Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 17, 2024

Wat bent u per maand kwijt aan boodschappen?

Rond 2013 leefde ik met mijn zoon op het absolute bestaansminimum: nog geen €1000 per maand en een tijdlang ging daar ook nog €150 per maand aan alimentie voor zijn zussen van af. De vaste lasten waren iets van €780. 

Dus als ik hoor dat mensen €20 per dag aan boodschappen uitgeven, denk ik 'Huh, hoe dan? Met mijn zoon samen had ik minder dan €20 per week!'

Een onderzoekje op een openbare Facebook groep leerde dat voor veel mensen €20 per dag (zeg maar €400 per maand) nog vrij weinig is voor boodschappen. Velen zitten op €600 per maand of hoger.

Het kan aan mij liggen natuurlijk maar ik vind €600 per maand aan boodschappen voor een eenpersoonshuishouden best veel. Voor twee personen zelfs. 

Een vriendin riep mijn hulp in omdat zij niet rond kwam van haar uitkering. Dus ik liep een paar dagen met haar mee. Ik zag dat zij een flesje water kocht, even een broodje shoarma haalde, een drankje deed op een terras, een zakje drop haalde bij de avondwinkel...en dat gemiddeld vijf dagen per week. 'Kijk', zei ik, 'Je geeft ruim een tientje per dag uit aan snoep en tussendoortjes.' 'Ja, maar een tientje is toch helemaal niet veel?' 'Reken eens uit wat je per maand kwijt bent.' 'O, ruim €200 per maand!' 'Tadaa! Begrijp je nu waarom je moeilijk rond komt?'

Momenteel ben ik uit de schulden en heb het financieel een stuk ruimer dan tien jaar geleden. Dus ik veroorloof mij wat meer luxe dan toen. Dus nu zit ik niet op €70 per maand aan boodschappen maar maar liefst op €120. Bovendien komt daar zo'n drie tientjes per maand bij aan buitenshuis eten en drinken: een kop koffie of een biertje op een terras en dergelijke. 

Volgens het NIBUD geven wij gemiddeld €237 per maand uit aan boodschappen voor een eenspersoonhuishouden. Een tweepersoonshuishouden zit op €432.

Wat geeft u maandelijks uit aan boodschappen? En aan 'buiten de deur' eten en drinken?

Als u moeite heeft met rondkomen, wat niet vreemd is met de onlangs weer gestegen prijzen, kan het verstandig zijn om eens te kijken waarop u kunt bezuinigen. 

Waar kunt u op bezuinigen? Ik zelf op bijvoorbeeld frisdrank, Netflix en snoep. Daar kan ik best zonder. Ook kan Unicef waarschijnlijk zonder mijn maandelijkse bijdrage van een tientje en als ik mijn lidmaatschap van mijn favoriete vereniging opzeg bespaar ik ruim €500 per jaar. 

Kunt u ook ergens zonder of heeft u echt elke uitgave die u doet nodig om in leven te blijven?

=======================

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

======================