Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

maandag, januari 04, 2010

Voetbal

Zoon beleefde zijn eerste schooldag van het jaar en kwam thuis met een paar indrukwekkende cijfers die hij had gescoord tijdens de proefwerkweek die voorafging aan de kerstvakantie. Onnodig te zeggen dat ik apetrots ben op het jong. Hij kwam thuis toen buurvrouw Angélique net vertrok.

Maar niet voordat zij de eerste schets had gelezen van een spannend verhaal van mijn hand dat wellicht dit jaar nog officieel gepubliceerd gaat worden. Als zodanig. Dus. In elk geval vond zij het spannend...

"Het was donker. Aardedonker. De politie patrouilleert door de stille straten. Of staat stil. In de kou. De bittere kou. Nog maar enkele uren geleden vond hier een veldslag plaats tussen groepen jongeren..."

Zo begon het voornaamste Journaal-item vanmorgen. Echt waar. Wij kunnen concluderen dat het goed gaat met dit land als het voornaamste nieuws is dat er zo'n 40 jongelui (Dus niet 40 groepen maar echt 40 jonge manspersonen) op de vuist gingen in de wijk Terweijde in Culemborg. Bij de schermutselingen vlogen er tientallen stenen door evenzovele ruiten.

Natuurlijk is dat vreselijk voor een mevrouw achter zo'n ruit die zichzelf met de laptop moest beschermen tegen rondvliegend glas en ik wens het niemand toe zoiets mee te maken. Een jongedame ligt zelfs in het ziekenhuis nadat zij een steen op haar hoofd kreeg. Toch denk ik dat het nieuwsbericht flink werd uitgemolken.

Ook werd flink de nadruk gelegd op de herkomst van de jongeren in kwestie. Die kwamen vooral van de Molukken en uit Marokko. Oorspronkelijk dan want stuk voor stuk zijn ze in Nederland geboren. Het zal een steen weinig uitmaken wat voor kleur de hand heeft die hem gooide.

Zou het journaal er ook melding van hebben gemaakt als het ging om een groep Friezen die op de vuist ging met een groep Drentenaren? Ik weet wel zeker van niet. Blijkbaar is het niet nieuwswaardig als 40 dronken boeren met elkaar gaan knokken. Maar kun je het woord "racisme" in het nieuwsitem verwerken dan haalt het dorp in kwestie meteen de landelijke pers. Maar de media doet niet aan stemmingmakerij. Beweert men. Misschien is het een idee om de jongelui in kwestie aan te zetten tot een ruig maar beheerst potje voetbal?

Wat denkt U?

De brief van vandaag is het antwoord van het ministerie op mijn vraag wat de overheid eigenlijk wil met al die illegaal opgeslagen vingerafdrukken. Het blijkt dat men die VOORALSNOG niet zal (lees: mag) gebruiken als opsporingsmiddel. Gewoon omdat dat niet mag in het kader van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Freya von Moltke, dat van Johan Ferrier en dat van Gilbert Gascard

Deel dit stukje