Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 17, 2017

Wat is er mis met Nederlands?

Er zijn mensen die verwachten dat het personeel op hun buitenlandse vakantieverblijf perfect Nederlands spreekt 'want wij zijn er te gast en dan moeten zij rekening met ons houden!' Toch denk ik dat zij vreemd zouden opkijken wanneer zij op safari zouden zijn in Botswana en 's morgens hun hoofd uit de tent steken waarop een lokale bewoner vriendelijk glimlachend zijn hand opsteekt en 'Môgge!' zegt.

Over personeel gesproken: ik was op zoek naar een (bij)baan en kwam baanomschrijvingen tegen als 'Operational Supply Chain Planner'. Let wel: als vacature bij een Nederlands bedrijf! Navraag leerde overigens dat men simpelweg op zoek was naar een inkoper...maar ja, dat is blijkbaar niet chique genoeg. Of zo.

Erg genoeg dat wij geen recensie van een spelletje meer schrijven om een reis te winnen maar een review van een game om een trip te winnen maar áls er al Nederlands wordt geschreven of gesproken is dat erg vaak niet erg goed.

Onlangs hoorde ik in de trein:
'Er is niemand op het werk die beter Nederlands spreekt dan mij!'

Sorry, maar ik vind dat grappig.Wat is er in Nederland mis met het taalonderwijs? Is dat een minister die vindt dat het vak Nederlands best kan worden afgeschaft 'want een docent Wiskunde kan ook best op de taal letten.'? Geen idee waar het aan ligt maar als ik rondkijk naar het taalgevoel van mensen die op Twitter en Facebook hun mening uiten dan vrees ik het ergste: als na de verkiezing van Geert Wilders als Minister President inderdaad iedereen het land uit moet die 'geeneens goet Hollants praat' dan wordt het wel érg leeg in Nederland. Voordeel: het aantal online bedreigingen zal enorm dalen. Dus geen 'Ik zal jouw wel effe kapot slaan, mannetje!' en 'Door mensen als jouw hebbe we straks de sharia!'

Docenten in het hoger onderwijs merken dat het in ruim de helft van de tentamens (klik) droef gesteld is met de kennis van de Nederlandse taal.
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/