Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, augustus 03, 2015

Wij veranderen anderen graag. Waarom?

Mr. Keating

De school van mijn zoon zet leerlingen aan tot zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Zo werden de jongelui zó onder druk gezet qua huiswerk dat zij uiteindelijk (en heel netjes) in opstand kwamen. Dit didactisch systeem zou zó kunnen worden uitgevoerd door de leraar Mr. Keating in The Dead Poet's Society, een schitterende rol van Robin Williams.

Omdenken

Berthold Gunster zou dit voorbeeld kunnen gebruiken in een boek over 'omdenken', de methode om een probleem te zien als gegeven en niet als iets dat 'opgelost' moet worden. Hoeveel ouders proberen niet het gedrag van hun kind (of zelfs van hun partner!) te veranderen omdat zij persoonlijk het ongewenst gedrag vinden?

Mensen zijn nu eenmaal verschillend van elkaar en dat niet kunnen (of willen!) accepteren is het échte probleem.

Verklaarbaar

Mijn zoon heeft absoluut een wiskundeknobbel. Maar ik niet. Nu kan ik in de boeken duiken en hopen dat ik over een paar jaar de helft weet van wat hij weet op dat gebied maar ik heb nu eenmaal meer met talen en cijfertjes dan met formules. Dat is geen toeval maar gewoon verklaarbaar:
http://www.nu.nl/wetenschap/3729424/onzekerheid-bij-wiskunde-deels-genetisch-bepaald-.html

Waarom willen wij anderen veranderen?

Ondanks dat wetenschappers er van overtuigd zijn dat iedereen anders is en mensen niet echt kunnen worden veranderd, blijven er mensen zijn die het tóch proberen:

Op straat zag ik twee mensen staan. Een man en een vrouw. Hij keek op een papieren kaart en zij keek op haar mobieltje. Dat zij opeens liet vallen. Ik verwachtte dat zij iets zou uitroepen in de trant van 'He, verdorie. Ik laat mijn mobieltje vallen!' In plaats daarvan riep zij haar partner ter verantwoording: 'Wat ben je toch een sukkel. Je zag toch dat ik mijn mobieltje verkeerd vasthield maar toch zei je er niets van. Door jouw schuld is-ie nu misschien wel stuk!' In plaats van haar tegen te spreken antwoordde de man: 'Sorry schat, je hebt gelijk. Ik had beter moeten opletten.' Mijn vraag aan u is nu: is die man een onderdanig watje, is hij gewoon heel erg aardig of is hij misschien gewoon heel erg slim of lui? Ik kijk uit naar uw visie!

In de serie 'onjuiste aannames':

Het gelukskoekje is geen Chinese uitvinding maar werd bedacht in Amerika.

En omdat er helemaal niets te maken heeft met het onderwerp van vandaag een klassiek liedje:

L.A. Style met 'James Brown is dead'