Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, november 20, 2022

De week voorbij

Stel dat er een organisatie zou bestaan die zich volledig zou storten op het halen van deze doelen:
Een wereldwijd einde aan armoede en hongersnood, aan oorlog en milieuvervuiling, een einde aan dierenmishandeling en eerlijk werk tegen een eerlijk inkomen wil.  Eigenlijk is er maar één groep tegen al deze zaken: dictators en andere mensen die zelf of wiens vrienden veel verdienen aan bijvoorbeeld de olie- en wapenindustrie. Om hun geld en macht te houden, hebben zij een machtig wapen: zij kopen populisten. Die verspreiden complotten onder de massa. Die massa zet vervolgens overheden onder druk om het halen van bovenstaande mooie doelen te vertragen. Thierry Baudet zegt het op te nemen voor 'de boeren' maar liet zich al eens per ongeluk ontvallen dat hij niets te zeggen had over 'die k*tboeren':

Jan van Aken (klik) is niet alleen in dienst als lobbyist bij een paar grote energiebedrijven maar ook een drijvende kracht en financier achter kranten met 'alternatief nieuws' (dat is politieks voor 'leugens') als 'De Gezond Verstand Krant' en 'De Andere Krant'. 

Dit soort manipulators (populisten en lobbyisten) weten exact hoe zij 'Het Volk' moeten bespelen. In Nederland heet deze groep ook wel wappies. De term is niet meer denigrerend sinds Willem Engel zichzelf en zijn aanhangers ermee aanduidt:

Wappies leven - net als fantasierijke kinderen - 'in de omgekeerde wereld'. Dus: 'Antifa=fascisten'; 'Zorgen voor klimaat=slecht voor de planeet'; 'Mensen beschermen tegen ziektes=ze dood maken!'; 'Samenwerken=tegenwerken'; 'Democratie=dictatuur'; 'Waarheid=Leugens!', et cetera. 
Met 'alles moet gewoon kunnen!' bedoelen wappies dat zij veel dingen willen laten verbieden
 en zelfs de Nederlandse vlag hangen zij omgekeerd op. 

Bent u ook wel eens in de praatjes van een populist of lobbyist getrapt?
  
===========================================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

==========================================

Maandag probeerde ik wat vooruit te werken, anticiperend op een paar dagen weg zijn op het einde van de week. En met diverse mensen maakte ik afspraken over diverse zaken. Toch had ik met maar 14 mensen online contact, sociale media niet meegerekend. Dat is wel eens meer. En soms ook iets minder. Toevallig is 14 niet alleen het vroegere rugnummer van de bekende filosoof J. Cruijff, maar ook het aantal mensen dat ik die avond zag tijdens de twee-jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van mijn Vrijmetselaarsloge. 

Op reguliere avonden zijn er meestal meer Broeders. Veel leden van verenigingen voelen zich niet zo lekker op de avond van de ledenvergadering. Jammer hoor, want wie praat er nu niet graag mee over het sluitend krijgen van een begroting? En wie stemt niet graag mee over wie er de komende tijd mag invallen als de vaste secretaris ziek is of met vakantie?

Op de weg terug naar huis raakte ik aan de praat met een stel waarmee ik in vroeger tijden - samen met mijn kind en dat van hen - ontzettend leuke reizen heb mogen beleven. Het was een fijn weerzien!

Bij thuiskomst zag ik een paar reacties. Die kwamen op mijn twitterbericht waarin ik aangaf dat toch echt wel vrij duidelijk is dat Thierry Baudet zich gedraagt als een vrouwonvriendelijke racist (waarmee ik natuurlijk niet zeg dat hij dat is) 


reageerde [zijn trollenleger'] trouwe 'fanbase' als door een wesp gestoken: 'Je moet het in de juiste context zien!' en 'Het was maar een grapje!', 'Mensen beledigen moet gewoon kunnen!'. Toen ik hen vroeg waarom dan hun Grote Leider ('Führer' in het Duits) mensen die hem beledigen direct voor de rechter daagt, bleef het stil. Typisch.

Ook typisch: mensen die nog steeds VVD stemmen 'want zij zijn tegen asielzoekers!' Eh...sorry hoor, maar alleen in verkiezingsbeloftes is de VVD écht anti-asielzoekers. Daarin zegt de VVD al jaren te strijden tegen het kabinetsbeleid. Dat met name wordt bepaald en uitgevoerd door de VVD.

Dinsdag werd ik niet uitgerust wakker. Slecht geslapen. Verstopte neus en koortsig. Irritant. 'Niet getreurd', hield ik mijzelf voor. 'Je bent vast prima in staat om binnenkort vier dagen achter elkaar van tien tot tien op een kerstmarkt in de buitenlucht te staan werken als entertainer!' Ik zocht - rustig - mijn kleding uit voor die opdracht, draaide het werkschema uit, verwerkte een verslag, voerde de nodige electronische briefwisseling met deze en gene en zette alvast een paar blogstukjes in de wachtrij voor de dagen dat ik daar geen tijd voor zou hebben.

Op Twitter had ik een gedachtewisseling met iemand die gelooft in 'alternatieve feiten'. Hij probeerde mij te slim af te zijn met spitsvondigheden maar faalde jammerlijk. Ik weet 't, een 'strijd' voeren met verstand als wapen is niet netjes als de tegenstander ongewapend is, maar het is een hobby waar ik blij van word. 

De Cabal, de Elite, het WEF en Hagedismensen als George Soros en Bill Gates zijn vast níet blij. De teller van de wereldbevolking tikte 8 miljard aan. Dan doen ze het niet goed, de organisaties die al eeuwen bezig zijn de wereldbevolking te decimeren. 

Grappig vind ik dat 'wappies' vinden dat het helemaal anders moet. Met een einde aan bestaande (economische en politieke) systemen. Wappies willen dus een soort Grote Herstart. In het buitenlands: a Great Reset. 

Of het echt zo verstandig weet ik niet maar om mij wat fitter te voelen maakte ik een wandeling. In de regen. Soit.
Woensdag voelde ik mij een stuk beter. Zodoende kon ik wat achterliggende klusjes oppakken. Het schoonmaken van het toilet bijvoorbeeld. Maar ook mocht ik voor de maandagavondclub een heus lakzegel produceren:
Ook waren een buurvrouw en ik dit keer op tijd om ons aan te melden voor het ophalen van een voedselpakket van Guerilla Kitchen, warriors against foodwaste (klik)

De laatste tijd gaat het hard met de aanmeldingen en als je niet binnen een half uur nadat de e-mail is verstuurd reageert ben je gewoon te laat. Men heeft namelijk de mogelijkheid om 'maar' zo'n 60 tassen te vullen met bijna-overdatumvoedsel dat zij inzamelen bij lokale supermarkten en horeca.

Mocht deze dag ook onderhandelen over diverse toekomstige entertainmentopdrachten, vooral rond kerst. Dus ik zocht alvast mijn kerstmankostuum en dergelijke.

Natuurlijk maakte ook ik mij zorgen over de gevolgen van een raket die neerkwam in Polen en waarbij twee mensen om het leven kwamen. Waarschijnlijk betrof het een uit koers geraakte Oekraïnse raket die was afgevuurd om een op een Oekraïns burgerdoel afkomende Russische raket te onderscheppen. Als het echt een doelgerichte poging was om Polen te treffen, hebben wij een probleem: zo is al eens een wereldoorlog begonnen. 

Ondanks al het geweld van bommen en granaten lukt het Rusland maar niet om Oekraïne - dat wordt gesteund door diverse landen - te verslaan. De bommen worden naar verluidt zelfs afgevuurd met daadwerkelijke museumstukken: mortieren met houten onderstel van lang geleden. Want het nieuwere materieel is op. Zomaar even nieuwe electronische onderdelen (klik) bij westerse fabrikanten gaat even niet vanwege een embargo. En de Russen kunnen die (nog) niet zelf produceren.

Wat de Russen niet helpt is dat zij in simpele afleidingstrucs trappen: zij verspilden zij veel dure munitie aan het van afstand opblazen van een door Amerika geschonken raketartilleriesysteem. Helaas: de Oekraïeners hadden er eentje nagebouwd van hout. Het echte stuk geschut heeft nog geen krasje opgelopen.Persoonlijk denk ik dat al lang voor de huidige - en nogal luidruchtige - oorlog werd gevoerd er na de beruchte Koude Oorlog een nieuwe oorlog gaande is. Die verantwoordelijk is voor aanvallen op infrastructuren en zelfs kerncentrales: hackaanvallen. Best eng, want moeilijk grijpbaar en lastig tegen te verdedigen:


Geen wonder dat sommigen alvast rondkijken of de mensheid misschien elders [grondstoffen kan rausen] [oorlog kan voeren] voet aan grond kan krijgen. In dat kader werd Artemis I (klik) gelanceerd, een onbemande vlucht naar de maan. Om te onderzoeken (onder meer) of er eerdaags een basis gebouwd kan worden vanaf waar de mens verder kan reizen. In eerste instantie naar Mars. Best spannend. Maar vooral intrigerend, vind ik. Zelf zal ik het niet meemaken maar wellicht wonen op een dag de kleinkinderen van mijn kleinkinderen* op een boerderij op een nieuwe Aarde. Maar laten wij hopen dat wij nog niet te laat zijn met het voorkomen dat die prachtige, zwevende blauwe bol die ons thuis is door onszelf onbewoonbaar gemaakt wordt.

*Mochten mijn kinderen (van 20, 22 en bijna 27) dit lezen: ik vind opa worden helemaal niet erg.

Donderdag kreeg ik bericht van de favoriete 'Youtuber' van een overleden vriend, 'Old Mr. B Reacts' (klik). De man filmt zijn reacties op liedjes. Vaak gaat het om liedjes die zijn volgers hem aandragen: 'Ben erg benieuwd wat je van deze band vindt.', waarop hij naar het nummer luistert, het bijbehorende filmpje bekijkt en zijn eerlijke mening erover geeft. Een verademing tussen de duizende 'Geweldige muziek! Niet echt mijn smaak maar wel geweldig!'-filmpjes. Hij zegt gewoon dingen als: 'Deze muziekstijl kan ik erg waarderen. Jammer dat de gitarist dat niet doet. Als ik de bandleider was zou ik de gitarist ontslaan en eentje zoeken die de muziek beter begrijpt.' Mijn overleden vriend was net zo eerlijk. Dat niet iedereen zijn eerlijkheid kon waarderen vond hij - terecht, in mijn ogen - niet zijn probleem. Was er wel eens jaloers op want zelf ben ik niet zo eerlijk en praat ik liever om de hete brij heen.
 
Hoe dan ook: in een van zijn volgende video's zal hij een favoriete band van zijn fan en mijn vriend aandacht geven. 'He loved metal. Not only the material but also the kind produced by bands you review', schreef ik hem. Waarop hij zich herinnerde dat 'C.S.' hem ooit een foto stuurde van een volledig metalen gitaar die hij ooit maakte om op het graf te plaatsen van een overleden, bevriende gitarist. Die foto zal de recensent gebruiken in zijn video. 
Schermafdruk van de video. Die later in de week online zou komen.

Vind ik een mooi eerbetoon. En ja, dat over en weer e-mailen kost een uur of zo. Maar dan heb je ook wat. 

Ik kreeg spontaan last van mijn lachspieren toen ik onder een stukje van mijn hand de opmerking las: 'Waar is het bewijs van jouw hypothese?' Waarom is dat grappig? Welnu, een hypothese is een onbewezen stelling dus de persoon in kwestie vroeg mij bijna letterlijk: 'Heb jij bewijzen voor dat waar je geen bewijzen voor zegt te hebben?'

Ik verheugde mij op vier dagen werken op een kerstmarkt. Op de Castle Christmas Fair (klik) in Velsen. Want zo heet een 'kerstmarkt' tegenwoordig in goed Nederlands. Grappig is dat ik een paar jaar geleden op dezelfde locatie stond als partner van mijn toenmalige vriendin die er met een kraam stond. Zal zij er weer staan? En blij zijn mij te zien?

Op locatie aangekomen ontdekte ik dat zij er niet stond. En na urenlang in de regen staan werken in een niet-waterdicht kostuum


en daarna nog urenlang in een niet-verwarmd 'Glühwein huisje' 

(in totaal een uurtje of twaalf, nagenoeg non-stop) ontdekte ik dat mijn lichaam grenzen heeft. Die ik bijna overschreden had. Dus ik meldde mij af voor de overige dagen dat het evenement zou duren. 

'Breaky, break. Alles goed in het Glühwein-huisje? Over.'
'Nog niet. Over.'
'Hoezo 'nog niet'? Over.'
'Heb er nog niet genoeg op. Over.'
'Whahaha! Over en sluiten.'
 
Iets na middernacht liet ik mijn tobbe vollopen terwijl ik mijn natte kleren uittrok en in de wasmachine stopte. Was bijna in slaap gevallen in mijn lekkere warme badje maar koos tijdig voor mijn heerlijk warme bedje.

Vrijdag dacht ik te kunnen uitslapen. Maar wegwerkers bij mij voor de deur 

hadden plannen die niet strookten met de mijne. Ik begrijp dat wegwerkers moeten communiceren maar moet dat op het volume van een bladblazer en met om de zes woorden een willekeurige bijnaam voor een willekeurig geslachtsdeel? Hebben wegwerkers geen WhatsApp of zo?

Koptelefoon op met goede muziek (The Cult, Talking Heads, David Bowie en zo deze dag) en aan het werk dan maar. Meer dan genoeg te doen. Rustig uitzieken lukt vast wel een keertje. Als mensen maar even zouden stoppen met mij aanvragen te sturen voor nieuwe entertainmentopdrachten. Ook deze dag ontving ik er een paar. En dat vind ik natuurlijk echt niet erg. Entertainment staat namelijk in mijn top drie van favoriete bezigheden. Op nummer één staat 'samenzijn met mijn kinderen' en op nummer twee staat 'schrijven'. 

Voelde mij nog vrij zwakjes dus deed het minimale aan huishouden, at af en toe een klein hapje omdat dat beter is dan niet eten bij gebrek aan eetlust, en verwerkte wat digitale post. Administratie houdt natuurlijk ook nooit op. 

Kreeg bericht dat er de ode aan een overleden, gezamenlijke vriend online staat. Raakte er erg geroerd door:
Mijn reactie erop werd helaas verwijderd door YouTube. Misschien omdat ik verwees naar een filmpje waarin een dame muziek maakt voor wie hij een trombone-standaard had gemaakt en die ook spontaan zong op zijn uitvaart toen bleek dat de meegenomen bluetooth speaker niet tegen regen kon. Dit filmpje (klik). Later plaatste ik een nieuwe reactie - zonder link naar een filmpje - die wél bleef staan.

En uiteraard schreef ik een vers verhaaltje (klik). Het was vrijdag tenslotte.

Zaterdag was een goede dag. Mijn nieuwe bank werd namelijk bezorgd. In plaats van in bed te blijven omdat ik nog niet helemaal hersteld was en dingen doen als honderden foto's van mijn fotorol verwijderen (wat ik toch deed), ging ik van pure vreugde even de deur uit. Met name om een nieuwe pantalon te kopen om een versleten oude te vervangen. Waterafstotende, rekbare stof en bijna onverslijtbaar. Ze verzinnen wat, niet? Hier op de doos met daarin het nieuwe meubelstuk:
Het was wat frisjes maar prachtig weer:
Het half uurtje wandelen was al best vermoeiend. Met een verstopte neus is het lastig zuurstof opsnuiven. Dus ik plofte bij thuiskomst op de (oude) bank en keek naar een schaatstoernooi:
Een paar namen kende ik. Maar het bleek vals spel: het ging om de kinderen van schaatsers die ik [vorig jaar nog] vijftien jaar geleden had zien schaatsen. Toch leuk om even te kijken. Al was het maar uit sentimentele overwegingen; als jong kind zat ik met mijn lieve oma op de bank 'Ard en Keessie' vooruit te schreeuwen. Ik was vier dus had gelukkig geen idee wat de termen betekenden die mijn oma riep bij een foute wissel of als een van haar helden op een blokje stapte.

Erg grappig vond ik dat een vriend belde: 'Hé, je bent toch ziek thuis? Hoe komt het dan dat ik jouw foto op Instagram zag met de tekst dat je daar onderweg was naar een klus?' 'Omdat het een foto is van een paar weken geleden. Niet elke foto of elk filmpje dat nu wordt geplaatst is vandaag gemaakt. Dat je vanavond naar 'Titanic' kijkt wil niet zeggen dat dat schip nu aan het zinken is.
Voor ik ging slapen keek ik de op een na laatste aflevering van The Walking Dead. Hoe zal het aflopen met de karakters die wij in elf jaar aardig hebben leren kennen? Een aantal zal meespelen in 'spin offs' dus die zullen de laatste aflevering overleven. Maar de rest?

Zondag ging ik op de weegschaal staan: afgevallen! Een voordeel van al dat (fysieke) entertainmentwerk de laatste tijd. Kom eindelijk een beetje van mijn covidkilo's af. Dat ik tijdens de lockdown thuis met een kapotte heup op de vervangende operatie lag te wachten hielp ook niet echt om slanker te worden.

Omdat ik dat anders zelden *ahum* doe, dronk ik een pot koffie leeg met een buurvrouw. Gezellig!

Dat waren ook een paar converstaties die ik via Twitter voerde. Niet iedereen begrijpt mijn humor. En dat is prima natuurlijk. Wel een beetje jammer dat een stuk of tien mensen mij 'blockten' of 'ontvolgden' vanwege een grap die niet als dusdanig herkend werd. Maar soit. Heb er een kleine 6000. Maar al zou ik er 60 hebben, als mensen je niet begrijpen, begrijpen ze je niet. Vond het in elk geval fijn om te merken dat meer mensen mijn grap wél dan níet leuk vonden:

Natuurlijk denk ik niet écht dat inwoners van Staphorst iedereen die liever op wetenschap dan op een godheid vertrouwt op de brandstapel willen werpen. Al waren er die een aardige poging waagden. Gelukkig stelt de politie zelf een onderzoek in naar de wanprestatie (klik) van de politie. De politie greep bewust niet in toen Staphorsters fysiek mensen aanvielen die vinden dat het verschijnsel Zwarte Piet eigenlijk best wel een beetje een tikkeltje racistisch is. 

Wat mij opviel: Mensen uit Staphorst die opkomen voor 'de traditie van Sinterklaas en Zwarte Piet! terwijl men nog maar kortgeleden juist tégen dit feestje was in de Biblebelt:
Zo is er dit nieuwsbericht uit 1992:

Bijna grappig: mensen die schreeuwen dat iedereen recht heeft op demonstreren, vinden dat dat recht niet geldt voor mensen die demonstreren tegen Zwarte Piet. Of voor behoud van het milieu (klik).

Helaas is racisme mainstream geworden. Roepen dat mensen met een donkere huidskleur allemaal dom zijn of alle moslims dood moeten is tegenwoordig niet slecht maar 'slechts een mening'. Tot voor kort werden racisten geweerd uit de kroeg die 'Twitter heet'. De rijkste man ter wereld vond het vreselijk dat zijn favoriete bron van racistische prietpraat van Twitter was geweerd en besloot - mogelijk ook om indruk te maken op de vrouw van wie hij tot tweemaal toe gescheiden was - 
(Onderschepte communicatie tussen Elon Musk en zijn ex: 'Als je het zo erg vindt dat The Babylon Bee vanwege racistische opmerkingen is verbannen van Twitter, dan koop je Twitter toch gewoon?')

om dan maar gewoon Twitter te kopen en [racisme] 'vrijheid van meningsuiting' (klik) weer toe te staan. Nadat Elon Musk daartoe een oproep plaatste, lieten miljoenen racisten weten Donald Trump weer op Twitter te willen hebben 'want de meerderheid beslist'. Gek, want toen de meerderheid van twitteraars in een enquête aangaven Trump achter tralies te willen zien voor fraude, oplichting, het aanzetten tot een gewelddadige machtsovername en het stelen van topgeheime overheidssdocumenten vond Musk opeens dat een online enquête geen rechtsgeldigheid heeft. Typisch.

Had voldoende energie om veel - waaronder bovenstaande - te schrijven en achterstallig huishouden aan te pakken en sloot de dag af met een rondje om het blok.
Daarbij hoefde ik niet even naar de snackbar voor mijn avondeten. Daar had namelijk een lieve buurvrouw al voor gezorgd, wetende dat ik nog steeds weinig eetlust had, noch zin om te koken.

In de serie 'onbekende helden' vandaag de organisator van de eerste Gay Games, Tom Waddell.

Het pleonasme van de week is 'een onbewezen hypothese'. 

Love will tear us apart van Joy Division is de muziek van deze week:

Deze week staan wij stil bij het overlijden van Hebe de Bonafini, Greg Bear en Jason David Frank