Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, december 24, 2023

De week voorbij

'Wij zijn het uitverkoren volk. Alle andere volkeren zijn minder waard dan wij! Daarom hebben wij meer rechten dan bijvoorbeeld moslims en homoseksuelen.' Deze ideologie baseert haar vermeende superioriteit op mythen die zij tot 'feiten' heeft verheven. 'O, wat een vreselijke ideologie, het fascisme!' 'O, sorry dat ik een verkeerde indruk gaf; dit gaat over het zionisme.' 

Zionisten - zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse president Joe Biden - 

staan een eigen staat voor voor de Joden. Zij zijn daardoor fel tegenstander van een twee-staten oplossing; de Palestijnen bekijken het maar lekker (Klik. Pas op: bevat feiten!) 'want dit land is van ons!'
Klinkt op zich best sympathiek (behalve dat stukje van 'alle anderen mogen dood neervallen!') en zou dus ook voor andere (sub)groepen moeten kunnen toch?

Als je vindt dat de groep waar jij toe behoort superieur is aan andere groepen, ben je gewoon een racist. Zo simpel is het. 

Als Joden dan Israël als eigen staat mogen hebben, waar zouden jarenlang onderdrukte Katholieken of Protestanten een eigen staat mogen krijgen? En Boeddhisten, Maniïsten, leden van de Falun Gong, Oeigoeren, anti-vaxxers en andere sekteleden, vervolgde Moslims, Zoroastristen...?

Interessant weetje: zo'n 15% van de bevolking van Palestina bestond uit Christenen. 'Bestond?' Zeker. Tegenwoordig is dat percentage tot onder de 1 gezakt. 'Ja, maar zionisten willen toch alleen maar moslims weghebben uit 'hun' Gaza? Nee hoor, ook christenen mogen opzouten.

Zionisten willen de bordjes 'Nicht vor Jüden' vervangen door bordjes 'Jews only'. Althans, daar lijkt het op, voor een leek als ik. Maar misschien dat een ander beter kan uitleggen waarom zionisten geen moslims, christenen, homoseksuelen en nog zo wat in 'hun' land willen hebben. 

Vindt u dat elke religie recht heeft op een eigen staat of alleen maar het jodendom?

===============================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer 

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

============================
Maandag bleek uit diverse berichten dat het echt niet zo goed gaat met het klimaat. Vulkaanuitbarstingen, droogtes, langdurige regens, hittegolven, etc. leiden tot mislukte oogsten en de uitbraak van nare ziektes waarbij je de laatste uren van je leven doorbrengt op het toilet. Er is wereldwijd een gigantisch tekort aan schoon drinkwater. 

'Ja, maar er blijft toch altijd weer vers regenwater vallen dus watertekort is een hoax!', riep een wappie-kennis. 'Stel, je uitkering is €1000 en elke maand geef je €1200 uit, dan krijg je een...?' 'Geldtekort?' 'Goed zo! Vervang nu 'geld' door 'water'.

Opvoeden is niet altijd makkelijk. Maar ook domme kindertjes wil je graag redden. 

Zelfs wanneer zij dom roepen dat 'het klimaat' helemaal niets heeft te maken met 'de politiek', zoals Pieter Derks hier zo fraai uitlegt.

Terwijl de elite tientallen miljarden euro's aan subsidie (uw en mijn belastinggeld) ontvangt, investeert onze regering nauwelijks in bijvoorbeeld Zorg en Onderwijs. Wie heeft recht op meer geld, vindt u: Shell, kunstmestproducent (en sponsor van BBB) Yara Sluiskil 

of Nederlandse ouderen? 

Zelfs de Geblondeerde Heiland kan de te snelle klimaatverandering niet meer tegenhouden. Dus zal hij moslims de schuld gaan geven van klimaatrampen in de komende jaren. Dat zijn PVV tegen investeringen in het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering is, zal zijn kudde niet eens weten want zij volgen hun Grote Leider ('Führer' in het Duits) blindelings. Ook al staat op de site waar dit filmpje vandaan komt dat het in scène gezet is en een flauwe grap betreft, Geert deelt het en zijn volgelingen geloven het blindelings:Dat zijn anti-moslimstandpunt betekent dat zijn eigen grootmoeder wat hem betreft niet naar Nederland had mogen komen, interesseert hen geen iota. Inderdaad: de rechtstreekse voorouders van Wilders komen uit het grootste Moslimland ter wereld.

Uitslapen lukte bijna maar ik werd helaas (na vijf glazen whisky en een pintje bier slaap ik graag uit) wakker gebeld vanwege mijn functie als voorzitter van de bewonerscommissie. Blijkbaar had ik niet iedereen laten weten dat ik een week of zeven niet beschikbaar zou zijn.

Soit. Lesje DuoLingo, douchen, was draaien, wat schrijven natuurlijk en naar het theater. 'Naar het theater? Maar op maandag zijn jullie toch vrij?' Klopt. Maar wij hadden bij het theater afgesproken om samen naar de voorvertoning van een film te gaan waarin één van ons een rol speelt: There's something in the Barn is een komische griezelfilm.

In zijn geboorteplaats (een uurtje buiten Belfast) is mijn nieuwe vriend nu wereldberoemd in het hele dorp 
Vooraf dronken wij een hapje en aten een drankje onder het toeziend oog van een versie van de Kerstman van voordat Coca Cola die liet veranderen in de nu bekendere versie.


Bij een première horen natuurlijk bubbels:

De vertoning werd afgerond met een toespraak door de lokale filmster:
Terecht mocht hij felicitaties in ontvangst nemen:


en het was prachtig om hem te zien stralen en zijn oude vrienden voor te zien stellen aan zijn nieuwe. 'Bevoorrecht' is de juiste term hier, denk ik. Nog een gave film óók. Met een heuse verwijzing naar de Oslo-akkoorden en de Israël/Palestina kwestie: 'Noren zijn heel goed in vrede bewerkstelligen tussen Israël en Palestina; Jammer dat één van de twee partijen geen vrede wíl.' 

Bovendien was de opbrengst van de kaartverkoop van deze speciale voorvertoning voor een goed doel: steun aan hen die in geestelijke nood verkeren: https://www.pipshopeandsupport.org/.

In het kader van ons motto 'Just one drink. This time for real', misten wij de laatste bus en deelden een taxi (nog geen €5 p/p) naar ons onderkomen.

Dinsdag slaakte ik een zucht van ergernis. Dat mensen PVV stemmen is nog tot daar aan toe. Maar wat doen ze toch met de door mij zo geliefde Nederlandse taal?

Met hun kennis van de Engelse taal is het nóg droeviger gesteld:
Kan iemand mij uitleggen waarom zoveel racisten... pardon...nette domrechts-stemmers hun vaderland verlieten op zoek naar geluk in het buitenland en dus 'gelukszoekers' zijn?


En kan 'domrechts' nu niet eens één dag een beetje consequent zijn? Of heb ik iets gemist en is ("Wij moeten) Israël (steunen!") een provincie van Nederland? 


Wappies eisen dat er 'geen cent naar het buitenland!' gaat én vinden dat Israël met wapens en miljarden euro's gesteund moet worden.

Bijna alsof de betreffende volksmenner wordt betaald door Israëlische multimiljonairs. Zou 'het volk' het accepteren als hun favoriete populisten door buitenlandse leden van de Elite werden betaald?

De Andere Krant wordt óók door de elite betaald. Indirect dan toch. De huidige directeur, Karel Beckman, werkt namelijk voor European Energy Review, een lobbygroep van Russische oliemagnaten. Ook de Duitse politicus en multimiljonair Fritz Vahrenholt is lid van die lobbygroep. Bovendien is hij 'klimaatontkenner' en topbestuurder bij RWE Innogy; bij het grote publiek beter bekend onder de naam van het moederbedrijf E.on. 

Je verwacht het niet, maar volgens Big Oil (dat ondermeer De Andere Krant bezit), is Big Oil niet schuldig aan al die klimaatrampen van de laatste tijd. 

Zoals mislukte oogsten in landen als Kenia en Ethiopië door zware regenval en overstromingen. 

Ook in Nederland komt wateroverlast steeds vaker voor. Onder Rutte werd er al nauwelijks wat gedaan aan het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering; 

onder Wilders zal dat nóg minder zijn. En het volk juicht. Tot het verzuipt.

Op de klimaatconferentie COP28 werden weliswaar - onder leiding van olienatie Saoedi Arabië (dat zelf al jaren enorm investeert in waterstof) afspraken gemaakt ten aanzien van het klimaat maar mensen die er écht verstand van hebben noemen de afspraken schijnoplossingen.


Ze zeggen het zelf en dus is het vast waar, toch? Dat Big Oil aantoonbaar liegt doet niet ter zake. Helaas voor domme mensen: kantelpunten in het klimaat laten zich niet negeren. Ook niet als je heel hard hun bestaan ontkent. Zelfs Wilders zal niet kunnen ontkennen dat wij eerder maatregelen tegen de te snelle klimaatverandering hadden moeten nemen. Maar 'de moslims!' de schuld geven en zijn volgelingen zullen hem blindelings volgen.

Dankzij 'Big Oil' (en de domme mensen die alles geloven wat Big Oil vertelt via 'klimaatfeiten', De Andere Krant e.d.) wordt in elk geval één wereldprobleem opgelost: dat van de overbevolking.

Een gewetensvraag: steunt u liever de multimillionairs aan het hoofd van 'Big Oil' of de 'arme boeren', ook wel 'Big Agro', die zware verliezen lijden door de gevolgen van klimaatverandering?

Mensen die klakkeloos voor waar aannemen wat in De Andere Krant staat interesseert het niet dat oprichtster Marianne Klinkhamer lid is van de elite, zeer pro-Rusland is en werd/word betaald door de VN, de Wereldbank en diverse buitenlandse mogendheden. 

's Ochtends bij de koffie een heuse papieren krant lezen...doet u dat nog? Er vinden voortdurend veranderingen plaats. En dat is prima.

Mensen die doodsbang zijn voor verandering worden ook wel 'conservatief' genoemd. Je ziet hen dus veel bij religieuzen en domrechts.

Religieuzen en domrechts kennen veel racisten en andere mensen die houden van 'eeuwenoude tradities'. Daarmee bedoelen zij gewoontes die sinds een paar decennia deel uitmaken van de Nederlandse/Belgische cultuur. 

Uitdaging: noem minstens twee eeuwenoude tradities die écht langer dan tweehonderd jaar bestaan in ongewijzigde vorm. Is dat Sinterklaas? Kerst? Moederdag? Is de Nederlandse taal een eeuwenoude traditie? Noem dan maar een uitdrukking of zinsnede die in 200 jaar tijd niet veranderd is.

Als u bang bent voor verandering ("Moslims in de wijk!" "Een nieuwe munteenheid!" "Moderne muziek!" "Een nieuw stadhuis!" "Een vriend is getrouwd. Met een man!" "Waaaah! De wereld vergaat!"), kunt u uitleggen waarom dat is? 

In Belfast was het weertype een beetje veranderd; iets kouder én zonniger dan de dag ervoor:
Met name voor mijn Nederlandse lezers ende lezerinnen: die gekke verhoging op de achtergrond, alsof de horizon omhoog loopt? Dat verschijnsel heet 'heuvel'. Kennen wij niet in Nederland.
U mag raden hoe laat het was toen ik langs deze klokkentoren liep:

Voor een collega van mij was het een extra leuke voorstelling, de eerste van de dag. Twee van zijn kleinkinderen (twee jaar jong en minder dan een jaar oud) zaten namelijk in het publiek. En zaten nóg te kraaien van plezier toen wij later samen met hen en hun ouders in een alleraardigst restaurant zaten:
Wat mij opviel bij het over straat wandelen 

en in diverse winkels: veel Belfastenaren blijken familie van elkaar en noemen elkaar broer:
'Wazzup, bro!' 'Stay warm, bro!' 'Cheers, bro!' 'Fancy another pint, bro?' 'Thanks, bro!' Gezellig hoor.

Minder gezellig vind ik dat het de VS weer eens heeft behaagd een autonoom land aan te vallen. Onder de naam 'Operation Prosperity Guardian'. Samen met diverse andere westerse landen (Het VK uiteraard maar ook Canada, Spanje en ondermeer Holland - al zal men Nederland bedoelen - en Noorwegen) heeft men besloten Jemen (klik. Interessante geschiedenis) af te helpen van stukken land en grondstoffen. Al noemt men het 'rebellen uitschakelen'.

Beetje jammer voor de te verwachten duizenden burgerslachtoffers maar ja, hadden zij maar een lichtere huidskleur moeten hebben. Eigen schuld! 

O ja, officieel is het omdat de Houthi's de internationale handel belemmeren.

Keurige multimiljardairs beroven van een paar procent winst is uiteraard een halsmisdaad die de Houthi's - en iedereen die van een afstandje op een Houthi lijkt - met de dood moeten bekopen. Een mens zou er welhaast cynisch van kunnen worden.

Uit het hoofd: hoe ziet volgens u een Houthi eruit? En wat weet u van Jemen?

Maar goed, uiteraard heeft Jemen - net als Israël - het recht zichzelf te verdedigen. Toch? 

Deze dag was ik blijkbaar een maand in Belfast. Het was namelijk tijd om mijn maandkaart voor het openbaar vervoer te verlengen.

Lag die avond keurig om elf uur in bed want ik deed - ditmaal écht - maar één drankje op het einde van de werkdag.

Mensen in Belfast - uitzonderingen daargelaten - lijken wat banger dan Amsterdammers. Mensen die voor ons aan een tafeltje in de kroeg zaten hadden een half zakje nootjes achtergelaten. Nootjes waar ik niet allergisch voor ben. "Lekker bij mijn Guinness!" Waarop een collega verschrikt uitriep: "But what if they are laced with drugs!?" "I'll get high for free.", floepte ik er uit. Alsof iemand enige tientjes aan drugs uitgeeft om daarmee een onbekende stoned of high te maken. De kans om te stikken in een nootje is vele malen groter. 

Men vindt het ook vreemd dat ik gewoon praatjes maak met vreemden: bar- en theaterpersoneel, daklozen, buspassagiers..."Waar ken jij die persoon van en waarom ben je niet bang dat die persoon misschien kwade bedoelingen heeft?"

Mij lijkt het vervelend om voortdurend bang te zijn voor van alles en nog wat: voortdurend stress en nooit lekker kunnen ontspannen.

Wat zijn uw irreële angsten en beseft u ook dat zij irreëel zijn?

Woensdag sprak ik over deadlines met mijn verhuurder; onzin eigenlijk dat een opdracht per se af moet zijn voor kerst of voor 1 januari. Als je wil dat een opdracht vóór kerst af is, geef die dan af in november, niet op 20 december. Dan wéét je dat veel bedrijven en zelfstandigen het druk hebben met andere sukkels die een opdracht veel te laat aanleveren.

Voor tienduizenden (Palestijnse én Israëlische) slachtoffers is het te laat dat Israël door nagenoeg de hele wereld op de vingers wordt getikt. 

Tot de Paus aan toe 

kunnen mensen geen begrip meer opbrengen voor de slachtoffers van de Holocaust. Dat krijg je als je je feitelijk niet anders gedraagt dan de nazi's indertijd:
In een 'oorlog' (met opzet tussen aanhalingstekens want bewust ongewapende burgers en hele woonwijken opblazen heeft niets met oorlogvoering te maken) soldaten neerschieten vind ik nog tot daar aan toe. 

Maar in een tijdmachine stappen (volgens zionisten begon het conflict pas met de aanval van Hamas op 7 oktober 2023) en met terugwerkende kracht kinderen mishandelen gaat echt te ver.

Met 'Israël' doel ik uiteraard op Netanyahu en diens trawanten
**Diverse politici krijgen goed betaald (klik. Let op: schokkende informatie) door (zakenvrienden van) Benjamin Netanyahu.**

en niet de inwoners van het land Israël, noch de directe nazaten van Jacob die van God de naam Israël kreeg en ook bedoel ik niet 'de joden'.

Persoonlijk vind ik het tekenend dat 'Israël' alleen nog maar steun krijgt van 'andersdenkenden' en Amerikaanse (zaken)vrienden. En dus ook van de Nederlandse overheid. 

Wappies zijn groot fan van dictators als Netanyahu.

Kijk maar naar hun reactie op het protest van ambtenaren tegen het Nederlandse regeringsbeleid. Die eisen dat hun overheid zich uitspreekt tegen oorlogsmisdaden. Wappies genieten er intens van als volken worden onderdrukt en uitgemoord:


Ambtenaren protesteren tegen regeringsbeleid. Wappies: "Dat mag niet. Alleen wij wappies mogen protesteren. Ambtenaren moeten gewoon doen wat hen wordt opgedragen want Ordnung muss sein!"


Maar laten wij even ophouden over Israël. En weer eens kijken naar Oekraïne. Terwijl Zelensky manschappen tekort komt, vechten Oekraïense huurlingen voor het IDF. Huh? Yep. Echt waar. Of toch niet? Wie een klein beetje graaft, ontdekt dat 'de Oekraïense huurlingen in Israël' welgeteld één enkele soldaat betreft.

Ook in Soedan lijkt het Oekraïense leger actief. Of onbekenden vechten er tegen de rebellen van het RSF met Oekraïeens materieel en met Oekraïense gevechtstactieken

Vreemd. 


Je zal maar wappie zijn en dus én pro-Rusland én pro-Israël: wat zet je dan op sociale media als Israëliërs tegen Russen vechten? Voor wie kies je dan partij?

Intussen overtreedt niet alleen Israël maar ook Rusland het Oorlogsrecht. Ongestraft. Vooralsnog dan toch.

Voor miljoenen burgers wereldwijd is het leven momenteel geen feestje. Buiten hun eigen schuld.

Wél een feestje is het mogen werken met geweldige artiesten. Zoals bijvoorbeeld productontwerpster, actrice en zangeres Jolene O'Hara, de Boze Stiefmoeder van Sneeuwwitje.

De theaterdirectie was zó blij met ons dat zij ons weer eens op een hapje en drankje trakteerden tussen twee shows in:
Er werd geld ingezameld voor de stichting die de lokale traumaheli in de lucht houdt. Zorgt de overheid niet voor dat soort zaken? Nee, niet in alle landen. Maar bijvoorbeeld wel in een democratisch socialistische staat als Nederland. 

Onder de tijdelijke naam Stampy  CocoaSnowballs Weynschenk 


kletste ik onder andere met twee zeer gewaardeerde medewerkers. Zonder hen zou er geen voorstelling zijn. Stelt u zich maar een Sneeuwwitje-show voor zonder dat de acteurs te verstaan zijn (de jonge meneer helpt met de microfoons) en zonder 'magische appel' en andere speciale effecten (de jongedame helpt met het aan touwtjes trekken, rekwisieten aangeven en dergelijke). Bijvoorbeeld.
De dag was begonnen met het 'Happy Birthday' zingen voor een dame met engelengeduld, (assistent-) choreografe en lid van de lokale dansgroep:

Ook op andere manieren laat zij merken een heuse engel te zijn, de schat.

Zoals ze eigenlijk allemaal wel toffe mensen zijn, de medewerkers aan de productie. Zoals de technicus die mij zijn kapper aanbeval. Inmiddels versta ik ruim de helft van wat hij tegen mij zegt! Geen sinecure, hoor, kan ik u vertellen. 

Hier is Liam Neeson die even laat horen hoe hij sprak voor hij vanuit Ierland naar Amerika emigreerde. En dan spreekt hij hier nog vrij langzaam. Dat geeft u een idee.

In de resterende tijd tussen de twee voorstellingen deze dag kocht ik souvenirs en verheugde ik mij op het bekend maken van 180 medeplichtigen van de handelaar in (kinder)seks, Jeffrey Epstein. 

Zelfs na te zijn 'ge-epsteined'* sleept Epstein diverse bekenden de afgrond in: klanten van zijn illegale handel waren ondermeer Donald Trump, Prins Andrew van Engeland, Bill Clinton, Robert Kennedy Jr. en bijvoorbeeld een voormalig premier van Noorwegen, Thorbjørn Jagland.

*'Ge-epsteined': Term om aan te geven dat iemand is vermoord maar hogere machten de dood op zelfmoord lieten lijken. In het geval van Epstein waren tijdens zijn 'zelfmoord' alle beveiligers per ongeluk in slaap gevallen én waren per ongeluk de beveiligingsbeelden gewist. Technisch mogelijk maar een klein beetje onwaarschijnlijk, al die toevalligheden.


Was wat vermoeid dus ging na de laatste voorstelling die dag rechtstreeks naar mijn 'digs'. Waar ik ontdekte dat ook Duolingo weet in welke voorstelling ik speel:
Voor ik ging slapen verwijderde ik zo'n vier gigabyte aan overbodige data van mijn telefoon. Die begon namelijk wat traag te worden.

Donderdag haalde ik in de pauze 

wat boodschappen. Deodorant onder andere. In normale omstandigheden maak ik echt geen roller leeg in een paar weken. Maar met per dag twee vrij intensieve voorstellingen met zang en dans onder hete podiumlampen wil dat best lukken.

Onze reserveman schoot een filmpje van een van 'onze' scènes. Naar aanleiding daarvan vertelde onze aanvoerder mij: 'Je acteert prachtig in de ingetogen scènes maar dit is 'panto', dus op een aantal momenten mag je best wat uitbundiger spelen. Ga maar gewoon lekker huppelen en met je armen zwaaien en zo dus. Mag best. En het baardje dat je laat groeien staat je goed, trouwens.' 

Het was even spannend die morgen want één van de zeven zat vast in een trein die werd gehinderd worden door een op het spoor gevallen boom. Storm. Gelukkig was hij desondanks op tijd. Anders was een reserveplan in werking getreden: nóg een 'dwerg' niet laten optreden en de grap inbouwen "we/they are too/two short". De collega was gelukkig op tijd.

De tijd is op voor Donald Trump: omdat hij een opstand tegen de staat steunde, kan hij niet op de kieslijst staan voor presidentsverkiezingen. Althans, zo staat het in de Amerikaanse grondwet.

Trump en zijn aanhangers vinden nu dus dat dan maar de grondwet veranderd moet worden. Zijn vroegere advocaat, Alan Dershowitz, verkondigt de leugen dat de VN, Unicef, Greta Thunberg, Artsen Zonder Grenzen en anderen die vinden dat mensenrechten voor álle mensen gelden allemaal voor Hamas werken en 'de arme joden' lastigvallen.

Net als Geert Wilders en dus ook zijn volgelingen erg pro-Israël zijn. Wat op zich prima is, natuurlijk. Maar beweren dat iedereen die anti-Netanyahu is meteen ook antisemiet is en betaald wordt door Hamas is natuurlijk onzin. 

Niet in de grondwet maar een ongeschreven regel is dat wanneer iemand je een gratis drankje aanbiedt, je dat aanbod niet afslaat. Een lid van de cast trakteerde elke medewerker op een drankje in de voor publiek afgesloten theaterbar. 

Superlief. En een fijne manier om nog een aantal medewerkers beter te leren kennen. 

Enkele van hen waren er getuige van dat ik mij het Iers-Engels eigen begin te maken: in plaats van 'seven' ('Seffen') zei ik zomaar vanzelf 'seven' ('Szèven'). Wat de jongeman die de prins speelt de uitspraak ontlokte: 'Your Irish passport will be in the mail next week.' Fonetisch: 'Jór airisj påspor will bie in de meel nekst wíek, boj.'

Het afscheid nemen deed ik - voor mijn doen - vrij vlot: binnen 20 minuten had ik gesprekken afgerond met een half dozijn collega's en tijd genomen voor een plasje waarna ik rustig naar de bushalte wandelde en met ruim een minuut te gaan de laatste bus van de dag naar huis had.

Vrijdag staakten de bussen en na bijna een half uur proberen lukte het mij gelukkig een taxi te bemachtigen én op tijd te zijn voor de dagelijkse gommelestiek met de dansgroep. Één van de dansers was nog zo lief even mijn lieve buurvrouw telefonisch te woord te staan. Dan weet zij dat ik in Belfast in goede handen ben.

Ook lief was mijn collega en huisgenoot die mij begeleidde toen ik - tussen de twee shows van de dag in - mijn afspraak met een lokale optometrist nakwam. Hij wachtte geduldig terwijl ik mijn ogen liet testen en mijzelf voorstelde met het ter plekke bedachte grapje: "I'm here to see the optometrist because I can't." ("Ik ben hier om mijn optometrist te zien omdat ik dat niet kan."). Nadat mij een bril was aangemeten 
Even voor het idee. De daadwerkelijke bril heeft een iets ander ontwerp.

deden wij samen boodschappen voor het naderend kerstdiner in ons gastenverblijf. Drie collega's zullen daarbij aanschuiven. Gezellig!

Bij terugkomst in het theater had ik nog een minuut of twintig te besteden voor het signaal 'half uur voor showtime'. Dat gebruikte ik voor het schrijven en publiceren van een vers verhaaltje.

Vooral het tweede publiek van de dag was laaiend enthousiast en dat had zijn weerslag op ons. Heerlijk! Vooral ook om even de ellende van elke dag te vergeten, zoals de schietpartij in Praag die 14 mensen - waaronder de dader en diens vader - het leven kostte. 

Best vermoeiend, dat gezang, gedans en geacteer. Dus - tot lichte verbazing van een enkeling - ging ik direct na de laatste voorstelling de deur uit. Volkomen voorbijgaand aan het feit dat ik mijn arme huisgenoot drie volle boodschappentassen in de maag splitste. Gelukkig kon ook hij een taxi bemachtigen.

Zaterdag zag ik dat ook in Belfast mensen opkomen voor het Palestijnse volk. 

Zoals mensen horen op te komen voor élk volk dat onderdrukt - en erger - wordt. 'Medemenselijkheid' heet dat.

Dus terecht dat schande wordt gesproken over de onderdrukking van en moord op Joden. Niet alleen in de Tweede Wereldoorlog maar door de eeuwen heen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de mensen die uit Afrika werden gehaald om dwangarbeid te leveren. 'Ja, maar dat was vroeger. Slavernij en dwangarbeid is gelukkig uitgebannen.' 

'Onderdrukte en vermoordde Joden zijn zielig. Andere volken die worden onderdrukt en vermoord moeten niet zo zeuren.'

Helaas is dat niet waar: in Chinese 'heropvoedingskampen' werken Oeigoeren, Kazachen, Noord-Koreanen en Kirgiziërs onder dwang voor kledingmerken als Zara, Tommy Hilfiger, H&M, Prada, et cetera.In- en intriest natuurlijk dat zelfs een organisatie als de Verenigde Naties weigert op te treden tegen overheden die doodleuk toegeven een 'Auschwitz' te willen. 'Wij creëren geen concentratiekampen, hoor! Alleen maar kampen waarin wij volken die minder waard zijn dan wij concentreren. Dat is heul wat anders.'

Je kunt zeggen wat je wilt maar als je het goed vindt dat zwangere vrouwen die met een witte vlag zwaaien moedwillig worden vermoord en met een bulldozer worden gesplut terwijl zij onderweg zijn naar een ziekenhuis om te bevallen, ben je geen goed mens. 

"Ja, maar wij doen ons uiterste best onschuldige burgers te sparen. Jij bent gewoon een antisemiet!"

Ja, joh? Waren die vrouwen niet zwanger maar hadden zij Hamas-terroristen verborgen in hun buik?

Het spijt mij zeer, hoor, maar met bommen van twee ton complete woonwijken wegvagen is niet 'uitsluitend Hamasstrijders treffen' maar koelbloedige moord op onschuldige burgers.

Als u nu nog steeds goedkeurt wat 'Israël' doet met het Palestijnse volk, stelt u zich voor dat een andere regering hetzelfde doet met Israëlische woonwijken. En stel uzelf de vraag: veroordeelt u de daad of het volk? 

Als u een daad alleen af- of goedkeurt als een bepaalde groep die uitvoert bent u een racist. U bent dan geen haar beter dan de mensen die de nazi's toejuichten toen die Nederlandse joden uit hun huizen sleurden en nare dingen met hen deden.

'Wat, was Nederland niet aardig voor Joden?' Maar overlevenden van de Holocaust werden bij terugkeer in Nederland toch netjes behandeld en kregen hun woningen en bezittingen terug? Nou nee, niet echt. Sterker nog: Joden werden door de Nederlandse overheid gezien als potentiële terroristen en staatsgevaarlijk. En heus niet alleen in 1945.

Geen wonder dat zij zich liever aansloten bij het Zionisme dan in Nederland te blijven. Volgens de bedenker van deze geloofsrichting ('Het Joodse volk heeft recht op een eigen staat'), Theodor Herzl, was in eerste instantie Argentinië 'het beloofde land'. Vooral omdat daar al veel Duitstaligen woonden. Later viel het oog van zionisten op Oeganda. Omdat dat land in Britse handen was. Toen ook Oeganda afviel als 'door God aan de Joden beloofd land', kwam het Midden Oosten pas in beeld.
In de kleedkamer die dag had ik mijzelf in beeld. Om u een idee te geven: eerst handen en gezicht goed wassen met een 'moisturising face wash'. In vroeger Nederlands: zeep. Huid invetten met een eenvoudige crème zodat de make up er later makkelijker afkomt. Bijkomend voordeel: minder kans op allergische reacties. Dan foundation op de porum. Dan wat vlekjes wegwerken met een camouflage stift en vervolgens is het tijd voor het aanbrengen van blush. Dan pas worden de ogen onderhanden genomen. Met eyeliner en mascara. 

Al met al een kwartiertje werk. 

Hoe lang bent u zoal bezig met het aanbrengen van make up?

Pas als ik mijn ogen heb gedaan trek ik mijn shirt aan. Immers wil je geen mascaravlekken op je schone blouse. D'oh! Sokken, legging, broek, schoenen en microfoonband zijn al aangetrokken vóór het make-uppen.

Net voor aanvang van de eerste voorstelling van de dag kwam een collega een lief kerstkaartje brengen:

Na die voorstelling hadden wij anderhalf uur 'vrij'. Voor mij betekende dat dat ik brood en wijn haalde. De wijn vanwege ons aanstaande kerstdiner.

Omdat het zaterdag was, publiceerde ik een vers Engelstalig stukje.

Die avond hadden wij wat te vieren: na de tweede voorstelling van de dag zaten wij exact op de helft van de totale looptijd van de voorstelling. Nog maar 38 keer 'Hi ho!' zingen en zo dus. Ik ga dit zooitje ongeregeld nog missen:


Een aantal van ons vierde 'de helft' in een lokaal Indiaas restaurant.
Hierboven bewonderen wij achter de schermen (enkele minuten voor het begin van een volgende scène) het (eerste!) haakwerk van één der kleedsters; altijd staande bij om eerste hulp te leveren bij kledingongelukken. Onmisbaar!
Even poseren in het finale-kostuum
Bovenstaande foto plukte ik van het Instagram account van 'De Boze Stiefmoeder'.

Zondag merkte ik weer dat veel mensen zich liever bezighouden met het nieuws binnen hun 'bubbel' dan met het wereldgebeuren. En dat is op zich prima, natuurlijk. Je druk maken om de prestaties van je favoriete voetbalclub werkt net zo goed als schrijven over misstanden tegen (de gevolgen van) klimaatverandering en explosieve politieke situaties.

Soms ben ik een beetje jaloers en zou ik ook in staat willen zijn om de kop in het zand te steken* en te pretenderen dat mensen, dieren en de planeet niet lijden.

*Struisvogels steken helemaal niet de kop in het zand; dat is een hardnekkige mythe die minimaal al 'leeft' sinds Plinius de Oudere.

In zijn tijd werd kerst nog niet gevierd; pas een jaartje of 300 later ontstond (in het Romeinse Rijk) het kerstfeest, gerelateerd aan de geboorte van Jezus. Traditioneel ging het vieren van kerst er heel anders aan toe dan in de moderne tijd. 

Ik ben het eens met de auteur van dit artikel: kerst zou weer gevierd moeten worden 'zoals het heurt'. Voordat u instemmend roept: 'Ja, lang leve oude tradities!', lees even waar u eigenlijk precies om juicht.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Niet voor het eerst werd ik wakker voordat de wekker afging. Na ongeveer acht uren slapen. Mijn tijdelijke slaapkamer is lekker koel en donker en er is nauwelijks een geluid te bespeuren. Behalve het kletteren van de regen en het woeien van de wind. De huizen zijn blijkbaar goed geïsoleerd. Of buren slaan er niet met autoportieren en maken alleen maar ruzie via tekstberichten. 

De ochtendgymnastiek was in kerstthema: 'Lig plat op je buik voor de kerstboom, til je voeten in enthousiasme omhoog terwijl je met beide armen tegelijk je kerstcadeau pakt; lig plat op je rug en maak een sneeuwengel van jezelf en vervolgens een sneeuwbal.'

Opvallend nieuws vond ik de aanval van Iran op een olietanker uit Liberia. Het schip is van een Nederlands bedrijf en de eigenaar is lid van 'de Elite': 

een steenrijke miljardair met een groot jacht en privévliegtuig en zo. Dus de elite (die van de Verenigde Staten en Nederland voorop) veroordeelt deze lafhartige aanval op het financieel vermogen van deze keurige zakenman. De wereld huilt om het verschrikkelijke verlies van een aantal olievaten.

Klinkt dat cynisch? Vast niet cynischer dan deze meme waarin Israël gelijk krijgt: 
'Naar aanleiding van de aanval van Hamas op 7 oktober 2023, had Israël geen andere keus 
dan rond 1948 
15.000 Palestijnen om te leggen. 
Slechts één conclusie is mogelijk: 
het IDF bezit een tijdmachine!'

het conflict tussen Israël en Palestina begon met de aanval van Hamas op 7 oktober 2023. Zionisten zeggen het en iedereen weet dat zionisten nooit liegen.

Alleen acteurs mogen liegen, vind ik. Ook deze dag zag ik mooi acteerwerk van mijn collega's. En achter de schermen tekenen van kameraadschap: een 'high five', een vriendelijke hoofdknik, in de coulissen meedansen met een danser op het toneel die even een knipoog geeft. Mooi! Zo ook Belfast in de avond:

Ook mooi: even lekker Nederlands praten met in de kroeg ontmoette Nederlandse vriendinnen. Er zijn niet veel Nederlandstaligen in Belfast:

Nog even deze kerstboodschap als laatste opmerking van mijn laatste weekoverzicht van het jaar:

Alele Diane levert met The Pirate's Gospel de muziek van deze week:


Deze week staan wij stil bij het overlijden van Linda van Dyck