Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, mei 29, 2019

Nexit: voor of tegen?

Forum voor Democratie heeft haar standpunt over een 'Nexit' (De wens dat Nederland uit de Europese Unie stapt) van haar website verwijderd (klik). Het standpunt is van een keiharde Nexit gewijzigd in 'Wij willen een referendum en het volk laten kiezen of men in de EU wil blijven'. https://forumvoordemocratie.nl/standpunten/europese-unie

Dat men het heel hard mis ziet gaan met de Brexit heeft hier natuurlijk niets mee te maken. Of dat enquêtes aantonen dat verreweg de meeste Nederlanders meer voor- dan nadelen zien van een lidmaatschap van de EU.

Momenteel wil ruim 80% van de Nederlanders liever dat Nederland lid blijft van de Europese Unie dan een 'Nexit'.

Dit is hoe meneer Baudet een paar jaar geleden dacht over een Nexit: (klik)Recent gaf hij toe dat zijn aanhang bang is geworden voor het woordje Nexit en dat dat de enige reden is dat hij zijn standpunt aanpaste.

Het gaat hem dus puur en uitsluitend om het paaien van het electoraat. Hij is daar natuurlijk niet de enige politicus in.

Overigens: nog maar een paar jaar geleden vonden zijn aanhangers hem geweldig omdat hij zei dat hij nooit politicus zou worden 'want politici lossen niets op'.


Baudet is daar niet de eerste in en zal ook zeker niet de laatste zijn die zijn standpunten bepaalt aan de hand van wat er speelt bij zijn aanhangers. Onder andere Frits Bolkestein was hem voor. In een interview in 1995 zei de VVD-voorman: 'Ik geef uiting aan de onderhuidse gevoelens van de mensen'. Daarmee bedoelde hij dat hij marketingbureaus liet onderzoeken wat de meeste mensen vonden van een bepaald onderwerp waarna de VVD dat opeens ook vond en zomaar vanzelf de grootste partij werd. Simsalabim! Als politicus wist Bolkestein dat mensen zich vooral laten leiden door mooie praatjes en zelden door daden.

Zo heeft de VVD officieel als standpunt voorstander te zijn van het opvangen van vluchtelingen in de regio maar stemde de partij juist tégen een voorstel (klik) van een andere partij om dit mogelijk te maken. Het ene zeggen en het andere doen is wat diverse politieke partijen met elkaar gemeen hebben.

Baudet heeft een oude truc uit de kast gehaald om ervoor te zorgen dat hij alleen maar mensen om zich heen heeft die het met hem eens zijn: wie het niet eens is met hem moet - geheel democratisch bepaald door Baudet natuurlijk - de partij verlaten (klik).

Even een heel eenvoudige vraag aan mijn lezers: wetende dat beide organen democratisch zijn gekozen, luistert u liever naar 'Brussel' of naar 'Den Haag'?

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/