Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, februari 01, 2016

Een hoog IQ maakt je niet een beter mens

Er zijn mensen die geloven dat 'alles' de schuld is van 'de buitenlanders'. Feiten en statistieken geven hen ongelijk maar figuren als DeWinter, Le Pen, Trump en Wilders voeden maar al te graag die onderbuikgevoelens met keiharde leugens. Toch blijven mensen geloven in die leugens. Neem nu deze mensen. Zij gaan er prat op het toonbeeld te zijn van Brabantse gezelligheid en Hollandse tolerantie en gastvrijheid. Zij zijn ook tegen het dragen van een niqab 'want mensen die hun gezicht bedekken zijn niet te vertrouwen.' Het is bijna grappig.
Ik begrijp hun angst (mensen zijn nu eenmaal van nature bang voor wat zij niet kennen) maar niet hun argumenten. Hun grote held en Leider wil hun stem bij de volgende verkiezingen en roept nu dat alle donkere buitenlanders preventief moeten worden opgesloten 'om te voorkomen dat zij aan onze vrouwen zitten!' Dat zijn uitspraak in strijd is met de Nederlandse grondwet en het Nederlands recht doet niet ter zake. Maar we wisten al dat Wilders pleit voor vrijheid voor iedereen. Maar dan voor iedereen die het volledig en altijd volkomen met hem eens is. Alle anderen stelt hij buiten de wet. En 'Het volk' (een minderheid die roept dat zij 'de meerderheid' zijn. Puur gelogen dus.) gelooft dat Wilders de oplossing van het moslimvraagstuk in handen heeft. Inderdaad: die lijkt rechtstreeks afgekeken van 'Die Endlösing der Judenfrage' uit vroeger tijden.
Ja, die 'nare Joden' waren te lui om te werken, pikten onze baantjes in en pleegden een aanslag op onze welvaart. Daarom werd opgeroepen de grenzen voor hen te sluiten. Door een flink aantal van uw en mijn rechtstreekse voorouders. 'Overstrooming van Nederland door het internationale Jodendom' lijkt verdacht veel op 'Een tsunami van moslims die Nederland overspoelt.' Vind ik.

Het is heel fijn om ergens in te geloven. Het geeft houvast maar ook iets om je achter te verschuilen als je het even niet meer weet of als het even fout gaat. Als kind al vond ik het al erg boeiend dat mensen uit naam van een 'liefhebbende godheid' anderen bewust kwaad aandoen en wilde ik graag weten waarom dat zo is. Zo heb ik katholieke missen bijgewoond, heb een avond doorgebracht met leden van de Hare Krishna, heb zitten kletsen met Mormomen, mij netjes gedragen tijdens een dienst van streng gereformeerden, Jehovah's Getuigen uitgenodigd met mij over het geloof te praten en ooit zelfs een wijntje gedronken met leden van de Satanskerk. Uiteindelijk werd ik Vrijmetselaar (klik). Maar De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster (klik) spreekt mij ook erg aan. Vooral omdat die haar 'leden' vrijwel niets voorschrijft maar juist aanmoedigt om zelf na te denken zonder 'Heilig Boek' om op terug te vallen of citaten uit het verband te kunnen rukken.

Goedkope plank

Mijn IQ schommelt rond de 136 punten en ik vergeet wel eens dat de meeste anderen daar onder zitten. Dat maakt hen niet dommer of minder waard. Zeker niet! Het is simpelweg een gegeven. Zoals het gegeven dat mijn lengte 1.40m is en verreweg de meeste andere volwassen in Nederland groter zijn. Sommige dingen kan ik dus minder goed dan anderen. Maar mij kost het minder moeite om eten te pakken van de 'goedkope' plank in de supermarkt. 

Misbruik

Dat mensen minder IQ-punten hebben zegt niets over hoe zij zijn als mens maar betekent alleen maar dat zij iets meer moeite hebben om een zin te vertalen als : 'Ik heb die kennis tot mij genomen via persoonlijke visuele observatie'. Waarmee een politicus dan eigenlijk zegt: 'Ik heb't zelf gezien.' Politici (en ik kan het weten want ik was er zelf eentje) zijn zich er van bewust dat meer dan de helft van de burgers hun taaltje moeilijk kan doorgronden. En sommige politici maken daar bewust misbruik van. 

Polariseren

Bijvoorbeeld door zich over te geven aan extremen. Bijvoorbeeld door zich te uiten in 'Jip en Janneke' taal. Met een lastiger woord heet dat 'polariseren'. Dat betekent doelbewust groepen mensen tegen elkaar opzetten. Bijvoorbeeld door ingewikkelde zaken zeer zwart/wit voor te stellen: 'Een fan van Jan Smit heeft een oud vrouwtje beroofd. Dat is heel erg! Dus wat wilt u: meer of minder Jan Smit fans!?' Of: 'Ik vind spruitjes heel vies. U toch ook? Dus wat wilt u: meer of minder spruitjes?' Zelfs terwijl ik dit schrijf heb ik nu de neiging om heel hard 'Minder, minder!' te gaan roepen.

Punt is: voor veel mensen zijn feiten niets meer dan nare dingen die de aandacht afleiden van de werkelijkheid (klik).

Hongerige tijger

Gelukkig grijpen mijn opleiding, opvoeding en genen dan in. Mijn IQ dus. Anderen hebben een hoger EQ (emotionele intelligentie: is iemand introvert of extrovert?) of een bijzonder hoog SQ ('Spirituele' intelligentie: in hoeverre is iemand in staat zijn of haar bewustzijn en onderbewustzijn met elkaar te laten samenwerken?). Mensen met een bijzonder hoog IQ maar zonder enig empathisch vermogen zijn gewoon [CENSUUR] en worden vaak topmanager of psychopaat (echt waar!) en daar tegenover staan mensen met én een hoog IQ én een hoog EQ én een hoog SQ. Dat zijn mensen die - in mijn ogen althans - de wereld een beetje mooier maken. Dat zijn mensen als professor Robbert Dijkgraaf, de Dalai Lama en Robin Williams. Dat zijn (of waren, helaas) mensen die hun hoge intelligentie met schijnbaar gemak koppelen aan een onvoorwaardelijke liefde voor de medemens.

En weer anderen kunnen heel hard rennen. Dat wil niet zeggen dat mensen die minder hard kunnen rennen minder waard zijn als mens. Vind ik. Het betekent vooral dat mensen die heel hard kunnen rennen meer kans maken op overleven wanneer zij toevallig langs Artis lopen op het moment dat er een hongerige tijger ontsnapt.

Zie hier hoe een gezellig blond meisje met paardenstaart de wereld versteld doet staan door heel ontspannen gewoon het hardste te rennen van allemaal. De 'gouden race' van Dafne Schippers:


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden.