Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, april 22, 2013

Manipuleren


Sinds kort is er weer een stukje van mijn hand te vinden op de Amsterdamse opiniesite Amsterdam Centraal.

Vrijdag mochten wij weer lekker aquajoggen en ik begin te merken dat mijn nieuwe heup dat erg prettig vindt! Zoon's biologische moeder vond het erg prettig dat wij haar zaterdag even bezochten en zei uit te kijken naar haar verhuizing naar een minder strenge instelling. Wie denkt dat gevangenissen er een streng regime op na houden zou eens moeten kijken bij psychiatrische instituten. Daarna vertrokken wij naar Breda voor de verjaardag van een goede vriend en zag ik daar bovendien een vriendin die ik twee jaar niet gezien had. Maar het leken maar een paar maanden. Tijd was ook een terugkerend (...) thema in de film 'Oblivion' (met ondermeer Tom Cruise en Morgan Freeman) die wij gisteravond zagen.

De tijd stond even stil voor de deelnemers aan de marathon van Boston en vanavond mag ik even praten over het onderwerp 'Tijd'.

Na de aanslagen in Boston die aan drie mensen het leven kostten durven mensen niet meer naar die stad te reizen. Maar bang voor voedseltekort zijn wij westerlingen niet. En dat terwijl er 35.000 mensen per dag sterven van de honger. Toch een begrijpelijk sentiment want terrorisme is eng en mensen worden zó gegrepen door die angst dat ook reizen naar andere steden massaal worden geannuleerd; meteen durven veel minder mensen in een vliegtuig te stappen!

Twee dagen later was er een explosie in een mestfabriek in de buurt van Waco, Texas waarbij 12 doden vielen te betreuren. Maar denkt u dat vluchten naar Texas worden geannuleerd uit angst voor meer ontploffingen? Niet dus. En dat terwijl ongeplande ontploffingen vele malen vaker voorkomen dan explosies die bedoeld zijn om mensen te doden. Bovendien: 90 FBI-agenten hielden een klopjacht op de daders van de aanslagen in Boston maar hoeveel agenten doen er onderzoek naar nalatigheid bij die fabrieks-ontploffing? Welgeteld nul.

Natuurlijk was het weer feest voor de complotdenkers die vermoeden dat de Amerikaanse overheid zelf achter de aanslagen zit. Of anders is het wel de Bilderberg-groep. Of waren het toch aliens? Hoe dan ook: voor de slachtoffers maakt het niet uit. Maar voor de nabestaanden en getuigen blijkbaar wél want angst voor terrorisme is vele malen hardnekkiger dan angst voor de dood.

Het echte gevaar van terrorisme is niet gelegen in het aantal doden bij aanslagen maar in het aanjagen van angst. Want angst maakt mensen onredelijk en onredelijke mensen zijn zeer eenvoudig te manipuleren.