Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, juni 06, 2013

Taalonderwijs

Ben nu net terug van een vergadering van het bewonersplatform terwijl ik nog overmatig naar zweet rook na het succesvol meedoen aan de lokale Avondvierdaagse.

Gisteren spraken wij na het wandelen af met een oud-collega van mij. Terwijl wij op het terras zaten kwam er toevallig een vriendin van mijn vriendin voorbij die ook mijn oud-collega hartelijk begroette. Zo zie je maar weer...de wereld is een dorp!

En in een dorp is het belangrijk dat je netjes en respectvol met elkaar omgaat. Daarom vroeg ik de gemeente waarom van de ene op de andere dag ontzettend veel parkeerautomaten waren verdwenen. Hier staat hun antwoord, samen met mijn wedervraag.

U ziet: met een eenvoudig mailtje kan een hoop worden bereikt. Het is geen kwestie van 'geen tijd hebben' (Het meest gebruikte excuus van mensen om dingen maar niet te doen) maar gewoon doen. En het kost echt niet veel tijd om een mailtje te schrijven.

Vorige week woensdag werd mij per e-mail gevraagd of ik vrijdag beschikbaar was voor de opnames van een reclamefilmpje. In België. Ik belde het contactnummer en zou nog diezelfde middag worden teruggebeld. Omdat dat niet gebeurde belde ik zelf maar....'Sorry, maar morgenochtend krijgt u écht meer te horen!' Omdat ik de volgende morgen niets hoorde stuurde ik een mailtje waarop ik het antwoord kreeg: 'Vanmiddag krijgt u écht antwoord.' 's Avonds had ik nog niets gehoord dus stuurde ik vrijdagmorgen weer een e-mail waarop des middags een antwoord kwam: 'Sorry maar ik had geen tijd om u te vertellen dat u voor niets een hele dag hebt vrijgehouden.' Omdat ik zelfs op het laatste moment niets hoorde heb ik een uur werken in rekening gebracht. Toevallig.

Ik bedoel maar: als je de loodgieter of tandarts niet of pas op het laatste moment afbelt moet je toch óók betalen? En zegt u tegen de loodgieter ook: '60 Euro per uur vind ik wat veel. Daar maken we maar 40 euro van. Okee?' Natuurlijk zegt u dat niet want hij zal u uitlachen en u kunt op zoek naar een andere loodgieter.

Maar waarom vinden mensen het dan zo raar wanneer een artiest hetzelfde doet als een loodgieter? Het mag voor sommigen een verrassing zijn maar ook artiesten moeten rekeningen betalen en ook artiesten vinden het onbeleefd wanneer een afspraak niet of erg laat wordt afgezegd.

Velen moeten nog worden opgevoed en iemand moet dat blijkbaar doen en u en ik kunnen iemand zijn. Ook op het gebied van taal valt een achterstand te bespeuren.

Men spreekt in de media doodleuk van: 'U kunt kiezen tussen A of B". Uiteraard hoort men te zeggen: 'U kunt kiezen tussen A en B', danwel: 'U kunt kiezen: A of B?'

En daar houdt het niet op. Ooit wel eens gehoord: 'De grootste helft van de groep...'? Dat kan natuurlijk niet want als een groep groter is dan de helft kan die groep niet de helft meer zijn...

En we gaan verder...
Volgens een reclameboodschap is "Bio oil" voortaan ook verkrijgbaar in flesjes van 80 ml. Waarbij 'ml' niet wordt uitgesproken als 'mililiter' maar als 'em-el'.

Je kunt tegenwoordig ook heerlijke 'Appel Cider' kopen. Waarbij 'Cider' niet wordt uitgesproken als 'Sieder' maar als 'Saider.'

Volgens de aankondiging van een spelprogramma genieten de deelnemers 'volmondig' (Gaan nu ook uw nekharen overeind staan?) en een kassadame vraag gerust aan een collega: 'Doe jij die ding even in die mandje?'

Mensen wordt al enige tijd niet meer gevraagd een spel te beoordelen of een recensie te schrijven maar kunnen 'een trip' (geen 'reisje') winnen door een 'review' te schrijven van een 'game'.

Update: vanmorgen hoorde ik een reclame voor Voltare emulgel. Dat komt nu blijkbaar 'met makkelijk te openen dop.' Fijn dat de dop makkelijk open gaat. Maar hoe zit dat met de tube?

Natuurlijk, ook mijn Nederlands is verre van perfect maar persoonlijk zou ik graag zien dat er weer wat tijd, geld en moeite werd gestoken in fatsoenlijk taalonderwijs.