Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, februari 10, 2014

Wij laten ons leiden door sentiment

Vandaag was voor administratieve klussen en het ophalen van een verse voorraad contactlenzen. En van het drie Nederlanders de plakken goud, zilver en brons zien verdelen op de 500 meter schaatssprint in Sotsji. Natuurlijk kan ik 'Sotsji' boycotten omdat Poetin tegen homo's is. Zo kan ik ook weigeren bij McDonalds te eten omdat Amerika weigert Guantanamo Bay te sluiten of weigeren naar Frankrijk op vakantie te gaan omdat in opdracht van de Franse regering ooit een schip van Greenpeace is opgeblazen waarbij een Nederlandse journalist omkwam. Maar ik kan ook gewoon genieten van (Nederlandse) sportprestaties. En straks ga ik naar een reünie.

Donderdag spraken mijn vriendin en ik met de mentor van mijn oudste dochter. Om kennis te maken maar vooral om Eva beter te kunnen steunen met haar prestaties op school. Lijkt mij niet meer dan normaal. Ook maakte ik een lunchafspraak met een heuse agent die mij als artiest wellicht in zijn stal wil opnemen opdat ik meer opdrachten krijg! En intussen gaat mijn vriendin lekker met haar bedrijf en is haar webwinkel al online: http://www.rataplandesign.com/nl/

Zondag begonnen wij met het opknappen van de logeerkamer, zagen wij hoe Ireen Wüst een gouden plak won op de 3000 meter hardrijden op de schaats in Sotsji en hadden wij mijn schoonvader en diens gade op de thee. Zaterdag zagen wij Nederlandse schaatsers de plekken één, twee én drie veroveren op de 5 kilometer en bezochten wij mijn schoonmoeder op diens verjaarsfeestje.

Vrijdag was ik met mijn vriendin naar de film: Venus in Fur van Roman Polanski. Een heerlijk romantisch drama met prachtig acteerwerk! Met onder meer de thema's onderdrukking en racisme...

Er was weer veel ophef over de vraag of men racisten een podium mag geven. Een zanger mocht niet zingen omdat hij iets tegen homo's heeft en een komiek mocht geen grappen maken omdat hij tegen Joden is. En het gaat verder: Haribo moest snoepjes uit de handel halen omdat de dropjes de verschillende volken op aarde uitbeelden en dús onderscheid maakte tussen rassen. Dat is dus racisme. Zo waren er gele, rode, bruine en zwarte dropjes.  Het spijt mij zeer maar in mijn ogen zijn wij volkomen doorgeslagen.

Daarom pleit ik ervoor om Diodonné M'Bala M'Bala en Sizzla gewoon te laten optreden. Je ontneemt eenvoudigweg iedereen die een kaartje koopt het stemrecht. Officieel vanwege het hebben van een te laag IQ. Dat schijnt te kunnen want ook iemand die de hele dag alleen maar loopt te kwijlen en papieren vliegtuigjes vouwt mag niet stemmen en dat zou natuurlijk ook kunnen gelden voor mensen die lachen om 'grapjes' als 'Van mij mag die meneer ter plekke dood neervallen want hij is een homoseksuele Jood.' 
De media was blij met de controverse want er waren even geen natuurrampen of terroristische aanslagen. Er zijn maar weinig kranten en TV-stations die nieuws brengen zonder zich af te vragen of het onderwerp 'hip' of 'waarheidsgetrouw' is. Zo komt het dat vooral sentiment wordt aangewakkerd. Dat verkoopt namelijk advertentieruimte kranten. Helaas is het zo dat de meeste mensen een krant niet kopen vanwege de goede artikelen maar omdat zij gesterkt willen worden in hun eigen denkbeelden. Die worden gevoed door diezelfde kranten. Zo is het cirkeltje rond en krijgen wij 'Amerikaanse toestanden'.
In Amerika worden kinderen voorbereid op schietpartijen op school. Met regelmatig oefenen leren peuters zich te verschuilen achter een boekenkast en oudere kinderen leren om het licht in het klaslokaal uit te doen en de deur te barricaderen terwijl de juf in het donker op zoek gaat naar de pepperspray in haar handtasje. Want je weet maar nooit: misschien komt juist déze school op een dag in het nieuws omdat een zeer ontevreden (ex-) leerling een automatisch geweer van de ouders steelt en in plaats van een boze brief te sturen over zijn onterechte nablijven gewoon maar even wat kinderen overhoop schiet. Dat gebeurt toch wel twee keer per vijf jaar of zo. Terwijl er dagelijks kinderen sterven door het onjuist gebruik van goedgekeurde medicijnen. En elk jaar sterven ongeveer 33.000 mensen in Amerika bij auto-ongelukken. Maar kinderen wordt niet geleerd om de gebruiksaanwijzing te lezen bij een potje pillen of hoe zich te gedragen in het verkeer. Maar dat is niet erg. Toch?

Tsja, dat krijg je als mensen zich laten leiden door de media sentiment.

Het pleonasme van de dag is: 'Ander alternatief'.

Het toetje van vandaag is een filmpje waarin wij de ooit beroemde schaatser Antonio Gomez Fernandez (kortweg: 'Gomez') aan het schaatsen zien. De bedenker van de staande start (die later echt beter bleek te werken dan de start in gebukte houding!) liet zien dat je niet de beste hoeft te zijn in je sport om er met volle teugen van te genieten. En dat plezier aan anderen over te brengen. Zijn dochter zou het later behoorlijk goed doen als schaatster tijdens internationale toernooien.