Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 19, 2022

Wanneer ben je een vluchteling?

Een Nederlandse beroepsracist sprak er zijn afschuw over uit dat hij een filmpje had gezien van burgers die voor het oorlogsgeweld in Oekraïne waren gevlucht. Dat was op zich het punt niet maar wel dat zij in dure auto's reden. Volgens Joost Niemoller (klik) mogen alleen arme mensen een stad ontvluchten die wordt gebombardeerd. Rijke mensen zoals hijzelf moeten in geval van oorlog in het beschoten gebied blijven. Die hebben niet het recht om te vluchten.

Vanwege mensen als Joost heb ik een vluchttas klaarstaan. Vol vieze, gescheurde kleren, een Nokia 3210 met gebarsten scherm, een vergeelde foto van mijzelf met mijn ex en onze kinderen en een briefje met 'HELP!' in zes talen.

Buiten dat Joost een al lang achterhaald beeld van 'vluchtelingen' heeft en wellicht nog zilverpapier spaart voor 'de arme negertjes in Biafra', is het ook gewoon dom om aan te nemen dat iemand die in een auto met Oekraïens kenteken rondrijdt dan wel een Oekraïner zal zijn. Als Joost gelijk heeft is elke Nederlandse belastingontduiker die zijn auto in België kocht een buitenlander. Want Belg. Dat maakt trouwens een Friese zakenman die ik ken een moslim. Hij heeft namelijk een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten en daar zijn auto gekocht.

Logica van Joost Niemoller en andere 'andersdenkenden' is neplogica.

Iemand die het gedachtegoed van Joost Niemoller deelt (je mag in Nederland alles zeggen maar niet dat een racist een racist is. D'oh!) is Geert Wilders. Die een foutje maakte door toe te geven dat hij denkt dat alleen vluchtelingen met een donkere huidskleur statushouder kunnen worden. 


Nee, Geert, ook blanke vluchtelingen die een verblijfsvergunning ontvangen zijn vanaf dat moment statushouder.

Maar het is inderdaad een punt om over na te denken: als niemand in Nederland makkelijk aan woonruimte komt 'omdat die er simpelweg niet is', waar verblijven dan de 10.000 expats die jaarlijks Amsterdam komen binnenstromen? Zitten alle expats in leegstaande panden van Prins Bernhard Jr. en diens vastgoedvrienden? Slapen expats op een deel van de 1,3 miljoen (klik) vierkante meter kantoorruimte die alleen al in Amsterdam leeg staat? Waarom mogen studenten, senioren of vluchtelingen niet wonen in een van de 187.000 woningen (klik) die momenteel leeg staan in Nederland? Dat is 2,4% van alle woningen! Voor wie percentages lastig vind: 1 op de 40 woningen in Nederland staat leeg.

Óf er is te weinig ruimte óf er staan veel panden leeg. Beiden stukjes data kunnen niet tegelijkertijd waar zijn. Toch?

Op het einde van dit stukje heb ik nóg een vraag voor u:

Wanneer is volgens u iemand een 'vluchteling'?

======================================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels