Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, januari 08, 2012

Doorgezakt

Beetje eten, beetje slapen, beetje filmpje kijken, beetje verkouden zijn, beetje schaatsen kijken...Ja, het was een fijn weekend! Wel even wennen hoor, om'ns niet in de een of andere nachtclub rond te banjeren en daar m'n geld mee te verdienen.

En om een onuitgesproken vraag te beantwoorden: ja, ik ben dan wel'ns getuige van een ruzie. In clubs worden die overigens opvallend vaak gestart door 'dames' waarna 'heren' met elkaar op de vuist gaan en de schuld krijgen. De vriendinnetjes en echtgenotes blijven dan gezellig lachend binnen terwijl hun vriendjes en echtgenoten door het beveiligingspersoneel op straat worden gezet. En nee, dit is geen vooroordeel maar simpelweg observatie. En over ruzie gesproken:

Wanneer u een einde wilt maken aan een ruzie, wat helpt dan beter: het uitpraten of de ander een harde klap op de neus geven? Na die tik zal de ander onmiddellijk tot bedaren komen en z'n excuses aanbieden waarna de ruzie verleden tijd is. Toch? Natuurlijk niet!

Het is bekend dat geweld nooit werkt als middel om geweld te beëindigen. Toch zijn er van die door testosteron opgeblazen mannetjes die het blijven proberen. Die mannetjes noemt men ook wel 'generaals'. Veelal staan die in dienst van die andere soort alfa-mannetjes die zich graag heel hard op de borst kloppen. Die mannetjes noemt men 'politici'. Die geven de 'generaals' opdracht geweld te gebruiken. Heel slim van die 'politici' want loopt het goed af dan komt dat door hun briljante idee maar gaat het mis dan is het de schuld van de 'generaals'.

Over geweld gesproken: afgelopen nieuwjaar hadden de hulpdiensten het meest te maken met overlast veroorzaakt door alcohol dan om enige andere reden. Verreweg het vaakst waren sirenes te horen in gemeenten met de meeste PVV-stemmers, zoals Urk en zo. Maar goed, dat zal wel de schuld zijn van 'de buitenlanders' of van 'links' of zo en heeft absoluut niets te maken met jonge blanke christenen die niets mogen van hun ouders en dominees, zich te pletter vervelen en daarom rottigheid gaan uithalen. Gewoon, omdat dat in sommige gemeentes blijkbaar het enige is dat je kùnt doen. Naast gezellig naast je ouders op de bank Sudoku's oplossen na het aanhoren die zondagmorgen van een preek over het Sodom en Gomorra dat Amsterdam heet en waar het drugsgebruik onder jongeren al bijna de helft zo groot is als onder Urker jongelui. Oei! Al zijn er vast 18-jarigen te vinden voor wie preken luisteren en Sudoku's oplossen het toppunt van jolijt is.

Omdat ik er geen verstand van heb en mij zelden vertoon in 'de Biblebelt' deze oproep: wie van mijn lezers vertelt mij wat voor leuks er voor jongeren in gemeentes als Urk en Spakenburg te doen is?

Ik ben u trouwens mijn excuses schuldig: onlangs beweerde ik dat honderden mensen bij de overgang van 2011 naar 2012 zwaar gewond waren geraakt door vuurwerk. Nu de cijfers bekend zijn moet ik tot mijn schande toegeven dat ik't fout had met mijn schatting; het ging om enkele tientallen zwaargewonden door vuurwerk. Bij een aanzienlijk deel van de incidenten was trouwens alcohol in het spel.

Bij de vorige editie van de jaarwisseling kwamen twee mensen om door vuurwerk; ditmaal bleef het aantal doden steken op nul. Dit in tegenstelling tot het aantal doden door alcohol-gebruik dat ook afgelopen jaar weer op rond de 4000 personen lag. De vraag blijf dus staan: waarom wil men zo ontzettend graag vuurwerk rond Oud en Nieuw verbieden en stelt men geen paal en perk aan het gebruik van alcohol?

Tsjonge, het lijkt wel alsof ik een hetze ben begonnen tegen alcohol-inname, is het niet? Deels is dat ook wel zo: ik ben namelijk tegen overmatig gebruik van het goedje in het openbaar. Niet alleen leidt het tot veel overlast; het kost ons gezamenlijk klauwen met geld (in 2010: 3,7 MILJARD Euro! Tegenover 171 miljoen die de totale gezondheidszorg ons kost...) aan al die losers die zich op maandag ziek melden met 'een griepje' nadat ze dat weekend flink hebben doorgezakt.