Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

donderdag, augustus 18, 2011

Beledigen

Vandaag hoorde ik in het ziekenhuis dat ik eerdaags een weekje van hun gastvrijheid mag genieten in verband met mijn heupoperatie. Dat wordt vast heel gezellig!

In het Europarlement is het vast ook heel gezellig, al weet ik dat niet uit eerste hand...

PVV Europarlementariër Daniël van der Stoep stelt per direct zijn zetel ter beschikking en daarom gaat zijn Grote Leider nu langs bij TBS-klinieken om te zoeken naar een geschikte opvolger*. TBS staat voor "Ter beschikking Stellen". Althans in het Nederlands strafrecht. Zodoende. De heer van der Stoep heeft volgens eigen zeggen op woensdag 17 augustus onder invloed van alcohol een auto-ongeluk veroorzaakt. Volgens andere bronnen zou de betreffende aanrijding al op zondag 14 augustus hebben plaatsgevonden.

Hoe dan ook, of de PVV nu wel of niet een paar dagen heeft nagedacht over vervolgstappen: de PVV-aanhang roept nu massaal dat ook GroenLinks kamerlid Mariko Peters moet opstapen. Hieruit blijkt het volgende: de PVV-aanhang vindt in dronken toestand een auto-ongeluk veroorzaken net zo crimineel als iemand waar je verliefd op bent een gunst verlenen. Natuurlijk had mevrouw Peters anders moeten handelen. Maar zeg eens eerlijk: als u in een positie verkeert dat u iemand waar u om geeft een gunst kunt verlenen...zou u dat dan niet doen?

Overigens: zo'n 70 procent van de topmanagers uit het bedrijfsleven (het percentage verschilt een beetje van land tot land) is persoonlijk bevriend met een lid van de regering.

U trekt natuurlijk (en terecht) uw eigen conclusies, maar dit past uitstekend in de campagne-strategie van de Populisten Vol Vooroordelen: zelfs een bij uitstek negatief bericht (Parlementslid blijkt onverantwoordelijke zuipschuit) weten zij om te buigen naar iets positiefs (Criminelen die voor ons werken aanvaarden tenminste de consequenties van hun gedrag. Uiteindelijk.)

De heer van der Stoep begon zijn loopbaan bij de PVV overigens als rechterhand van de tweede man Hero Brinkman. Die overigens indertijd (toen hij nog politieman was) ook wel eens was betrapt met een borreltje op (En op het met gedoofde lichten 's avonds laat met veel te harde snelheid opzettelijk een politie-controle vermijden).

En nu wij het toch hebben over crimineel gedrag en campagne voeren...

Een bedrijf dat namens de Rabobank campagne voert voor een nieuwe spaarvorm had het over een spaarrekening 'waarbij u geldt veilig een goede rente opbouwt.' Kijk, wanneer wij het dan toch over criminaliteit hebben dan vind ik dit een regelrechte aanslag op de Nederlandse taalcultuur.

Dat er op Twitter mensen rondbanjeren die zich hoogopgeleid noemen maar het toch wagen om te schrijven "werdt gisteren weer lastiggevallen door zoon kut marokkaan" is al ernstig genoeg. (Dat moet natuurlijk zijn "Werd (verleden tijd krijgt NOOIT een t achter de d!) gisteren weer (Hoezo weer? Wanneer was de vorige keer dan?) lastig gevallen door zo'n (het is geen familielid maar een afkorting van "zo een") kutmarokkaan (Ik geef de Krant van Wakker Nederland (Voor Vlaamse melezers: dat is de slogan van De Telegraaf) de schuld van de ellende van de gescheiden woorden; met haar tussen-streepjes opdat "Henk & Ingrid" niet afhaken bij al die lange woorden)

Een of ander bureau dat ik weet niet hoeveel duizenden euro's vangt voor een behoorlijk grote opdracht kan van dat geld (ja mensen, dat spel je NIET met 'dt'! Alsjeblieft zeg.) best een copywriter inhuren die behoorlijk kan spellen. Vind ik.

Is de tekst geschreven door een professionele tekstschrijver dan dient hij of zij met terugwerkende kracht ontslagen te worden en minstens drie maanden salaris te storten in een of ander fonds ter bestrijding van analfabetisme.

Natuurlijk, spelfouten maken we allemaal, ik incluis. Dat 'u' en 'uw' volledig willekeurig door elkaar worden gebruikt zijn wij inmiddels gewoon. Maar de Nederlandse vertaling van 'pecunia' spellen als 'geldt'? Dat grenst (óók zonder 'dt') aan misdaad.

Dat is bijna vergelijkbaar met van die ouders die hun kinderen hard in het oor toeschreeuwen dat zij niet zo moeten schreeuwen.

Of van die sukkels die erover klagen dat zij 'dagelijks zomaar' worden uitgescholden door Marokkanen. Als je dan vraagt om een voorbeeld dan weten zij dat niet te geven omdat zij zich niet kunnen herinneren wanneer dat voor het laatst gebeurde. Uiteraard zullen ze anoniem blijven bij het geven van hun reactie én de betreffende vragensteller 'ns even flink uitschelden en beledigen.

*Het betreft hier een grap