Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, april 16, 2013

Onvoorspelbaar


Ik moest vanmorgen even bijkomen van de mededeling van staatssecretaris Weekers, staatssecretaris van Financiën, die vertelde dat belastingontduiking door burgers natuurlijk verboden is maar belastingontwijking door leden van het koningshuis gewoon mag 'want dat valt binnen de regels.' Even later zei hij nog: '...en anders passen wij gewoon de regels even aan.'

Gisteren kon ik op kantoor gelukkig even bijkomen van het weekend. Ondermeer van het werken op een fetish-feestje. Een collega had nog nooit mensen gezien die zich graag uitdossen in lak, leer, latex en/of niets en moest een paar keer met haar ogen knipperen. Erg vermakelijk!

Als men u 15 jaar geleden verteld had dat in 2013 mensen zonder met de ogen te knipperen 12 gulden zouden betalen voor een broodje kaas...had u hen dan geloofd? Waarschijnlijk niet maar toch wenden mensen zich massaal tot broodjeszaak Subway voor een ontzettend duur belegd broodje. De beste econoom had niet kunnen voorspellen dat mensen ooit een uurloon zouden uitgeven aan een broodje dat zij thuis voor hooguit een paar dubbeltjes in elkaar kunnen zetten. Laat staan dat er mensen zouden zijn die klagen over een kredietcrisis maar desalnietemin zonder blikken of blozen vijf dagen per week twee euro voor een flesje water neertellen op het treinstation. Water dat niet beter of slechter van kwaliteit is dan het water uit de kraan thuis of op kantoor.

Soms lijken economen wel visionairs. Maar dan wel van het soort dat op donderdag voorspelt wat de woensdag daarvoor is gebeurd. Zij kunnen daar niets aan doen want economie is meer dan verbanden tussen cijfertjes. Economie is ook hoe mensen op cijfertjes reageren. En juist dát gedrag is onvoorspelbaar.