Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, juni 15, 2014

Is thuiswerken nuttig?

Boek nummer 15 van dit jaar is The Book Thief van Markus Zusak. Mooi. Indringend. Prachtig. Lezen!

Vandaag begon met ontbijt op bed. Voor mij. In verband met Vaderdag.

's Middags bezochten wij de moeder van mijn zoon in verband met haar recente verjaring en op het einde van deze dag mag ik mijn vriendin helpen op de Swanmarket in Rotterdam.

Zaterdag liepen wij rond op het Japan Festival in Amstelveen om 's middags lekker aan het (openlucht) zwembad te gaan hangen.
Uiteraard bleven mijn oudste kinderen vanwege de proefwerkweek door gaan met leren. Zelfs toen wij 's avonds aan de zelfgemaakte pizza gingen maar niet bij het eten van een heerlijk vers ijsje, later die avond.Met alle pret en jolijt vergaten wij gewoonweg dat er die avond kaartjes voor ons klaar lagen voor een optreden van cabaretier Javier Guzmán in De Kleine Komedie! Uiteraard heb ik vanmorgen meteen mijn excuses getwitterd.

Vrijdag waren wij aanwezig bij een workshop 'voorkomen van zakelijke conflicten' en liepen wij over het strand terwijl het Nederlands elftal 'wraak nam' op Spanje door dat land met 5 doelpunten tegenover 1 te vernederen. Intussen werd ik gebeld door de klantenservice van provider UPC met dit als resultaat: http://vragen.blogspot.nl/2014/05/upc-wijzigt-eenzijdig-contract.html

Donderdag ontving ik 's ochtends nuttige tips van mijn boekhouder en 's avonds mocht ik een thema-avond presenteren over 'Fountainhouse', een systeem waarmee op basis van gelijkwaardigheid tussen leidinggevenden en 'leden' een buurthuis voor mensen met een psychiatrische handicap wordt gedreven. Opvallend veel psychiatrisch patiënten blijken als kind (al dan niet seksueel) te zijn misbruikt.

'Man geeft toe jarenlang kinderen seksueel te hebben misbruikt. De dader is een oudere blanke christen met een mijter op zijn hoofd.' U zou toch vreemd opkijken bij deze krantenkop, nietwaar? Toch is het geen uitzondering dat een bisschop kinderen misbruikt. Maar de krantenkop 'Man trekt vrouw van fiets. De dader is een licht getinte moslim van Noord-Afrikaanse komaf en droeg een jas met bontkraagje.' vinden wij normaal. Dat is ook logisch want de krantenkop 'Marokkaanse jongeren veroorzaakten vandaag geen narigheid in de trein.' verkoopt geen kranten. En dus geen advertentieruimte. Negatieve zaken willen mensen graag lezen. Massaal lezen wij bij de tandarts (want zelf kopen wij die bladen uiteraard niet!) dat een of andere bekende zangeres ondanks haar miljoenen euro's, vier auto's, twee nieuwe borsten en één nieuwe minnaar doodongelukkig is.

Heeft u ooit wel eens het bericht op internet voorbij zien komen 'vandaag reed de trein wéér op tijd!' Nee, natuurlijk niet. Terwijl dat vele malen vaker voorkomt dan te laat rijdende treinen. Maar na een dag hard werken (op kantoor, in het huishouden, door te solliciteren) willen wij graag klagen. Over wat dan ook.

Nederlanders zijn een hardwerkend volkje. Inderdaad: op slechts enkele andere landen na wordt er in Nederland het hardst gewerkt. Geëxtrapoleerd naar een werkdag van 8 uren werkt de Nederlander maar liefst 5,5 uren voor de baas! Ter vergelijking: de gemiddelde Italiaan besteed slechts anderhalf uur per dag daadwerkelijk aan werken.

Wat doet de Nederlander die overige 2,5 uren per werkdag? Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan maar weet dat minstens een derde van de bezoekers van dit weblog mij leest vanaf de werkplek. Daarom is het in vakanties en in de weekenden hier een stuk rustiger. Maar dan alleen in lunchpauzes toch zeker?

Natuurlijk! Al hebben mijn lezers verdacht vaak hun lunchpauze rond kwart over tien in de morgen...

Natuurlijk is het niet erg om wat te ontspannen tussen het werken door maar wanneer men gaat ontspannen in plaats van werken, dat is wanneer het mis gaat met een bedrijf. Is thuiswerken dan de oplossing? Misschien. Zeker is dat thuiswerken scheelt in het aantal uren woon-werkverkeer en dus ook beter is voor het milieu en kosten drukt. Het wordt opeens ook een stuk makkelijker om werk en gezin te combineren. Dat ene lastige dossier kan worden doorgenomen als de kinderen naar bed zijn en het stil wordt in huis. Ook staat al vast dat mensen die thuis werken productiever zijn dan mensen die constant worden afgeleid door collega's en bazen. Maar thuiswerkers zijn minder inventief. Zij missen het klankbord dat een collega in de lunchpauze of bij de koffie-automaat kan bieden: 'Wat vind jij van...?'

En u, wat vindt u er van: als het mogelijk zou zijn, zou u er dan voor kiezen om thuis te werken?

Het Pleonasme van de Dag is: Een dwangmatige verplichting

Het cadeautje van vandaag is een heuse drumbattle: