Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, augustus 30, 2023

Over democratie

Opeens kreeg ik een idee: wat nu als wij de komende verkiezingen in twee etappes laten plaatsvinden? Eerst een snelle ronde met twee keuzes: 'Verstandig' of 'Aangespoord door rechtspopulisten'. 

Bij de tweede ronde kan dan de 20% van het electoraat dat vroeger stiekem dom en/of racist was maar er nu trots op is, lekker in Telegram-groepen en op Gab.ai (bestaat dat eigenlijk nog?) onzin spuien, terwijl burgers die kunnen nadenken écht stemmen over de toekomst van het land en de wereld. 

Denkt u misschien dat laagopgeleiden vooral PVV stemmen? Of arbeiders PVDA, jongeren en vrouwen GroenLinks (of jonge arbeiders Groen van de Arbeid) en hoger opgeleiden VVD? Hier een aardig artikel (klik) over de politieke demografie in Nederland. Van een paar jaar geleden. Dus nog zonder BBB. En zonder NSC.

Nederland kent een zogeheten parlementaire democratie. Het burgerlijk recht bepaalt wat wel en niet mag: na lang nadenken worden wetten gemaakt waar iedereen zich aan dient te houden. Wij leven dus in een land waar consensus heerst: een compromis dat zoveel mogelijk mensen tevreden stelt. Dat betekent dat er ruimte is voor progressie. Immers: als verschillende partijen iets anders willen dan 'hoe het was', wordt er onderhandeld en komt er een amendement op een bestaande wet. Of een bestaande wet wordt zelfs aangepast of afgeschaft. 

In de Verenigde Staten van Amerika werkt men met het gewoonterecht: uitspraken worden gebaseerd op jurisprudentie. Ofwel: wat rechters eerder besloten hebben, geldt nu nog steeds. In de praktijk betekent het dat conservatisme heerst: 'Zoals het vroeger was moet het nu ook zijn.' Dezelfde groep mensen die het vroeger in de VS voor het zeggen had - rijke, oude (en vooral blanke) mannen die graag zeggen dat zij heteroseksueel en christen zijn - heeft het er nu nog steeds voor het zeggen.

Vooruitgang gaat in Nederland niet supersnel door dat vele vergaderen (in Nederland 'polderen' geheten) maar is er wel degelijk; zo was Nederland een van de eerste landen die slavernij afschafte, waar vrouwen kiesrecht kregen en mensen van hetzelfde geslacht mochten trouwen. Met elkaar.

In Amerika (de naam voor De Verenigde Staten van Amerika in de wandelgangen maar feitelijk de continenten Noord- en Zuid-Amerika tezamen en vaak wordt alleen het continent Noord-Amerika bedoeld) worden mensen met een donkere huidskleur, mensen zonder penis en mensen met een andere seksuele voorkeur dan heteroseksueel, nog steeds achtergesteld op veel posities in de maatschappij.

Ik persoonlijk vind het onvoorstelbaar dat er veel Nederlanders zijn die dat ook wel wat lijkt. En daarom VVD, CDA, SGP en rechtsconservatief stemmen: PVV, JA21, FvD, BBB willen - net als VVD, CDA en SGP dat het patriarchaat in stand wordt gehouden: een relatief kleine groep blanke, oudere mannen - die zichzelf vaak 'christen' noemen maar dat absoluut niet zijn - bepaalt voor de rest van het volk wel even wat zij moeten doen of laten. Wij kennen gelukkig een aantal partijen (GroenLinks, SP, VOLT, PvdD) die wat tegengas bieden en voorkomen dat de situatie uit de klauwen loopt. In het kort: 'rechts' richt zich vooral op het individu en 'links' voornamelijk op 'de maatschappij'. Ter rechterkant vindt men daarom vaker mensen die zelfzuchtig zijn.

=====================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

========================
Ik stel voor dat mensen die willen hoe het 'vroeger' was, lekker met Elon Musk meegaan op een enkeltje Mars en daar hun eigen land stichten, een soort Forumland 2.0 zeg maar. Daar mogen zij hun fantasietjes vorm geven: dus geen kiesrecht voor vrouwen, 
'Traditioneel hebben vrouwen minder rechten dan mannen. Als voorstander van het in stand houden van tradities en van gelijke rechten, maak ik traditioneel geen ruzie met mijn vrouw.'

mannen bepalen of een vrouw een abortus mag of niet, mensen met een donkere huidskleur moeten doen wat de blanke man hen opdraagt en homoseksueel zijn mag alleen in het geniep. Of met carnaval. Of alleen als je dronken bent.

Wat heeft u liever: een land waar u kunt kiezen tussen 'rechts' en 'conservatief, fascistisch rechts' of een land als Nederland? Waar bijvoorbeeld seks met kinderen gewoon verboden is en niet - zoals in Amerika - 'Prima, zo lang het maar je eigen nichtje (klik) is en je netjes met haar trouwt als je haar verkracht en zwanger maakt'? U weet wel: 'Fijn, zoals het vroeger was!' 

Waar vrouwen niet werken voor hun geld maar afhankelijk zijn van het inkomen van hun man en niet bij hem weg kunnen, ondanks de nare dingen die hij haar eventueel aandoet? Waar je de bak in gaat als je een jointje rookt. Behalve als je stomtoevallig bent geboren met een lichtere kleur huid of bijvoorbeeld Charlie Sheen heet? Waar je als homoseksueel stel zelfs voor je vrienden de schijn ophoudt dat je hetero bent. Door weliswaar samen te wonen maar beiden een eigen slaapkamer hebt. Met tweepersoons bed. En op het nachtkastje een foto waar je gearmd op staat met iemand van een ander geslacht zodat iemand die op visite komt het idee krijgt dat je keurig hetero bent?

Goed dat ruim de helft van de Nederlandse kiesgerechtigden stemt, hoor! Alle anderen willen dat alles blijft zoals het is. En dat mag. Jammer vind ik wel dat vrij veel mensen die stemmen daar niet of slecht over nadenken. Sommigen laten zich puur leiden door de naam van een partij ('Vrijheid', 'Democratie', 'Boeren', 'Christen', 'Groen', 'Arbeid'...) terwijl anderen op de eerste naam op een lijst stemmen of op de eerste vrouw op een lijst, zonder een kwartiertje vooraf de tijd te nemen om te onderzoeken of die persoon wel zijn of haar belangen behartigt of heel anders denkt over bijvoorbeeld abortus of immigratie. Hebben mensen écht geen tijd om een half uurtje per vier jaar na te denken over naar wie hun stem gaat?

Als u graag zou leven in een Nederland dat lijkt op een wensdroom van iemand als Trump of Baudet, kunt en wilt u dan verklaren waaróm dat is? Ik zal u niet uitlachen of uitschelden of zo maar ben gewoon erg benieuwd waarom u dat opgehemelde patriarchaat zo geweldig lijkt.