Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, april 25, 2012

HongerVandaag kwam ik onderweg weer een bekende van vroeger tegen. Meteen maar afgesproken om eerdaags lekker bij te kletsen. Ook was ik bij de kleermaker, de fietsenmaker, de apotheek en de drogist. Thuis wat lopen opruimen, een half dozijn e-mails verstuurd en een opdracht binnengehaald. Op het einde van de dag een etentje bij vrienden thuis.

Steeds minder mensen eten nog in een restaurant. Simpelweg omdat daar geen geld meer voor is. En sommigen vinden dat verschrikkelijk.

Natuurlijk is het verschrikkelijk dat een meisje van 13 in Somalië is gestenigd. Maar wat is barbaarser: dat een kindt lijdt onder wetten en gewoontes die wij barbaars vinden of dat een blanke bejaarden 'christen' met z'n dronken hoofd een kind doodrijdt en vervolgens wegkomt met een paar maanden intrekking van zijn rijbevoegdheid? Van die steniging krijgt 'de Islam' de schuld want staat er niet iets in de Koran over stenigen? Nou en of. Maar dat staat ook in de Bijbel. 'Ja maar, slechte dingen die in de Bijbel staan moet je niet letterlijk nemen maar alle slechte dingen die in de Koran staan wèl!' roept deze of gene hypocriet dan graag en meteen.

Onzin natuurlijk. Er bestaan helemaal geen slechte boeken. Er bestaan echter wel slechte mensen. En ja, sommigen daarvan zijn blanke Hollandse christenen. En sommigen daarvan zijn donkere Afrikaanse moslims. En vrouwen komen van aarde en mannen komen van aarde. Zo is dat nu eenmaal. En misschien vinden wij het wel barbaars dat sommigen gefrituurde mieren eten en vinden anderen het barbaars dat wij graag een rauw stukje varkensbil op onze boterham leggen.

Ofwel: wie zijn wij om anderen te beschuldigen van barbaars gedrag? Is het dan een teken van 'beschaving' om vrijwel dagelijks eten weg te gooien terwijl je weet dat dagelijks ruim 24.000 mensen sterven van de honger?