Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 28, 2021

Stap eens uit je bubbel

Veel mensen (ik ook) nemen iets nagenoeg automatisch voor waar aan wanneer hen dat vertelt wordt door iemand uit hun eigen 'bubbel'. Onlangs schreef ik daar (in het Engels) over: valt iets buiten ons eigen perceptievermogen, dan kunnen wij dat maar moeilijk accepteren. Dat effect staat ook wel bekend als 'de allegorie van de grot' van de Griekse filosoof Plato. Niet iedereen heeft het in zich om zich te bevrijden van 'de ketenen' en zich buiten de grot (tegenwoordig zeggen wij 'bubbel') te wagen. Logisch natuurlijk want het leven in je eigen bubbel ken je. Daarbuiten is het eng. 

================================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/

================================

Zo zijn er velen die leven in de vooronderstelling dat de meeste buitenlandse vluchtelingen in Nederland worden opgevangen en een grote druk uitoefenen op de Nederlandse economie, het sociale stelsel, de arbeidsmarkt en zelfs op files! Dat is namelijk de heersende mening in hun bubbel. Dat dat gegeven absoluut niets te maken heeft met de werkelijke situatie doet niet ter zake. Velen hanteren het levensmotto: 'Dat is zo want dat vind ik'. Eigenlijk best wel jammer.

Met name op sociale media zijn de bubbels makkelijk te vinden en is er altijd wel eentje waar je je in thuis voelt. In app-groepen, op Twitter en Facebook kom je dit soort berichten tegen:

Men wil nu afstand houden van mensen die gevaccineerd zijn
'want het vaccin is door de lucht overdraagbaar!'

Het blijft opvallen dat deze mensen niet alleen slecht zijn in Nederlands maar ook in redeneren: 70% Van wat de Nederlandse boeren produceren is voor de export dus met 30% boeren over is er nog voldoende voedsel voor alle Nederlanders. En 'Ik kon dit gauw fotograferen'? Dreigde de krant met weglopen?

Veel 'wappies' vergelijken de Corona-maatregelen met de onderdrukking van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Vreemd. Stak Anne Frank ook politie auto's in de fik omdat haar favoriete kroeg gesloten was?

Wappies gaan er graag prat op dat zij altijd zelf onderzoek doen. Ik weet niet wie hen geleerd heeft wat 'onderzoek doen' betekent maar het blijkt regelmatig dat zij klakkeloos voor waar aannemen wat een andere wappie hen vertelt:
Hier deelde iemand een filmpje van 'Haarp', een machine waarmee 'ze' wereldwijd het weer beïnvloeden. Ongetwijfeld met slechte intenties. Echter: het filmpje betreft een oud filmpje van een testbasis waar een nieuw soort raketmotor werd getest. Hieronder nog een bewijs dat wappies niet erg snugger zijn. Deze dame deelt de link naar een artikel waaronder staat: 'Neem dit niet serieus. Dit is een 1 april grap'. Maar ja, zij las het bericht op internet en dús is het waar. Blijkbaar.Verbanden zoeken waar die niet zijn is een weggevertje:
je weet dan vrijwel zeker met een 'wappie' van doen te hebben.


Wat is dat toch met die verre familieleden zoals aangetrouwde tantes en broers van ooms?
En waaraan is deze 'broer van mijn oom' eigenlijk overleden?
Zou Charlie denken dat een vaccin ook hoort te voorkomen 
dat je overlijdt als je met je dronken hoofd van zes hoog van het balkon van je hotel in Spanje lazert?


Ze komen graag bij elkaar. Op internet is dat vrij makkelijk
maar in het echt blijkt dat iets lastiger. 
Ook omdat de enkele tientallen meest actieve wappies
vaak per persoon tientallen accounts hebben.
Die dus uitsluitend online bestaan.
Inderdaad: verveling is een enorm probleem.

Waarom de meesten van hen zo ontzettend dom zijn is mij vooralsnog een raadsel:
Kortdurende bijwerking? Ja, dat kan ik geloven. Dat de GGZ tijd en aandacht besteed en mensen (tot twee keer toe zelfs!) persoonlijk belt om hen over te halen zich te laten vaccineren? 'Hallo, wij zien op Twitter dat u een wappie bent maar willen graag dat u een schaap wordt. Komt u zich even laten prikken alstublieft?'

Wappies zijn verbaasd als zij ontdekken dat het vaccin niet 'in maar een jaar tijd' is ontwikkeld maar dat men daar tien jaar geleden al mee begon, toen de eerste varianten van Corona (waar Covid-19 een recente vorm van is) zich openbaarden:

Blijkbaar is 'de Cabal' bezig om linkse wereldleiders (Obama, Merkel en zelfs Rutte) te klonen 'om er brute dictators zonder empathie van te maken!'. Deze persoon beseft dus niet dat zij hiermee zegt dat rechtse wereldleiders (Trump, Bolsenaro, Orban) niet gekloond hoeven te worden.

Soms verspreiden wappies complottheorieën waar ik alleen maar om kan lachen:
Opvallend veel 'wappies' hebben geen vermoeden van het bestaan van basale natuurkundige wetten.

Wat is een 'justitiël complex zandstrand'? Het klinkt ingewikkeld...Bovendien: een Facebook-account is niet gekoppeld aan een fysiek apparaat maar Facebook is een website die je overal waar je internet hebt kunt bereiken. Dus als je niet bij je telefoon kunt, kun je nog steeds berichten plaatsen op Facebook. En Nederlanders die zich niet laten vaccineren worden opgesloten in kampen van een Amerikaanse overheidsdienst? 

In dit geval - en bij de andere voorbeelden in dit stukje zou een zekere ex-rapper een interessante reactie geven:Op de gele paraplu staat het woord 'happij'. 'Het Volk' is niet alleen slecht in Nederlands. Ook hun Engels is zeer beroerd.
Een hoofd-wappie verzint iets en zijn of haar schapen nemen het bericht klakkeloos over.
'Morgelonnen' is de naam van de psychische aandoening die mensen doet denken dat er duizenden kleine beestjes rondkruipen vlak onder hun huid.
En wat voor hulp kun je bieden aan mensen die op sociale media weinig anders doen dan roepen dat sociale media heel slecht is? Ik zou hen elk geval een paar lessen Nederlands willen adviseren. Dit doet pijn aan mijn ogen.


Mensen die anderen met fysiek geweld bedreigen moeten natuurlijk uit de maatschappij worden verwijderd. Wat bezielt zulke mensen? Denken mensen echt dat zij goed bezig zijn door én mensen te bedreigen én hun leraar Nederlands te beledigen?

De zinsnede 'met heel veel liefde' komt van Willem Engel die er een gewoonte van heeft gemaakt om 'vanuit liefde en geduld' mensen te beledigen en te bedreigen. Dus zijn volgelingen nemen dat gedrag gewoon over. Ook veel volgelingen (in de taal van wappies: 'schapen') heeft Thierry Baudet: alles wat hij beweert wordt klakkeloos overgenomen door zijn volgelingen. '


Te herkennen aan hun gewoonte om mensen die níet informatie klakkeloos overnemen 'schapen' te noemen.

Voor mij staat het vast: Nederland heeft relatief veel doden en zieken door Covid-19 door de aanwezigheid van mensen als Thierry Baudet en Willem Engel:

Helaas luisterde onze demissionaire regering naar Willem en de zijnen, Vermoedelijk uit opportunisme: bang om de stemmen van 'Het Volk' te verliezen. Met het loslaten van de corona-maatregelen steeg direct het aantal geïnfecteerden. 'Kijk, in Brazilië, India en Amerika hadden ze geen lockdown en daar zijn veel minder doden!' is simpelweg een leugen. Een leugen die door veel angstige, domme en goedgelovige mensen wordt geloofd.

Gelukkig zijn veel mensen met enige moeite ervan te overtuigen eens echt even zelf na te denken. Maar de groep bij wie dat niet meer lukt lijkt steeds groter te worden. Behalve met investeringen in beter onderwijs (en dus niet meer te stemmen op VVD, CDA of rechtspopulisten*), hoe kunnen mensen weer worden aangespoord hun hersenen te gebruiken waar die voor bedoeld zijn?

*Voorbeeld: VVD, CDA en de rechtspopulisten zéggen weliswaar dat zij willen investeren in beter onderwijs maar stemden tégen (klik) een voorstel om het geldpotje voor Onderwijs te borgen. Kort gezegd: wat VVD, CDA en PVV betreft mag geld dat bestemd is voor (beter) onderwijs best besteed worden aan Defensie, het instellen van onderzoekscommissies die het gedrag van onderzoekscommissies moeten beoordelen, et cetera.

Wilt u - net als ik - wappies beter leren begrijpen? Kijkt u dan eens op Wappiepedia!, een verklarende woordenlijst omdat het lang niet altijd duidelijk is waar zij het over hebben. Ideeën voor aanvullingen zijn altijd welkom!

Meer lezen? Mijn verhalenbundels