Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, maart 28, 2013

Maatschappij

Qua aantal uren viel het eigenlijk wel mee wat ik gisteren deed: een filmshoot van twee uurtjes en een auditie van één uurtje. Maar toch kost het meer tijd en energie dan je denkt. Men denkt wel eens: 'Die entertainer heeft het goed voor elkaar: een kwartiertje op het toneel staan voor 150 euro! Dat wil ik ook wel!' Maar weet u dat wel zeker?

Voor die 150 euro ben ik ruim een uur aan het reizen, zit ik een uur in de kleding/make-up/doorpassen/repetitie, ben ik een uur bezig met de tekst leren en een half uur kwijt aan onderhandelen over de gage en werktijden per e-mail, telefoon, via Facebook of sms. Daarnaast kan ik makkelijk twee uren kwijt zijn aan winkels langsgaan voor de juiste pruik of laarzen. Die 150 euro kun je dus gerust uitsmeren over 6 uren want er komt ook nog acquisitie en administratie bij. Opeens blijkt het uurloon dus 25 euro te zijn. Dat vertellen ze niet aan kinderen wanneer ze op school vertellen over beroepskeuze!

Mijn zoon haalde indertijd het op één na hoogste aantal punten voor de zogeheten CITO-toets (549) maar kon er wel om lachen toen zijn zusje hem onlangs vertelde dat zij het maximale aantal punten had gehaald (550). De toets is door de overheid in wezen opgelegd aan basisscholen en dient te controleren hoe ver kinderen zijn in hun begrip van rekenkunde, spelling en dergelijke.

De test meet echter geen sociale vaardigheden of emoties. Maar daar gaat verandering in komen, als wij de Staatssecretaris van Onderwijs moeten geloven. Voortaan zal de mening van een juf of meester zwaarder wegen dan een of andere test, bedacht door een stel ambtenaren. Een leerkracht kan meestal beter dan een test beoordelen of een kind geschikt is voor bijvoorbeeld de HAVO of het VWO.

Eigenlijk best wel logisch.

Vaste lezers weten dat ik geniet van spelen met logica. Vooral om de logica die mensen hanteren tegen henzelf te richten. Neem nu deze 'logische' redenering: 'Elke moslimextremist draagt een baard en eet halal.' Daar plaats ik dan tegenover: 'Jij hebt geen baard en eet niet halal en dus ben jij Geert Wilders.'

De logica die wordt gehanteerd door liefhebbers van de PVV is misschien wel de vermakelijkste: Sinds kort is er een nieuwe paus. Wat mij verbaast is dat de PVV nog niets heeft gezegd over de nieuwe leider van alle katholieken. Ik bedoel: de aan- en woordvoerder van dat bekende clubje waarvan zowel vrouwen, gehandicapten, Joden alsook negers geen lid mogen worden heeft anders altijd een uitgesproken mening over mannen in jurken die zich weigeren te conformeren aan de maatschappij?

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Hjalmar Andersen en Eddy Doorenbos