Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, maart 30, 2010

Geld

Boek nummer 7 van dit jaar is "Free" van Chris Anderson, hoofdredacteur van Wired. Het behandelt de verschillende invalshoeken van het concept "gratis" in de economie en de marketing. Zo blijkt dat je geld kunt verdienen door dingen gratis weg te geven maar wordt ook duidelijk dat prijzen niet altijd in geld zijn uit te drukken. Neem bijvoorbeeld de populariteit van een artiest. Hoe meer mensen een artiest kennen, hoe meer mensen naar het concert gaan. Dankzij de gratis verspreiding van muziek is het aantal concert-gangers enorm toegenomen.

In Zwitserland steeg vandaag het energieverbruik met een hoeveelheid die niet teniet kon worden gedaan door het recente "Earthour".

Als U dit kunt lezen is het niet mis gegaan vandaag bij Cern met de Large Hadron Collider (LHC). Niet heel erg mis, in elk geval. En dat is fijn, toch? Dan kunnen we met z'n allen rustig doorgaan met het uitputten van onze planeet en elkaar het leven zuur maken. Bij velen begint het gelukkig al te dagen dat het veel leuker is om elkaar niet dwars te zitten en aardig te zijn voor moeder aarde. Dat komt dus wel goed.

Gitaarles gaat ook vrij goed en elke week leer ik weer een beetje bij. Het spelen en zingen van Kiss From a Rose is eigenlijk best moeilijk. Maar als je je voorstelt dat je het nummer aan iemand opdraagt gaat het opeens makkelijker, vertelde ook de gitaarleraar. Bij het betreffende nummer is indertijd een vriendin van mij begraven en vandaar natuurlijk ook dat het mij altijd weer even aangrijpt. Ik ga lekker nog meer oefenen. Al is het maar omdat het gewoon leuk is.

Het Amsterdamse bedrijf Bizon vindt het allemaal ook gewoon leuk. Het wordt regelmatig ingehuurd om illegaal aangeplakte posters (U kent ze wel: met die dames in weinig verhullende kledij die mensen oproepen 30 euro te betalen om naar een opslagruimte te komen waar hun oren zullen worden geteisterd en waar je voor de prijs van drie biertjes in de supermarkt een krat kunt kopen.)

Nu wil het feit dat een dochteronderneming van Bizon kan worden ingehuurd voor de verspreiding van die illegale aanplakbiljetten. Het gaat om het bedrijf Reality dat normaal gesproken gewoon een telefoontje krijgt van Bizon waarin hen gevraagd wordt om ergens niet te plakken...Een knap stukje ondernemingskunst. Vergelijkbaar met dat Duitse bedrijf indertijd dat onderdelen voor gifgas verkocht aan de Palestijnen en onderdelen voor gasmaskers aan de Israeliërs. Best wel geniaal eigenlijk.

Net als vliegmaatschappijen die mensen voor maar een paar tientjes meenemen maar ze dan wel twee euro voor een glaasje water aan boord laten aanrekenen. Zou het daarom zijn dat je geen vloeistoffen mag meenemen in de handbagage?

Mensen zijn alweer bezig met het boeken van hun zomervakanite, kredietcrisis of niet. Sommige hopen dat op een of ander buitenlands strand hun relatie een nieuwe impuls krijgt. Zij zullen bedrogen uitkomen. Relatieproblemen zitten namelijk in je hoofd en je hart en liggen niet op het strand. Een reis "naar binnen toe" zal doorgaans meer zoden aan de dijk zetten. Natuurlijk kun je ook aan je innerlijk werken in het buitenland maar waarom zou je dat doen? Dat kost namelijk alleen maar meer tijd en geld.

Vandaag staan wij stil bij het overlijden van Vasili Smyslov

Deel dit stukje