Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 14, 2016

Over ouders opvoeden

Natuurlijk kun je je kind straf geven wanneer hij of zij voor de zoveelste keer de voordeur keihard dicht slaat. Maar veel minder vermoeiend is het om hem of haar te leren dat niet te doen. Verreweg de eenvoudigste manier om dat te doen is door het goede voorbeeld te geven. Kinderen zijn namelijk van nature geneigd het gedrag van hun ouders (en buren en leraren, kortom 'volwassenen') als 'normaal' te beschouwen. Simpel gezegd: wat de ouders doen, doen de kinderen ook. Meestal dan. Kinderen vertellen dat zij iets niet mogen doen en tegelijkertijd het zelf wel doen is niet alleen hypocriet maar vooral verwarrend: 'Mama schreeuwt tegen mij dat ik niet mag schreeuwen.'; 'Als alcohol zo slecht is, waarom zuipt papa dan twee flessen wijn per dag?' 'Als mijn moeder de voordeur steeds hard dicht slaat, waarom moet ik die dan zachtjes achter mij dichttrekken?' En bovendien - ik blijf het herhalen - mensen (dus ook kinderen!) leren het meest wanneer niet slecht gedrag wordt bestraft maar wanneer goed gedrag wordt beloond.


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.