Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, februari 01, 2015

Wel of geen algemeen rookverbod?

Complimenten aan de goede opletters! Mijn verhaaltje van afgelopen vrijdag had ik inderdaad al eens eerder gepubliceerd. Ik had het echter toen niet doorgestreept in mijn aantekeningenschrift en dacht daardoor dat het nog niet eerder geplaatst was. Vandaar.

Vanavond hoef ik gelukkig niet te werken in een nachtclub en vanmiddag was er een vergadering bij mij thuis. Van de Rocky Horror Fanclub Nederland. Vanmorgen hielp ik mijn vriendin op de markt
en gisterochtend ook. Andere markt.
 's Middags met oudste dochter en zoon op pad voor een cadeau voor de bijna jarige jongste dochter en 's avonds in Utrecht optreden op het huwelijksfeest van een vriend.
Zonder hem erbij helaas want zijn lichaam gaf het enkele maanden geleden op.

Donderdag liet de fysiotherapeut iets knakken in mijn rug waarna ik kon staan en lopen zonder een zeurende pijn in mijn onderrug die mij al enkele maanden lastig viel en waar ik eigenlijk al gewend was geraakt. Hoezee!

Diezelfde dag heb ik ook weer diverse sollicitaties verricht en ook ik schrok toen die avond het acht uur journaal zélf onderwerp werd van het nieuws toen een gewapende man de studio binnen kwam, zendtijd eiste en werd overmeesterd door een stel agenten nadat de beveiligers uitstekend hadden gehandeld door de man naar een ongebruikte studio te loodsen. Ik stelde toen de vraag: 'Wat is het nut van camerabeveiliging, deuren die alleen met pasjes open kunnen en een paar stevige beveiligers wanneer elke gek met een pistool zó door kan lopen en 'zijn ding' kan doen? Dit keer is het gelukkig goed afgelopen maar als de man een bomgordel had gedragen, zou er dan al snel een massale opkomst van mensen in het centrum van Amsterdam zijn om te protesteren tegen mensen die de media de mond willen snoeren? En mag je burgers die een mening willen uiten waar je het niet mee eens bent de mond snoeren? Het jaar is begonnen met een enerverende maand!

Januari is voorbij en veel mensen die op de eerste dag van deze maand gestopt waren met roken hebben de betreffende gewoonte weer opgepikt. Uit ervaring weet ik dat het erg moeilijk is, dat stoppen met roken. Zelf ben ik inmiddels bijna drie jaar 'clean'.

Onze leiders zijn het vrijwel unaniem met elkaar eens: roken is slecht voor iedereen en dus ook voor burgers. Sterker nog: het aantal mensen in Nederland dat sterft door het roken van tabak is elk jaar ongeveer....houd u vast... 30.000! (Bron: http://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-mensen-gaan-er-per-jaar-dood-door-roken/)

Maar waarom is roken dan nog niet gewoon verboden? Niet alleen in openbare ruimtes maar ook thuis en op straat? Tienduizenden doden op jaarbasis is een rechtstreeks gevolg van het regeringsbeleid. Hebben politici misschien iets te winnen bij het in stand houden van de gewoonte van velen om niet alleen hun eigen longen maar ook die van mensen in hun directe omgeving te verpesten? Inderdaad.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers wordt niet voor niets 'Minister van Tabak' genoemd. Dat is met name vanwege haar vriendschappelijke connecties met vertegenwoordigers van de tabaksindustrie. Toen zij in 2010 aantrad als minister van Volksgezondheid (...) was het eerste wat deze VVD mevrouw deed het terugdraaien van het rookverbod in kleine café's onder het mom van 'vrije marktwerking moet mogen en de overheid moet zich niet zo betuttelend gedragen'.

Voor D66 strijdt Frans van Drimmelen voor de Nederlandse tabakslobby. Met zijn eigen 'adviesbureau' adviseert hij onder meer British American Tobacco en Swedish Match, twee tabaksfabrikanten voor wie van Drimmelen uit naam van zijn bedrijf lobbyt in de Tweede Kamer. Dat zijn bloedeigen D66 fel campagne voert tegen de tabaksindustrie doet niet ter zake voor meneer van Drimmelen. Ja, maar dan wordt hij door het bestuur van D66 toch zeker wel op het matje geroepen vanwege belangenverstrengeling? Nou, nee hoor. Van het bestuur mag hij onder werktijd van de partij ook voor zijn eigen bedrijf werken.

Toen Hans Hillen van de 'christenen' van het CDA in de Eerste Kamer zat om wetsvoorstellen goed te keuren was hij via zijn eigen bedrijf tevens adviseur van vertegenwoordigers uit de tabaksindustrie. Bij zijn aantreden als volksvertegenwoordiger had hij 'per ongeluk' die nevenactiviteit verzwegen.

Voormalig voorzitter van de VVD en commissaris van de Koningin Jan Kamminga was tevens commissaris in de Raad van Bestuur van tabaksgigant Philip Morris. Nóg een VVD'er die graag de belangen behartigt van de tabaksindustrie is Tweede Kamerlid Arno Rutte. Hij wil dat de waarschuwingen op pakjes sigaretten verdwijnen 'want dat is betuttelend'. Anderzijds is de heer Rutte groot voorstander van veel meer betutteling door de overheid waar het gaat om jongeren te ontmoedigen veel alcohol te drinken. De VVD'er is dus tégen meer overheidsbemoeienis en vóór meer overheidsbemoeienis. Helder.

De lijst van invloedrijke figuren in Nederland die het wel prima vinden dat duizenden landgenoten elk jaar sterven of ernstig ziek raken door het nuttigen van een legaal product is nog veel langer. Leest u gerust hier verder: http://www.tabaknee.nl/tabakslobby/de-mensen-achter-de-lobby

Wat vindt u: moet de overheid ons helpen of kunnen wij wel voor onszelf zorgen?Als cadeautje aan u en met name aan die lieve blogcollega GerdaYD, een paar kattenfoto's.
Billy, de kat van mijn zoon en mij zit graag op de laptop en op zijn schapenvacht bij de gaskachel:
Maneki Neki heet eigenlijk Pip maar omdat hij - staand op zijn achterpootjes - net zo met één voorpootje kan zwaaien als de gelijknamige Aziatische gelukskat, bekend van de etalages van Chinese restaurants, noemen wij hem vaak Maneki:
Hier ligt Maneki op de bank te slapen naast zijn tweelingbroer Sam die wij tegenwoordig meestal Zwarte Vlek noemen:
Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Richard von Weizsäcker en Rod McKuen