? Er staat ook iets in over Nederlands-Indië. Zeggen de boeken ook dat de Nederlandse overheid een brute moordenaar (klik) inhuurde toen de lokale bevolking zich tegen de Hollanders keerden? Juist omdàt je niet trots bent op stukken uit je geschiedenis, dien je die te onderrichten. Anders is het gevaar van herhaling te groot.

Dus als Amsterdammer ben ik - in elk geval in dit geval - blij met een burgemeester als Femke Halsema. Zij weet tenmiste iets van geschiedenis. Waarom Burgemeester Halsema zei: 'De dochter van Raymond Westerling komt spreken omdat haar vader zich óók slachtoffer voelde?' en bedankte om aanwezig te zijn bij de Indië-herdenking in Amsterdam: https://buff.ly/44dFkbX.

Bij een herdenking in Den Haag besloot de organisatie te luisteren naar de slachtoffers en niet naar de daden. Zo werd het vaandel van het oorlogsregiment Van Heutsz (klik) niet gevoerd. Het regiment is vernoemd naar een generaal die de held was van alle racisten in de jaren 50: hij vermoordde namelijk tienduizenden 'van die zwartjes' op Atjeh om dat gebied (weer) onder beheer te krijgen van [het kapitalisme] de Nederlandse overheid. 

Wel interessant: door de discussie werd direct duidelijk wie er nog stééds niet beschaafd is maar ronduit racist. In die laatste groep zit iedereen die Westerling en van Heutsz helden vindt.

Het was heerlijk weer tijdens mijn wandeling. Dat merkte ik niet alleen toen ik op een bankje in dit parkje zat,
maar ook bij het vanuit de keuken naar buiten kijken.
Detail: ik stond hier niet buiten maar maakte de foto door het raam heen. Dat ik pas had gelapt.
Hoop licht opeens in de keuken, joh!

Terwijl het eerder op de dag nog zo'n 27 graden was, was het inmiddels een keurige 22. Met een redelijke luchtvochtigheid. 

Dat is wel even anders dan in Florida:
Dit ontzettend leuke vader/dochter koppel (klik. Niet alleen dezelfde humor, zelfs bijpassende outfits!) kan daar over meepraten. Door klimaatverandering (Klik. Ja, dat bestaat dus écht. Ook als populisten (klik. Pas op! Feiten! Brrr!) beweren van niet) komt lepra er nu niet alleen maar voor door mensen die de ziekte opliepen in een Afrikaans land, maar hoeven Floridianen (klik) niet meer het land uit om de ziekte op te lopen. 

De lach van de dag was voor Johan:
Met zijn: 'Klimaatverandering wordt niet door mensen veroorzaakt. Kijk maar: 600 miljoen jaar geleden (klik) was er óók al klimaat!' Terwijl zelfs veel wappies al geloven dat klimaatverandering door de mens toch écht 'een ding' is (maar het toeschrijven aan HAARP😂), houdt Johan stug vol. Dat hij zichzelf slim vindt en mensen die zelfstandig kunnen nadenken 'wappies' noemt, maakt hem alleen maar grappiger. 

Sprak vandaag iemand die de huidige politiek zat is. Wat ik kan begrijpen. 'Omdat ik mij wil afzetten tegen de gevestigde orde, overweeg ik BBB te stemmen.', zei ze. 'Niet doen!', riep ik meteen verschrikt. 'BBB ís namelijk de gevestigde orde en komt uitsluitend op voor een bepaald deel van de elite.' 'O, ik dacht dat zij voor boeren en burgers opkomen.' 'Nee, dat dat in de naam staat, zegt niets.' 

Mocht u overwegen BBB te stemmen, lees dan eerst even dit (klik. Wat willen Caroline en haar opdrachtgevers eigenlijk écht? In elk geval niet de gewone boer en burger bijstaan.) voordat u dat in november daadwerkelijk doet. Als u dan tòch nog BBB stemt en dus de 'Big Agro Elite' meer macht geeft in Nederland, neem ik u dat persoonlijk kwalijk. 

Met alles wat er gebeurt zou je bijna vergeten dat er niet heel ver van ons vandaan een oorlog plaatsheeft. Je kunt zeggen wat je wilt van Oekraïeners, maar niet dat zij niet weten door te zetten vanuit schijnbaar verloren positie. Getuige onder meer dit filmpje (klik)

Over filmpjes gesproken; ik kwam een filmpje tegen van mijzelf in actie als acteur. Hier een schermafdruk uit de betreffende aflevering van Roos en de Mannen:
Helaas - wellicht door een rechtenkwestie - zat er geen geluid onder het filmpje. Dus ik sneed er een typerend stukje uit en vond er een bijpassend muziekje bij:
Mogelijk was er iets te veel kruit gebruikt voor het 'ontploft met een klein rookwolkje'-effect van het apparaat dat ik mocht bedienen. In elk geval liep ik niet voor de lol na deze opnames drie dagen lang met mijn vingers in het verband. 

Woensdag werd ik in de Facebook-cel geworpen. Althans: ik mocht een maand lang Facebook Live niet gebruiken, niet bellen via Facebook en niet adverteren op Facebook. 

Oei! En waarom dan wel niet? Omdat ik volgens Facebook Hitler verheerlijkte met dit bericht:
Wat een reactie was op het bericht dat de dochter van Raymond Westerling sprak op een Indië-herdenking 'want deze brute ellendeling leed óók tientallen verliezen, net als zijn tienduizenden slachtoffers'. 

Eerder was ik al mijn META-account (dus Facebook, Instagram én alle privéberichten op die platformen) kwijtgeraakt. Eerst kreeg ik een maand 'celstraf' wegens het delen van de beroemde World Press foto van 'Het Vietnam Meisje' ('Kinderporno', oordeelde de Kunstmatige Intelligentie. Dat is namelijk zeer [hypocriet] conservatief en oordeelt dus dat alle naaktheid porno is) en daarna werd ik van het platform gesmeten na het delen van een foto waarop een entertainmentcollega stond met over haar kostuum heen een setje plastic nepborsten van de feestwinkel. 

Facebook - net als andere hypocrieten - is daar nogal dubbel in: foto's van blote mannentepels is geen probleem, maar foto's delen van blote vrouwentepels (al komen die duidelijk uit de feestwinkel) is een grote schande en dus verboden. 

Het gebeurt helaas ook dat mensen die een wrok tegen je koesteren heel kinderachtig doen en bijvoorbeeld je blog bij Facebook aangeven als 'aanstootgevend', waarna je (de link naar je) blog niet meer kunt delen op Facebook. Ja, voor racisten, homofoben en andere domme mensen kan het inderdaad aanstootgevend zijn wat ik schrijf. 'Deal with it'. 

Zelf zal ik nooit het anderen moeilijk maken te publiceren wat zíj willen. Ook al schrijven zij dat [Poetin] Hitler een toffe peer was maar helaas wat onbegrepen. Wel plaats ik kanttekeningen bij schrijfsels van mensen die bijvoorbeeld het drinken van dennennaaldenthee aanbevelen als hét middel tegen kanker. Vooral omdat dat soort schrijfsels letterlijk levensgevaarlijk zijn. Met name voor mentaal kwetsbare mensen.

En het staat uiteraard een ieder vrij om kanttekeningen te plaatsen bij míjn stukjes; hetzij onder het blogstuk in kwestie, danwel via een ander sociale media kanaal.

Terwijl sociale media ook vol staat met puur racistische leugens en vriendelijke dames die onschuldige heren van middelbare leeftijd lastigvallen met ongevraagde maar eh...interessante voorstellen, gepaard gaande met foto's waaruit blijkt dat zij het erg warm hebben. Maar dat mag dan wél blijkbaar. Wie weet waarom dat verschil wordt gemaakt, mag het zeggen. Ik heb namelijk geen idee.

Ben trots op de Facebook-mensen want na mijn beklag keek een heus menspersoon naar mijn reactie en oordeelde twee uren later al dat de AI het mis had. Met excuses werd mijn reactie alsnog geplaatst en mijn straf kwijtgescholden.

Deze dag lag ik in het versgem...HATSJOE!...aaide gras te genieten van een gevederde vriend die onder mijn toeziend oog een heerlijke, sappige worm uit de aarde trok.
Rustig liggend in mijn buitenkantoor een paar e-mails beantwoord, mijn X-volgers lijst opgeschoond, een halve gig aan foto's verwijderd, een stripboek gelezen en een dutje gedaan. Heerlijk! O, en met een hond gespeeld. De hijgende goeierd kwam met een speeltje in de bek mij vragend aankijken, liet duidelijk met opzet het speeltje vallen en verwachtte blijkbaar dat ik het oppakte en richting zijn baasje wierp. Wat ik - tot zichtbaar plezier van hond én baasje - maar deed. Want je ligt er nu eenmaal tóch. 

Niet lang daarvoor haalde ik met een buurvrouw ons wekelijks 'gered pakket':

Dankzij diezelfde lieve buurvrouw kregen het boeddhabeeld en een aantal planten van een overleden buurman een plekje in mijn tuin:

Opvallend nieuws vond ik dit nieuws (klik) over vluchtelingen. Het gaat om een groep van ruim 90.000 stuks. Opvallend dat daar blijkbaar ruimte voor is want was Nederland niet 'vol'? 30.000 Hebben werk in Nederland. Ook gek, want zijn wij niet tegen vluchtelingen 'want zij pikken onze baantjes in!'? En wie betaalt de werkloosheidsuitkeringen van die overige 60.000? 

Toch nergens protesten. Geen mensen die met trekkers naar de tijdelijke woonplekken van die vluchtelingen trokken om te protesteren. Kon ook niet want al deze vluchtelingen kregen vrijwel direct een woning of gastgezin toegewezen in Nederland. Huh? Maar er is toch woningnood en een reden voor dat oorlogsvluchtelingen twee jaar of meer moeten wachten op een woning en/of werkvergunning? Ik ben net zo verbaasd als u. Toch is het echt waar (klik).

Als dagafluiting keek ik de laatste aflevering van Manifest; een serie die interessant is voor zowel liefbebbers van politieseries/detectives maar ook voor hen die houden van drama en/of science fiction. Met als doorlopend thema: 'Hoe zou je leven zijn verlopen als je één bepaalde (of bepalende) beslissing juist wel of niet had genomen?' 

Donderdag was een emotionele dag voor mij. Want ik sloot mij af omdat ik besloten had om eindelijk eens verder te schrijven aan de autobiografie met daarin een hoofdrol voor mijn moeder zaliger. Hoewel je weet dat er bij de herinneringen die je oproept emoties meekomen, kun je je daar nooit echt goed op voorbereiden. 

Hier is één van de passages die ik deze dag toevoegde aan het manuscript met de (werk)titel 'Zij leerde mij lopen': 

Blijkbaar ben ik gehecht aan fysiek bewijs van mooie herinneringen en wil ik weten of iemand die mij lief is echt bestaan heeft of niets meer was dan een hersenspinsel. Misschien bang dat mijn mooiste herinneringen waren als de mooie verhalen die mijn moeder mij vertelde; niets meer dan dat.


Dus eind van de middag ging ik even een knuffel halen en dronk ik een kop thee bij een buurvrouw die haar ook had gekend. 

Waarna ik een wandeling maakte:
Met excuses aan mijn online contacten: ik was wat minder actief op sociale media dan op andere dagen. Maar dat is natuurlijk ook wel eens goed. Net als lachen om - sorry dat ik het zeg - ontzettend domme mensen als Tom. 

Tom is een zogeheten 'Trol': iemand die zich te pletter verveelt en daarom mensen die hij 'links' vindt lastig valt met ontzettend domme opmerkingen. In de hoop ze boos te maken en dan te gaan huilen dat hij wordt lastiggevallen. Figuren als Tom zijn ontzettend zielig. Daarom geef ik ze af en toe een beetje aandacht. Ook al zijn ze ontzettend voorspelbaar: wappies noemen nooit goede bronnen voor hun aantoonbare onzin en als hun argumenten op zijn (als ze die al hebben), gaan ze schelden, liegen of 'blocken'. Wappies die kunnen doen alsof zij nette mensen zijn 'argumenteren' door het gebruik van oude debattrucjes. Gewoon, omdat zij geen bewijs hebben voor hun leugens.  
Wat trollen als Tom allemaal gemeen hebben: zij zijn ontzettend laf en anoniem. Hun probleem. Verstandige mensen hebben maar af en toe met een 'trol' te maken; Tom moet levenslang zien om te gaan met zijn laf- en domheid. 

Een X-dingetje waar ik heel blij van werd is dat een bericht van mij werd gedeeld door één van mijn favoriete zangeressen van het moment: niemand anders dan Lena 'Miss Audrey uit Snowpiercer' Hall.


Zie onder aan dit blog de muziek van deze week.

Na het eten verwerkte ik weer eens aantekeningen tot toekomstige blogstukjes, gedichten en verhalen. Natuurlijk zou ik ook AI kunnen vragen stukjes voor mij te schrijven maar wat is dan nog de lol van schrijven? In (online) boekwinkels zijn inmiddels honderden, zo niet duizenden, boeken verschenen met 'ChatGPT' als co-auteur (klik). Kan een kunstmatige intelligentie auteursrecht krijgen? Kan een dier dat? En als een mens een boek schrijft en AI daar tekeningen bij laat creëren?

Nog even wat e-mails beantwoorden voordat ik mij zou overgeven aan een luisterboek of zo. Beetje last van mijn ogen. Zodoende. Dacht mede daardoor dat ik het niet goed gezien had: een e-mailbericht van de Belastingdienst dat mij doorverwees naar Mijn Berichtenbox: 'Wij probeerden u een e-mail te sturen maar uw e-mailadres werkt niet.'Tegen negenen mocht ik een buurvrouw in mijn woonkamer ontvangen. Wij zijn inmiddels ruim 20 jaar vrienden en dat is te merken; een handgebaar of een zucht is soms al voldoende om de ander te laten begrijpen wat je bedoelt. Kent u mensen met wie u dat heeft?

Vrijdag lachte ik weer hartelijk om iemand die Thierry Baudet (klik) een integere man vindt. Joh, is het integer om te weigeren toe te geven dat je betaalt wordt om propaganda (klik) te verspreiden onder goedgelovige mensen? 

Omdat het - eerder dan volgens klimaatmodellen werd verwacht - flink misgaat met het klimaat is het nu 'vijf over twaalf'. Natuurrampen voorkomen kan nu niet meer. Dan hadden 'wij' (onze regeringen met name) daar voor het jaar 2000 wat aan moeten doen. Door te consuminderen maar met name door de fossiele industrie aan banden te leggen. 

Maar ja, Shell wil vooral meer winst en consumenten willen nul komma nada inleveren op luxe. Dus nu al vluchten (klik) mensen voor de gevolgen van klimaatverandering. Wie zich zorgen maakt over 'al die woestijnvolken uit Afrika' die onze kant opkomen; bereid je voor op de komst van Grieken, Italianen en mensen uit Spanje (klik. Verontrustend). 

Ook 'die arme, Nederlandse boeren' (samen hebben boeren ruim 50% (klik) van al het land in Nederland. Dus hoezo zijn zij 'arm' en 'zielig'?) ervaren nu veel last van droogtes (klik). Oplossingen ten spijt van boeren die nog wél nadenken (klik) en niet klakkeloos mensen als lobbyist Caroline van der Plas (klik) nablaten, zullen wij serieus moeten overwegen om óók te verkassen. Het helpt natuurlijk niet dat burgers vaak ontzettend dom zijn en ook op hete dagen doodleuk prima drinkwater gebruiken om hun gazonnetje mee te besproeien (klik); meer water (klik) gebruiken dat er aan neerslag valt is simpelweg dom.

Het weer van vandaag bij u in de wijk is niet hetzelfde als het wereldwijde klimaat. Ook niet voor egoïsten. Zelfs ontkenners krijgen nu al te maken met extreme weersituaties. In de nabije toekomst zal dat alleen maar erger worden. Voor hen voor wie woorden betreffende klimaatverandering moeilijk te volgens zijn, is hier een eenvoudig filmpje:

Het lijkt verstandig om onze (klein)kinderen voor te bereiden op een emigratie uit Nederland (klik) en Belgié (klik). Wellicht woont ons directe nageslacht over enkele decennia op de Noordpool (klik). 


Het kan natuurlijk zijn dat het u absoluut niet kan schelen wat klimaatverandering doet met mensen in andere landen of zelfs met uw eigen (klein)kinderen. Toch staat de wereld voor enorme uitdagingen. 'Na ons de zondvloed' is eerdaags meer dan een uitdrukking.

Terwijl 'wij' ons niet druk maken over klimaatverandering maar ons liever opwinden over TV-programma's als 'Lang leve De Mol en de Liefde Inside de Meilandjes' werden rond 15 augustus 2023 meer dan 1000 mensen bruut afgeslacht (klik) terwijl zij probeerden te vluchten van mensonterende omstandigheden. Het was niet in Nederland, niemand van de doden had een Nederlands paspoort en dus was het niet op het 8 uur journaal (klik) of op Nu . nl (klik). 

Omdat ik een 'dankjewel!' van Lena Hall ontving, 

stuurde ik haar deze foto van mijn outfit. 
'Wat zit er in dat zakje dat op die rode riem ligt?' Tepelkwastjes. D'oh.

Geïnspireerd door haar karakter in Snowpiercer ben ik van zins een burlesque-act in elkaar te flansen. Hopen dat mijn zangjuf mij kan helpen enig recht te doen aan de artiesten achter het nummer 'Glory Box'. Dat ik tijdens de act niet wil laten afspelen via een bandje maar live wil zingen.

Begin van de middag was het tijd om mij te begeven naar het etablissement waar ik had afgesproken met een vriendin die ik ken uit de tijd dat wij lid waren van een schrijverscollectief, een jaartje of lang (30? 33?) geleden. Fijn zitten bijkletsen en rondgesnuffeld op de antiek- en curiosamarkt waar het café inpandig zit. Zij gaat niet graag op de foto maar deze mocht ik van haar delen:
Wij liepen langs de diverse vitrines met brocante, antieke en 'grootmoeder's tijd' meuk (want  'meuk is leuk!') en wisten minder dan enkele tientjes uit te geven aan tastbare jeugdherinneringen. Deze bijvoorbeeld:

Op gegeven moment was het etenstijd. Avondeten met name. Dat wij nuttigden in een ander deel van de hoofdstad van Nederland dan waar wij een biertje dronken. Het was vrijdag en dus bedacht, schreef en publiceerde ik onderweg even een vers verhaaltje (klik).

Omdat het een fijn samenzijn was, dronken wij ook nog maar even een drankje (oké, twee) op de goede afloop in wéér een ander deel van de stad. 

Dicht bij mijn woning, ditmaal.

Al met al was ik tegen twaalven thuis waar ik na het doen van een plas (het achtervoegsel -je kon gevoeglijk worden weggelaten. Alcohol drijft vocht af) wat niet-Nederlandse woorden leerde met hulp van DuoLingo voor ik mij liet informeren over het laatste wereldnieuws. 

Bij het vernemen daarvan zocht ik direct contact met mijn familie in Canada. En wel hierom:


Kon één van mijn familieleden gelukkig telefonisch bereiken; samen met andere familieleden wachtte hij op evacuatie, als een van de ruim 15.000 geëvacueerde gezinnen; zijn bejaardenhuis ligt letterlijk in de vuurlinie. 

Denkend aan hoe ik mij al voelde kon ik maar nauwelijks bevatten hoe de inwoners van Kelowna zich wel niet moeten voelen. Na het uitwisselen van wat zorgen met andere familieleden in Noord-Amerika, probeerde ik - het was inmiddels drie uur 's nachts - toch maar wat te gaan slapen. Na een meditatie-oefening want ik was wat boos op domme 'klimaatontkenners' die nu beweren dat 'de elite' de branden heeft aangestoken 'om ons te laten geloven dat klimaatverandering echt is!' En blijkbaar ook met opzet hevige stormen, hagelbuien, watertekorten, droogtes en overstromingen veroorzaakt.

Ook al vinden wappies nog steeds dat mensen helemaal geen invloed kunnen uitoefenen op weerpatronen. Volgens wappies is de mens niet verantwoordelijk voor extreme weersomstandigheden én is de mens verantwoordelijk voor extreme weersomstandigheden. Lekker dubbel. 

Zaterdag las ik iets over (demissionair) Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt waardoor hij voor mij van zijn voetstuk lazerde:


Binnenkort wordt duidelijk of er in november op Omtzigt gestemd kan worden; of hij zich aansluit bij een politieke partij of met een eigen politieke partij. Hij heeft nog geen partijprogramma maar het is uit zijn stemgedrag duidelijk dat Omtzigt het opvallend vaak eens is met de SGP (voor 81%) en - vlak daarachter - met BBB (80%). Weet dus op wie u stemt.

Recente aanvulling: Omtzigt doet mee met zijn eigen politieke partij. 'Nieuw Sociaal Contract'.

In november mag ik weer - ijs en weder dienende - plaatsnemen in een stemlokaal als medewerker van een stembureau. Vooraf is het altijd interessant om te zien welke personen en bedrijven welke politieke partij sponsoren (klik). Ik pleit ervoor dat politici - net als Formule 1 coureurs - verplicht moeten rondlopen met op hun kleding de namen van sponsors. 

Door wie wordt uw favoriete poltieke partij - behalve door de belastingbetaler - zoal gesponsord? Officieel dan. Niet elke partij is namelijk even transparant (klik) en bijvoorbeeld de VVD laat zich niet rechstreeks betalen door haar sponsors maar via vage stichtingen.

Lollig weetje: de baas van fitnessketen Basic Fit maakte een ton (klik) over aan de VVD. 'Voor de campagnekas'. Stomtoevallig (klik) twee dagen voor de val van het kabinet. Bijna alsof hij handelde met voorkennis. Maar hij is vast net zo integer als de poltieke partij die hij graag steunt, toch?

Op de picknick waar ik die middag was kwam natuurlijk ook politiek voorbij als onderwerp. Niet zo gek want vrijwel alles dat wij kennen heeft te maken met politieke beslissingen. Van diverse partijen is het soms best moeilijk om te bepalen waar zij voor staan. Bijvoorbeeld: als de VVD zo liberaal is als de partij beweert te zijn, waarom willen VVD'ers dan zoveel restricties opleggen aan burgers en bedrijven? Bedoelt men dat met 'vrijheid'? De VVD wil restricties op het gebruik van Tik Tok, (soft)drugs, de Publieke Omroep (dus ook Ongehoord Nederland) restricties opleggen, en verbod op vuurwerk, wil kledingvoorschriften invoeren, et cetera. 

Van de PVV (klik. Interessant stuk) is het al sinds het begin duidelijk wat Geert Wilders (hij is de oprichter én enig lid van de PVV(klik)) wil. Zijn 'partijprogramma' maakt er al decennialang geen geheim van:

Voor de PVV-stemmers die kunnen lezen heb ik een eenvoudige samenvatting van het PVV-partijprogramma:

-Moslims zijn slecht;
-Asielzoekers zijn slecht;
-Islamitische asielzoekers zijn boel super veel slecht.

Dit was het volledige werkstuk dat stagiair Geert Wilders inleverde bij de baas van de PVV.

Kortom: gewoon dom, racistisch en - omdat je ook als je een domme racist bent geen internationale verdragen mag schenden - volkomen onhaalbaar. Maar ja, leg dat maar eens aan domme racisten uit, het gemiddeld PVV-publiek. Helaas zijn veel (ongeveer 18% van de Nederlanders is ongeletterd) leden van 'Het Volk' niet in staat tot zelfstandig nadenken en geloven écht dat 'weg met buitenlanders!' een haalbaar politiek plan is. 

'Ja, maar het zijn vooral die buitenlanders die laaggeletterd zijn!' Helaas, dat een rechtspopulist dat roept maakt het niet waar; er zijn veel meer autochtone dan allochtone laaggeletterden (klik) in Nederland.

Er is een reden voor dat PVV-stemmers er bijna alleen maar anoniem op sociale media voor uit komen dat zij PVV stemmen; zij weten heus zelf wel dat zij domme racisten zijn. Al is dat natuurlijk een pleonasme. Iemand die slim is, stemt geen PVV, FvD, JA21, BBB of BVnl. Dus slimme racisten bestaan niet. Op sociale media zijn er dan altijd wel een paar racisten die zo dom zijn om te reageren met 'ik ben wél slim, hoor!' Erg grappig.

Minder grappig is natuurlijk de situatie in Kelowna (klik) en andere (klik) letterlijke brandhaarden van klimaatverandering. Maar ik richt mij even op Kelowna omdat daar familie van mij woont. Of woonde. Want wellicht bestaan straks hun woningen niet meer. Althans, niet in herkenbare vorm. Inmiddels zijn tienduizenden mensen geëvacueerd vanwege de bosbranden in British Columbia. Veelal per vliegtuig.

Omdat ik mij grote zorgen maakte was ik niet bepaald een feestbeest tijdens de picknick en keek voortdurend op mijn mobiel of er misschien meer nieuws was. Maar niemand - inclusief de gastvrouw - nam mij dat kwalijk. Iedereen zit natuurlijk wel eens in een situatie dat je je erg ongerust maakt over lijf en/of zieleheil van vrienden en familie.

Een paar van de picknickgasten bleken net als ik een vreemde taal te leren via DuoLingo. Dat schept een band.

Iets van half acht 's avonds was ik weer thuis. Waar ik nog even een uurtje werkte. Aan een nieuwe website voor mijn werk als entertainer en zo.

Voor ik ging slapen ontving ik van een familielid nog het goede nieuws dat in Kelowna de wind was gaan liggen. Wat het werk van de diverse teams brandweerlieden iets makkelijker maakt. Er was nu hoop dat de bejaardenwoning van mijn oom niet zou worden opgeteld bij de vele woningen die afgefikt zijn. 

'Ja, maar bosbranden zijn er altijd al geweest. Nu zelfs minder dan 20 jaar geleden!' Ja. En nee. Enerzijds zijn er inderdaad minder bosbranden. Maar dat is simpelweg omdat miljoenen hectare bos zijn gekapt door 'Big Agro'; wat niet bestaat, kan ook niet affikken. D'oh! Volgens onafhankelijke bronnen (klik) vernielen bosbranden elk jaar 3 miljoen hectare méér bos (ofwel de oppervlakte van België) dan 20 jaar geleden. 'Ja, maar volgens de website klimaatfeiten . nl (klik) is dat níet zo!' Onzin. 

De kop van een 'artikel' (er staat geen auteur bij vermeld. Dus de schrijver ervan wéét dat hij of zij onzin verspreidt) en het stuk zelf (klik. Op eigen risico) suggereert weliswaar dat het aantal bosbranden minder is dan 20 jaar geleden maar wie het daadwerkelijk leest, ziet dat er staat dat de totale verbrandde oppervlakte per jaar lager is dan twintig jaar geleden. 
Als je simpelweg de feiten erbij pakt is het duidelijk dat het aantal bosbranden al jaren toeneemt. En de komende jaren wordt het alleen maar erger. Of we moeten alle bossen kappen en aan 'Big Agro' geven voor het verbouwen van veevoer. 

Niet zo gek dat de totale oppvervlake aan afgefikte bossen afneemt als je bedenkt dat er simpelweg miljoenen hectares minder bos zijn dan twintig jaar geleden. Grappig is dat de anonieme auteur doorverwijst naar een wetenschappelijk artikel (klik) van een écht onderzoeksinstituut. Dat artikel bevestigt wat ik ook al schreef. 

Dus Clintel (Klik. De door Thierry Baudet (klik) en andere rechtspopulisten veel aangehaalde 'denktank' van Shell die achter 'klimaatfeiten' zit) probeert doelbewust mensen op het verkeerde been te zetten. Een kwartiertje zoeken toont aan dat Clintel doelbewust sjoemelt met cijfers en grafieken. Dankzij een paar onderzoeksjournalisten was Clintel al eens gedwongen toe te geven dat zij dat deden. 

Misschien verbaast het u (mij niet) maar Marcel Crok (klik), een van de oprichters van Clintel, is 'wetenschappelijk' adviseur van Baudet.

Hier een rijtje met fabels over klimaatverandering (klik) waar u Baudet en andere 'klimaatontkenners' mee om de oren kunt slaan. Doen hoor!


Zondag was het eerste wat ik deed kijken hoe de situatie in Kelowna is. Zorgelijk (klik) helaas. In elk geval komen in Canada momenteel geen mensen om bij bombardementen op burgerdoelen (klik). Onvoorstelbaar dat mensen nog steeds de daders van die bombardementen steunen. Dezelfde mensen die - net als Baudet, Raisa en andere rechtspopulisten Poetin steunen, zijn opvallend vaak 'andersdenkenden', een verzamelterm:

Opvallend vaak zijn Poetin-fans ook racisten 'anti-vaxx', geloven in 'chemtrails', et cetera. Vóór corona ongeveer 10% van de bevolking. Dankzij de populisten die goedgelovige mensen hersenspoelden met corona nepinformatie is dat percentage gestegen tot 15.

Ik uitte mijn zorgen tijdens het drinken van thee met en bij een buurvrouw. 
Misschien omdat zij merkte dat ik even niet zo blij was, maakte zij mij een compliment. Althans, ik dacht eerst dat het om een belediging ging: 'Jij bent een echte beleidende Katholiek.' Parbleu? Dat bleek dus een compliment: 'Jij bent één van de weinige mensen die ik ken die zich houdt aan de Zeven Werken van Barmhartigheid. (klik)' 'Behalve dan het punt van 'gevangenen bezoeken', maar dat doe ik ook niet.', vervolgde zei. Klopt. Heb ooit wel eens per brief gecorrespondeerd met een aantal gevangenen maar kan mij maar één gelegenheid herinneren dat ik iemand opzocht in het gevang: een vriend die zo dom was een blokje hash met de auto Frankrijk in te smokkelen. Laaang geleden. Dus geen idee hoe streng men nu is in Frankrijk. 

Als afleiding deden wij samen boodschappen. Fijn. Net als even aan de waterkant in het gras liggen. Even het hoofd leeg maken.

Na het avondeten sprintte ik van plek vijf naar de nummer één positie in de DuoLingo competitie. Met nog één minuut te gaan dacht ik niet meer ingehaald te kunnen worden. 

En kreeg gelijk. Met een gevoel van voldoening hing ik nog even voor de buis voor ik ging slapen.

De muziek van deze week (zie dit blog onder 'donderdag') is Glory Box van Portishead vertolkt door Lena Hall in haar rol van Miss Audrey in de boeiende serie Snowpiercer:


Deze week staan wij stil bij het overlijden van Fernando Villavicencio