Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 18, 2020

Wat zijn uw Pavlov-reacties?

Wanneer mijn mobieltje mij laat weten dat er een nieuw bericht binnen komt van mijn vriendin of een van mijn kinderen moet ik moeite doen een Pavlov-reactie te onderdrukken. Het komt namelijk niet altijd goed uit om alles te laten vallen waar ik mee bezig ben ten faveure van het oppakken van mijn telefoon.

======================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/ 

======================================================   
Dat effect is genoemd naar een onderzoeker die Ivan Pavlov heette. Hij ontdekte dat honden al begonnen te kwijlen als zij een belletje hoorden nadat hen was geleerd dat zij vlak na het horen van dat belletje iets lekkers te eten kregen.

Ook wanneer ik onrecht bespeur of - in mijn ogen - onterecht ergens van wordt beschuldigd, schiet ik in een Pavlov-reactie en wil ik direct actie ondernemen: mijn hartslag gaat omhoog, ik voel mijn spieren zich spannen...

Dat heb ik ook wanneer ik over straat loop en iemand zie die duidelijk hulp nodig heeft.

Er zijn vast nog meer zaken waar ik een Pavlov-reactie op heb.

Politici en andere marketeers weten heel goed wat mensen als u en ik 'triggered' en spelen bewust in op onze gevoelens van angst, onzekerheid, ons ego enzovoorts. Dat is al eeuwenlang heel normaal. U vermoedt dat u geen Pavlov-reacties vertoont? Let u maar eens op uw fysieke reacties wanneer u een reclamespot ziet of wanneer een politicus een nogal stellige oneliner uit.

Wat zijn uw Pavlov-reacties?


Meer lezen? Mijn verhalenbundels