Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, juli 10, 2016

De week voorbij

Het gaat ontzettend goed met Nederland! [Deel op Twitter] Ik weet het, dat is maar een feit en heeft niets met heersende angsten te maken die mensen als feiten beschouwen maar toch! Zo zijn Nederlandse ouderen in de hele geschiedenis van ons land nog nooit zo vermogend geweest. [Deel op Twitter] Natuurlijk komt dat vooral omdat zij ooit een huis kochten en dat inmiddels hebben afbetaald. Sowieso zijn mensen die een huis hebben gekocht in plaats van gehuurd veel vermogender. 'Nou, dat moeten meer mensen maar een huis kopen, dan!' Aardig idee maar geen enkele bank verstrekt een hypotheek aan iemand met een flexibel arbeidscontract. Inmiddels betreft dat ruim 30% van iedereen die een baan heeft.

Heel vreemd vind ik dit cijfer: 'Ongeveer 75% van de mensen werkt en Nederland kent een werkloosheidspercentage van 7%.' Eh...wat doet de overige 18% dan die én niet werkt én niet werkloos is? http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/22299612/__Aantal_werkenden_nam_af_in_2013__.html

Geen hypotheek betekent dus ook geen hypotheekrente aftrek (HRA), de hoogste subsidie die in Nederland wordt uitgekeerd aan particulieren. Waarmee huizenbezitters dus de grootste 'handophouders' zijn. http://www.rtlz.nl/finance/personal-finance/ouderen-vermogender-dan-ooit-huizenbezitters-rijkste-groep

Naast dat ik bovenstaand artikel las was ik maandag ook gewoon aan het werk. Al was ik nog wat rillerig en vermoeid. Maar lekker een en ander kunnen oplossen. Altijd fijn.

Net als het nieuws dat de Engelse ultrarechtse partij UKIP waarschijnlijk uit elkaar zal vallen nu 'de kop van de slang' Nigel Farage is afgetreden als partijleider. Met grove (en direct na de Brexit ook toegegeven) leugens haalde hij een meerderheid van de Britse bevolking over om uit de EU te stappen en weigert nu zijn verantwoordelijkheid te nemen door als kapitein van een zinkend schip het roer over te nemen: http://www.nu.nl/brexit/4287730/nigel-farage-treedt-af-als-partijleider-van-britse-ukip.html

Nigel Farage is fel tegen de Europese Unie maar vindt het vreemd genoeg geen enkel probleem om van 'Brussel' geld te ontvangen voor zijn lidmaatschap van het EU parlement. [Deel op Twitter] Kort gezegd: hij ontvangt zo'n €80.000 per jaar voor het lid zijn van een groep die hij niet erkent. Aan welke andere populist doet u dit denken? Juist. Geert Wilders.

Mijn voorspelling? Mocht de PVV van leider (en enig lid!) Geert Wilders volgend jaar een grote overwinning behalen zal ook Wilders zeggen dat zijn 'taak' er op zit en het land met de ontstane chaos achterlaten. Waarom? Simpel: hij heeft geen enkel concreet plan over hoe het moet met Nederland, mocht hij zijn zin krijgen. [Deel op Twitter] Ook hij zal dus weigeren zijn verantwoordelijkheid te nemen. Maar wat denkt u? Zal de heer Wilders wél de ballen hebben en ons land door een periode van chaos willen leiden of zal hij zeggen dat de burgers het voortaan maar zelf moeten uitzoeken?

Ook dinsdag werkte ik voor een toffe bierbrouwer en nu wil ik u graag melden dat mijn huisarts ooit zei: 'Je hebt geen ADD, alleen maar alle symptomen.' [Deel op Twitter] Helder. Het verklaart waarom mijn gedachten niet stoppen en dwars door verschillende onderwerpen heen vliegen. Als iemand mij wat vertelt springen mijn gedachten meteen diverse kanten op en mis ik de rest van het verhaal. En ook andere zaken waar ik 'last' van heb zijn er mee verklaard: waarom ik niet binnen het kader kan denken bijvoorbeeld of waarom ik onrecht zo slecht kan verdragen. Of maar blijf doorhameren op één enkel onderwerp. Wie er meer over wil weten: hier een eenvoudige uitleg (en een oproep tot sympathie voor ADD-patiënten) in het Engels. http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/20-things-remember-you-love-person-with-add.html

Op het werk bereikte ik iets moois: een paar weken geleden stonden er nog ruim 200 'openstaande posten' in het systeem en vandaag bracht ik dat aantal uiteindelijk terug tot 1. Voor de liefhebbers van boekhouden (anderen mogen de volgende paar regels overslaan, hoor!): een 'openstaande post' houdt in dat betaling en factuur niet overeen komen.  [Deel op Twitter] Het kan zijn dat een klant een rekening dubbel betaald heeft of wél netjes in één keer heeft betaald maar helaas het bedrag boven de streep dus zonder de verplichte BTW. Ook kan het zijn dat er iets mis wat met een levering en de baas afsprak dat de klant 10% korting kreeg. Maar zonder zijn boekhouder daarover in te lichten. Ook kan een klant gewoon per ongeluk vergeten zijn te betalen of failliet zijn geraakt. En dan heb ik het alleen nog maar over de zogeheten 'debiteuren' (zeg maar: 'klanten'.)

Dan zijn er ook nog bedrijven die geld krijgen ('Crediteuren'. Zeg maar 'leveranciers'.) Die ene post die nog open staat vergt nog wat meer uitzoekwerk: er werd een machine gekocht en keurig ingeboekt op het grootboek 'Machines' (voor wie zelf een kasboek bijhoudt: 'Huur' zet je bijvoorbeeld onder het kopje 'Woonlasten'. Even voor het idee). Het gaat om een vrij fors bedrag (Een druppeltje kattenpis vergeleken met de miljarden die onze overheid gewoon 'kwijtraakt' maar toch.) dus een aantal weken voor het ding kwam betaalde men een voorschot. Keurig. Maandelijks gaat er - nagenoeg vanzelf - een bedrag naar 'afschrijvingen' (zodat je over -n jaar een nieuwe machine kunt kopen van het automatisch opzij gelegde geld). Helaas worden bij hetzelfde bedrijf ook andere spullen gekocht. Die soms gewoon als 'Inkopen' zijn geboekt maar soms als 'Aflossing' (het volledige bedrag voor de machine is immers nog niet betaald). Soms terecht maar soms ook onterecht. Dan zijn er ook nog bedragen voor 'reguliere' facturen aan hetzelfde bedrijf verrekend met een gedeeltelijke aflossing waardoor de betreffende factuur dus staat ingeboekt als 'niet volledig betaald.' Afijn, best een hoop uitzoekwerk. Maar ook best leuk. Vind ik dan.

De baas bracht mij en twee collega's met het busje van de zaak naar de bewoonde wereld. (Naast dit weiland staat het bedrijf:
)

Zeer vriendelijk!

's Avonds maakte ik het aquarium schoon van Blacky en Caesar Alexander Draconius 'Drakie' III. Nu kunnen ze weer naar buiten kijken.

Woensdag werd 's ochtends een afspraak een half uurtje verzet. Daardoor had ik uitgebreid de tijd om mij te scheren. Dat vind ik fijn. Terwijl ik het sopje maak loop ik even de dag door en bij het scheren zelf is het een kwestie van opperste concentratie wil je je niet snijden. Ja, ik scheer mij 'ouderwets'. Fijn. Vind ik.

Het 'even' helpen van een vriendin draaide uit op een paar uren maar dat is niet erg. Het zou toch raar zijn als je een limiet stelde aan het aantal uren dat je anderen helpt, niet? Je helpt wél of je helpt niet maar nooit 'een beetje'. [Deel op Twitter]

Op de weg terug naar huis haalde ik de papieren op ten behoeve van een vrijwilligersklusje van mij: de baromzetlijsten van de hoofdstedelijke vrijmetselaars in een kasboek zetten. Behalve in geld kun je ook voor werk worden uitbetaald in waardering en respect. [Deel op Twitter]  Toch is het soms ook best handig om de huur te betalen en de maag te vullen. Misschien toch maar naar het basisinkomen dan? 'Maar hoe gaan wij een basisinkomen dan betalen?' Nou, zo bijvoorbeeld: http://basisinkomen.nl/bezuinigen-door-elkaar-een-basisinkomen-te-gunnen/ 'Ja maar mensen worden dan lui en duizenden ambtenaren die nu uitkeringen berekenen en uitbetalen raken dan werkloos!' Wat betreft deel één van het antwoord: dat is gewoon niet waar (https://mieslab.nl/2015/12/21/dit-gaan-mensen-doen-wanneer-ze-een-basisinkomen-krijgen/). Bovendien zou dat betekenen dat alle bejaarden in Nederland lui zijn (Geen enkele bejaarde hoeft ook maar íets te doen om 'gratis geld' te ontvangen [Deel op Twitter] ). Wat betreft deel twee van de stelling: iedereen die tegen criminaliteit is wil in feite duizenden politie-agenten, beveiligingsmedewerkers, glasherstellers, rechters, advocaten, gevangenenbewaarders en ambtenaren werkloos maken. Als er namelijk íets goed is voor werkgelegenheid, dan is dat criminaliteit wel. Daarnaast: ook de overbodige ambtenaren krijgen het basisinkomen. Dat geldt immers voor iedereen?

Dus ook voor gehandicapten. Ik vroeg een gemeente-ambtenaar: 'Als ik het werk (papieren in dossiers op volgorde leggen met behoud van uitkering) dat jullie mij 'aanbieden' accepteer, zou ik minder ontvangen dan het minimumloon. In de hele EU zijn werkgevers verplicht werkenden minstens het in dat land geldende minimumloon uit te betalen voor verricht werk.' -'Ja, het klopt dat dat de wet is: elk mens heeft recht op tenminste het minimumloon. Maar jij bent gehandicapt.' [Deel op Twitter]

's Avonds speelde Portugal tegen Wales in de halve finale van het EK voetbal maar ik hield mij vooral bezig met mensen bellen en e-mailen. Dat vind ik een nuttiger tijdverdrijf. Net als solliciteren naar betaald werk, bijvoorbeeld. Arbeidsplaatsen zijn er zat. Maar voornamelijk onbetaald. [Deel op Twitter] http://www.vnpf.nl/vacatures/1 Onhandig, want mensen die wél werken maar geen geld daarvoor krijgen geven ook niet veel geld uit en dús gaat op die manier de economie er aan. [Deel op Twitter] Tenzij dat de bedoeling is lijkt het mij een goed idee als de overheid ingrijpt. Niettemin wist ik weer een paar sollicitatiebrieven te produceren. Ik werk nu namelijk twee dagen per week in de brouwerij en als 'stimulans' mag ik dat van de bedenkers en uitvoerders van de Participatiewet eerdaags weer volledig onbezoldigd doen. Erg vriendelijk. NOT.

Er zijn vooral veel vacatures van deze soort:
Ja, u leest het goed (nadat u op het plaatje heeft geklikt om die te vergroten): 'Nadat je zes maanden onbetaald voor ons hebt gewerkt nemen wij je misschien wel écht in dienst!' [Deel op Twitter] In de praktijk belt het bedrijf gewoon de gemeente om met een flinke subsidie een nieuwe langdurig werkloze aan 'zes maanden gratis werkervaring' te helpen. Goh, wat aardig.

Als er dan écht vacatures voor betaald werk zijn dan wordt doorgaans gevraagd om 'iemand van niet ouder dan 27 met minstens 10 jaar relevante werkervaring'. Jammer.

Verder genoot ik van de rust die het plaatsen van dit twitterbericht mij opleverde:
Met sommige mensen valt gewoon niet te praten. Dat niet meer doen levert tijd en energie op voor leuke dingen doen. Zoals dit soort filmpjes delen:

Deze slang denkt met een baby ratje een lekker hapje te pakken te hebben maar heeft buiten diens mama gerekend. Goeie actie van mams!

Donderdag las ik het nieuws dat uit gedegen onderzoek blijkt dat George W. Bush en Tony Blair (toen de Engelse Minister-President) bewust gelogen hebben om de oorlog in Irak een reden te geven. Beiden zullen niet worden vervolgd. [Deel op Twitter] Maar enkele soldaten van toen wel. Nabestaanden van indertijd gesneuvelde soldaten willen Tony Blair voor het gerecht dagen wegens het opzettelijk de dood in jagen van honderden jongelui in ruil voor wat olierechten. Het zal ze niet lukken want de machthebbers zijn machtig. Hier het verhaal (in het Engels): https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jul/06/with-you-whatever-tony-blair-letters-george-w-bush-chilcot?CMP=share_btn_tw

Voor ons persoonlijk was donderdag een mooie dag want mijn zoon ontving zijn middelbare school diploma!

'I'm not afraid of the darkness. Except when you turn off the light.' [Deel op Twitter]  is een citaat uit een kinderverhaaltje van Kenn Nesbitt waar één van de diploma-ontvangers een animatiefilm bij produceerde voor haar profielwerkstuk (een volledig zelf bedacht en uitgevoerde proeve van bekwaamheid op het einde van het middelbare schoolleven)

116 Jongelui werden één voor één (en terecht!) in het zonnetje gezet. Zo'n twee minuten per persoon duurde het evenement. Het duurde dus eventjes. Maar was mooi, goed en vermakelijk. Wij hoorden van jongelui die voor hun profielwerkstuk onderzoek deden naar poëzie in gebarentaal, naar de origine van de drang naar onafhankelijkheid van het volk van Catalonië en de bevindingen verwerkten in een documentaire van een half uur, naar de correlatie tussen ons innerlijke zelf en de term 'democratie'. Anderen voerden neurologisch onderzoek uit en ontdekten dat onze hersenen in actie komen vóórdat wij bewust de beslissing nemen iets te doen. Alsof vrije wil niet bestaat. Of er iets kwantumtheoretisch bestaat.

Een jongedame had onderzoek gedaan naar de verschillende vormen van oorpijn en de diverse behandelmethodes. Een ander schreef een stuk over haar verwondering: 'Waarom vinden mensen - vooral jongelui - het zo leuk om bij het uitgaan met hun oren in de geluidsinstallatie te gaan hangen en te moeten schreeuwen om elkaar te verstaan?'

Diverse jong volwassenen behandelden in hun werkstuk het vluchtelingenvraagstuk. De gemene deler was: 'Waarom zien wij vluchtelingen als vluchtelingen en niet als mensen?' [Deel op Twitter] Een voorgestelde oplossing: 'Laten wij gebruik maken van de kennis en kunde van die tienduizenden mensen die ons land binnen komen! Zij ontvluchten hun eigen land onder meer omdat wij er bommen op werpen, laten wij dan ook wat verantwoordelijkheid nemen. Roepen verzorgingshuizen niet dat zij handen tekort komen? Geef die tienduizenden mensen iets beters te doen dan maanden en vaak jaren te wachten tot zij misschien een verblijfsvergunning krijgen. Geef ze daarom vluchtelingenvisa op basis waarvan zij vrijwilligerswerk moeten doen. Leven wij niet in een participatiemaatschappij die van iedereen eist een steentje bij te dragen? Waarom sluiten wij vluchtelingen dan op in kampen en weigeren wij hen een werkvergunning te geven?'

Waren er dan geen 'normale' kinderen bij, die gewoon van voetballen houden en zo? Jawel. De jongeman in kwestie nam contact op met diverse voetbalclubs en schreef een stuk over de motivatie van bekende voetballers voor wat zij doen buiten het voetballen om. Een jongedame leverde als profielwerkstuk een toneelstuk af met daarin veel ruimte voor improvisatie en beeldde daarin onder meer Michelangelo af die zich verbaasde over de schoonheid van in marmer verborgen beelden en zich afvroeg waarom zo'n beeld zich wilde verbergen. Een briljant werkstuk vond ik persoonlijk het onderzoek naar stress en burn-out verschijnselen onder eindejaarsleerlingen van het Barlaeus Gymnasium...kortom: ik vind het niet verwonderlijk dat ruim een dozijn van de leerlingen cum laude geslaagd bleek te zijn. Vergeleken met zijn jaargenoten is mijn zoon misschien 'maar' een middenmoter maar hij heeft het fantastisch gedaan en ik heb dan ook 'last' van plaatsvervangende trots.
 Onderweg naar de diploma uitreiking kwam ik hier langs
 Het gebeuren vond plaats in poptempel Paradiso,
waar veel van de groten der aarde (David Bowie, ik...)
ooit ook op het podium stonden
En nu was het de beurt aan mijn zoon.
Hier krijgt hij de felicitaties van de schooldirecteur

Ik mag ook graag denken dat ik persoonlijk een steentje heb bijgedragen aan zijn succes: Eerst twee jaren geknokt om als alleenstaand vader voor hem te mogen zorgen, daarna mijn baan eraan gegeven om hem mijn volledige aandacht te kunnen schenken. Zelfstandigheid bij hem gestimuleerd (vooral omdat dat er bij mij in mijn jeugd ernstig aan schortte) en hem geleerd voor zichzelf na te denken zonder dingen klakkeloos aan te nemen, zelfs niet van mij.
Nadeel is misschien dat hij zó zelfstandig werd dat ik de helft van de tijd niet weet wat het jong uitvreet. Maar ik vertrouw hem volkomen.

Natuurlijk was (en ben) ik niet de perfecte vader. Ik ben immers een mens. Maar ik heb altijd en voortdurend mijn best gedaan. Veel meer kun je als mens toch echt niet doen.

Eerdaags laat ik hem vrijwillig uit mijn huis en handen glippen. Als student in Delft gaat hij een nieuwe fase van zijn (en mijn!) leven in. Maar uiteraard verdwijnt hij niet uit mijn hart en ook in mijn armen en mijn huis blijft hij voor altijd welkom.

Intussen werden in een grote stad zo'n 300 mensen vermoord door leden van terreurgroep IS. 'Nou, dan zullen er wel veel Facebook profielfoto's zijn 'versierd' met de kleuren van de vlag van het getroffen land en wereldleiders lopen demonstratief hand in hand uit protest tegen deze geweldsuitbarsting! Toch?' Nou, nee. Dat gebeurde wél toen er 16 mensen werden vermoord in Parijs. De bijna 300 doden in Bagdad hebben gewoon pech. 'Ja, jammer. Goh, wat vervelend. Iemand nog een biertje?' http://www.nu.nl/buitenland/4289781/dodental-aanslag-bagdad-loopt-292.html

Vrijdag sprak ik met mijn klantmanager en haar manager. Mijn vriendin was mee om mij te helpen met concentreren en het onderdrukken van mijn emoties. Het werd een goed gesprek en met een beetje mazzel ben ik over een paar maanden vrij van de druk van de Participatiewet! [Deel op Twitter] Klantmanager: 'Volgens mij wil meneer gewoon niet werken.' Haar manager: 'Dat zie jij verkeerd. Ik krijg juist de indruk dat hij heel graag wil werken maar zie dat jij hem daarin tegenwerkt. Zo had meneer al een betaald contract kunnen tekenen maar werd dat door jouw tussenkomst omgezet in een gratis werkervaringsplek. Bovendien eiste jij van hem dat hij minder zou solliciteren omdat hij zo gedeprimeerd raakte van het gebrek aan positieve reacties. En áls je dan een baan aan hem voorstelt is het er één die fysiek zwaar is. Waarvan je dus weet dat hij dat niet aankan, gezien zijn fysieke tekortkomingen.' Kablam!

En misschien ook maar net op tijd want ik stond op het punt om door te draaien van alle tegenstrijdige opdrachten en alle (ongetwijfeld lief bedoelde) pogingen om mijn kansen op de arbeidsmarkt te vernaggelen in ruil voor 'gratis werkervaring'. Nog even en ik zou mij gedragen als Michael Douglas in Falling Down:Wij zijn er nog niet maar zelfs politici beginnen te geloven dat mensen dwang opleggen er niet voor zorgt dat zij zich lekker vrij gaan voelen. Heel gek. http://www.nu.nl/economie/4289844/gemeenten-krijgen-vrijheid-experimenteren-met-bijstand.html Op Twitter ontving ik zelfs bijval van een VVD-commissielid uit Zevenaar! 'Belachelijk dat zelfs een werkloze accountant eerst 'gratis werkervaring' bij een accountantsbureau moet doen voordat hij daar weer geld mee mag verdienen!' En zo is dat.

Daarna ging ik naar de Voedselbank om daarna mijn moeder te verblijden met onder meer witlof en appels. Zij vroeg zich hardop af waarom zij niet in aanmerking komt voor kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen a €320 per jaar. Die kwijtschelding geldt immers voor elke inwoner van Amsterdam met een laag inkomen? Bijna. De kwijtschelding geldt voor elke Amsterdammer met een inkomen op bijstandsniveau. 'Ja maar ik heb een heel laag inkomen!' -'Hoe laag dan?' -'Ongeveer €1270 per maand aan AOW en pensioen.' Huurtoeslag, AOV-toeslag en zorgtoeslag geven nog eens €300 per maand extra. Maar dat tellen wij even niet mee. 'Ma, je hebt zonder al je toeslagen ruim €300 per maand meer dan iemand in de bijstand. Werklozen van ónder de 65 ontvangen €928 per maand.' -'O.'

Die avond vroeg naar bed want opeens snipverkouden.

Zaterdag uitgeslapen tot maar liefst half elf, beste mensen! Helaas nog steeds verkouden maar gezellig buurvrouw Hetty op visite en even gewerkt voor Stichting HIOB: https://www.facebook.com/Stichting.Hiob', lakens gewisseld, de buurvrouw wat eten meegegeven van wat ik over had na mijn bezoek aan de voedselbank. Verder wat lopen stofzuigen, natuurlijk geschreven en met de kat gespeeld. Bij het halen van kattenvoer even gebabbeld met buurvrouw Rini en verder rustig thuis een beetje lopen opruimen en liggen lezen. Fijn, zo'n vrije dag!

Zondag stond mijn vriendin weer op een leuke markt.

Maar zonder mij. Ik zat nog steeds verkouden thuis. 'Nou, dan zul je je wel verveeld hebben!' Haha! Nee dus. Met zoonlief de twee weken geleden opgeduikelde boormachine (zie: http://terrebel.blogspot.nl/2016/06/de-week-voorbij_26.html) in actie gezet door eindelijk een plank in de keuken op te hangen, eindelijk ook eens de favorieten in mijn browser en in mijn twitterfeed aangepakt (letterlijk honderden links bekeken en gecategoriseerd, een verhaaltje omheen geschreven en/of verwijderd!), diverse e-mails verstuurd aan diverse mensen, een Broeder op visite gehad en kastjes lopen afstoffen. Wat echt niet tof is als je last hebt van een stofallergie...maar het is toch maar mooi gedaan!

Als afsluitertje naar het strand. Het strand in Nederland ziet er een beetje anders uit dan het strand waar wij onlangs nog waren, in Barcelona:
Ik vind het geweldig als mensen laten zien zich niet te schamen voor hun lijf!
En natuurlijk concentreerde ik mij op die parasailer in de verte. En excuus voor de vertraging maar ik heb nog lang niet al onze foto's van onze reis naar Barcelona netjes in een album staan. Komt nog. Oké?

Wat u nu wél van mij krijgt zijn een paar deze zondag genomen foto's:
 Wéér een eend die niet voor niets is gestorven!
Nu ter ere van ons viereneenhalf jaar samen zijn
(Dat wij hier ongeveer een maand en 8 dagen te laat vieren)
 Na het eten wandelden wij een tweetal calorieën eruit
aan het strand van Castricum
'Golden hour' op de terugweg toen ik deze bomen schoot
met mijn trouwe ouwe mobieltje.

Het liedje van deze week is (hoe kan het anders?) Father and Son van Cat Stevens:In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/