Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, november 21, 2010

Botswana

Donderdagavond had ik buurvrouw Winonah op visite en vrijdagmorgen buurvrouw Hetty. Vrijdagmiddag was hier een heuse interieur-styliste op bezoek die m'n zoon en mij gaat helpen met de herinrichting van onze twee-kamerwoning. We kennen elkaar van dezelfde cursus.

Vrijdagavond was er een etentje bij vrienden Marcus en Melissa. Zaterdag hoorden wij hoe goed dochter Dayna was gevorderd met pianoles en namen wij haar zusje Eva mee. Met haar bloembollen geplant, een potje Triviant gespeeld onderwijl luisterend naar Sinterklaasradio en heerlijke zelfgemaakte chiptwisters gegeten.

Vanmorgen zijn we wezen zwemmen om daarna te lunchen bij m'n moeder. Thuis The Incredibles gekeken en nog maar een potje Triviant gespeeld totdat Eva werd opgehaald door haar bijzonder vrolijke zusje. Vrolijk omdat de Cadeautjespiet ook voor haár (en voor ons dus ook) een chocoladeletter in de schoen bij de schoorsteen had achtergelaten...:-)
Allemaal erg positief dus.

Laatst schreef ik een beetje negatief stukje over de iPad. Blijkbaar zijn meer mensen het met mij eens dat het apparaat vooral een leuk speeltje is en weinig meer. Men kan het ding namelijk aan de straatstenen niet kwijt en geeft het daarom maar gratis weg bij een kranten-abonnement of bij een nieuwe zorgverzekering. Anders zijn er wel talloze spelletjes en enquêtes waarbij je er eentje kunt winnen.

Echt gratis is het natuurlijk niet want je zit dan wel aan een abonnement vast of verkoopt je NAW-gegevens aan marketing-bureaus. Sommige providers adverteerden ermee dat je "gratis" het modem mocht gebruiken. Nadat je het voor ruim 100 euro had gekocht...Ja, duh.

Zo zijn "gratis" visitekaartjes ook niet gratis. Je betaaalt namelijk minimaal administratie- en verzendkosten.

Mensen krijgen ook niet "gratis" een uitkering. Veel PVV-stemmers VVD'ers mensen schijnen te denken dat je niets hoeft te doen om "gratis" geld te krijgen van de overheid. Maar niets is minder waar. Ik heb het niet alleen over de sollicitatieverplichting maar ook over het eindeloos invullen van allerlei formulieren en het heen en weer lopen van het kastje naar de muur.

Ook niet-betaald verrichten mensen vaak genoeg werk. Stelt U zich bijvoorbeeld eens voor dat bijstandsouders zouden stoppen met het opvoeden van hun kinderen of als vrijwilliger te werken in het buurthuis?

"Men" vindt dat kunstenaars zichzelf moeten kunnen bedruipen en dat mensen die een rollator nodig hebben die best zelf kunnen kopen "want ik koop toch ook mijn eigen fiets en ik werk toch ook voor mijn geld?" Voor die mensen heb ik hier een eye-opener: Kunstenaars werken ook. Al verkopen ze dan niet voldoende schilderijen, toneelstukken, beelden of gedichten om van rond te komen. De uitkering die zij (aanvullend) ontvangen kun je zien als betaling voor hun creatieve proces.

Zoals Winston Churchill zei:"Als we het geld voor oorlogvoeren weghalen bij kunst en cultuur, waar vechten we dan nog voor?" (Via Saskia Goldschmidt)

Stelt U zich eens voor dat de overheid stopt met het verlenen van uitkeringen en subsidies. Bibliotheken moeten dan dicht want er is er niet één bij die zichzelf kan bedruipen. Buurthuizen en kinderboerderijen moeten sluiten om dezelfde reden.

Scholen moeten worden opgeheven want zonder subsidies zouden uitsluitend kinderen van bijzonder welvarende ouders schoolgeld kunnen betalen. Nu al blijkt dat zonder studie-financiering driekwart van de studenten noodgedwongen moet stoppen met de studie. Dat betekent een einde van de kennis-economie en binnen tien jaar een schrijnend tekort aan opgeleide artsen, advocaten, en noem maar op.

Ook het leger zou fors moeten inkrimpen want zonder subsidie is er niet één legeronderdeel dat voor het eigen inkomen kan zorgen. Of ziet U het voor zich dat de Nederlandse landmacht tanks en manschappen verhuurd aan bijvoorbeeld Botswana?

Deel dit stukje