Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 10, 2016

Als geweld het antwoord is, wat is dan de vraag?

Als iemand een bom op uw huis werpt dan wordt u daar zeer vredelievend van, toch? Niet? Huh? Maar als je wilt dat iemand geweld afzweert bestook je die persoon toch met bommen? Absurd? Neem realiteit. Omdat wij willen dat IS stopt met het gebruik van geweld, bestoken wij mensen die vechten voor Islamitische Staat met al het wapentuig dat wij maar kunnen vinden. Dat vinden wij logisch. En zij helaas ook.

Van nature zijn mensen bang voor wie of wat zij niet kennen. Zo was ik altijd bang voor racisten. Inmiddels heb ik er een aantal persoonlijk leren kennen en begin ik te begrijpen wat hen drijft. Hoewel  'begrijpen' niet het juiste woord is. Zij hebben een aantal kenmerken gemeen die doorgaans tegenstrijdig klinken: een hekel aan dierenmishandeling tenzij dat het dier op hun bord is overkomen. Een hekel aan geweld, behalve wanneer zij het zelf toepassen. Een broertje dood aan onrecht, behalve wanneer dat iemand met een donkere huidskleur overkomt.

Zij willen geen cent uitgeven aan cultuur behalve wanneer het gaat om 'de Hollandse cultuur', wat dat dan ook wezen mag. Tradities moeten koste wat kost behouden blijven. Tenzij die in conflict zijn met één van de eerder genoemde punten. Natuurlijk zijn ook racisten niet over één kam te scheren. Zo zijn er hoog- en laag opgeleide racisten, arme en rijke, jonge en oude, manlijke en vrouwelijke en zelfs met lichte en donkere huidskleur. Kortom: racisten zijn er in alle lagen van de bevolking. Net als mensen die wél bereid zijn tot vragen stellen en nadenken. Maar nu ik er een aantal persoonlijk ken ben ik er veel minder bang voor. Ik weet nu namelijk dat zij zelden meer hebben dan een grote mond en een slecht onderbouwde mening. Daar kom je niet ver mee.

Tradities moeten koste wat kost behouden blijven. Tenzij die in conflict zijn met één van de eerder genoemde punten. Natuurlijk zijn ook racisten niet over één kam te scheren. Zo zijn er hoog- en laag opgeleide racisten, arme en rijke, jonge en oude, manlijke en vrouwelijke en zelfs met lichte en donkere huidskleur. Kortom: racisten zijn er in alle lagen van de bevolking. Net als mensen die wél bereid zijn tot vragen stellen en nadenken. Maar nu ik er een aantal persoonlijk ken ben ik er veel minder bang voor. Ik weet nu namelijk dat zij zelden meer hebben dan een grote mond en een slecht onderbouwde mening. Daar kom je niet ver mee.

Voor steeds meer mensen lijkt geweld de oplossing. Maar voor welk vraagstuk dan? Iets simpeler gezegd: als geweld het antwoord is, wat is dan de vraag?


=========================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.