Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juni 19, 2019

Waar bent u bang voor?

De meesten van ons (ik ook) laten zich leiden door angst. Wij zijn bang om de baas te vertellen hoe wij echt over hem denken ('Want dat kost mij mijn baan!'), bang om iets negatiefs te zeggen over onze partner ('Want dan verlaat mijn partner mij misschien wel!'), bang om te verhuizen ('Misschien heb ik straks wel vreselijke nieuwe buren!), bang om te reizen ('Want misschien vind er wel een terroristische aanslag plaats op het station!') en bang voor haaien (Terwijl wereldwijd jaarlijks maar ongeveer 10 mensen worden gedood door een haai). Maar waar komt die angst echt vandaan?

Realistisch is die vaak niet.

Net zo min als nuttig: Rennen door de regen uit angst om nat te worden bijvoorbeeld. Terwijl onderzoek aantoonde dat je minder regendruppels opvangt wanneer je rustig doorwandelt. Bovendien: als je bang bent voor een bom in een prullenbak waar je voorbij loopt, besluit die dan om niet af te gaan?

Misschien vinden je baas en je partner het juist fijn als je eens eerlijk bent omdat zij niet door hebben dat zij een nare eigenschap hebben ontwikkeld. De kans dat je wordt vermoord door je partner is vele malen groter dan de kans te worden vermoord door een terrorist terwijl snoepautomaten verantwoordelijk zijn voor vier keer meer doden dan haaien en wij niet bang zijn voor snoepautomaten: 'Stom apparaat, geef mij mijn chocoladereep! *Schudt, schudt, omval, plat*

Soms wordt sociale media de schuld gegeven ('Ik las op Facebook dat...dus dat zal dan wel waar zijn!') maar ik denk dat het dieper zit. Wij zijn zelfs bang geworden voor andere meningen terwijl wij ervan overtuigd zijn dat onze meningen als enigen 'de waarheid' vertegenwoordigen en wij ons het liefst (al dan niet online) omringen met mensen die dezelfde meningen delen om een blok te vormen tegen de andersdenkenden. Maar anders denken is prima! Zo lang je maar bereid bent je mening bij te stellen wanneer je nieuwe feiten onder ogen komt. Sommigen noemen zichzelf 'standvastig' wanneer zij blijven vasthouden aan hun (aangetoond ongefundeerde) mening maar ik noem die mensen liever 'halsstarrig'. Al is dat natuurlijk alleen maar mijn mening.

Uiteraard ga ik zelf ook wel eens de mist in en baseer ik een mening op een onjuiste aanname. Achteraf schaam ik mij dan diep maar anderzijds: wat is er mis mee om je mening te vormen op basis van de aan jou beschikbare data?

Het niet willen toegeven dat je aanname onjuist was leidt helaas nog wel eens tot felle discussies:

'Fijn dat jij beter geïnformeerd bent dan de rest van de mensheid! Zou te gek zijn als je de informatie waar jij jouw angsten op baseert met ons onwetenden wil delen. Zulke belangwekkende informatie mag je natuurlijk niet voor jezelf houden. Dus kom maar op met die gegevens! Als de cijfers die in jouw hoofd zitten op data (en dus niet op angsten (aannames zijn geen feiten)) zijn gebaseerd, stel ik mijn mening bij. Beloofd!'

Waar bent u eigenlijk bang voor? En is dat een reële angst?

======================================

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/