Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, september 11, 2016

De week voorbij

Maandag begon mijn zoon aan zijn eerste dag op de Grote Mensenschool. De universiteit dus. Hij koos voor de TU Delft. De studie Werktuigbouwkunde is de richting die hij ingeslagen is. Hij is 'mijn kleine jochie' niet meer. Frisbee overwerpen in het parkje om de hoek. Samen met zijn zus honkballen in het Vondelpark. Een stuk wandelen en dan op een schaaktafeltje in een park een potje schaken met de zelf meegebrachte stukken. Een foto maken wanneer hij zijn eerste beker wint met een karate toernooi.

Met zijn zusjes 'kamperen' in de binnentuin en genieten van de blikken van verwondering bij het 's nachts door een telescoop naar de sterren kijken. De volgende dag moe zijn op school en de glimlach van de juf toen ik uitlegde waarom. Naar een toneelstuk gaan waar de (dove, getinte en 'normale') acteurs spelenderwijs uitlegden dat wij allemaal mensen zijn en verschillen ons juist elkaar aanvullen en niet verdelen. Een duo vormen in het jeugdcircus. Samen goochelen en acrobatische stunts uitvoeren aan de trapeze. Later samen googlen naar de negatieve effecten van wiet, xtc en alcohol. Maar het gebruik niet verbieden omdat dat hypocriet zou zijn.

Soms letterlijk vechten voor het privilege om hem te mogen opvoeden 'want een vader alleen kan helemaal niet voor een kind zorgen'. Subtiel het contact tussen hem en zijn psychotische moeder in stand houden. Gewoon, omdat ik het belangrijk vindt dat een kind beide ouders kent. Met betraande ogen zijn knuffel kuiken aannemen toen hij als drie-jarige zijn bedje uit kwam, naar mij toe liep en zei: 'Hier, papa, slaap jij maar met Kuiken vanavond want jij hebt'em harder nodig dan ik.'

Ontroerd zijn toen hij op straat zich even over een dood vogeltje boog en fluisterde: 'Dag lief vogeltje, ik hou heel veel van jou.'

Uitleggen wie Jezus was. Maar ook vertellen over Boeddha, Krishna, Allah en Gaia. Nooit vertellen dat een vraag 'dom' is maar altijd eerlijk antwoord geven. Ook wanneer er geen antwoord is. Baan opzeggen om hem een paar jaar lang mijn volledige aandacht te kunnen geven en hem zelfstandigheid bij te brengen. Hem leren dat de beste dingen in het leven gratis zijn. Pootje baden in je geld is fijn maar zwemmen is leuker (en makkelijker!) in water.

Zijn eerste scheermes voor hem kopen. Hem zien worstelen met schoolprestaties, plaatsvervangend trots zijn bij het zien dat hij zichzelf de discipline oplegt om het schooljaar met goed gevolg door te komen. Hem leren dat iets verdienen veel meer voldoening geeft dan iets krijgen.

Hem - voor de gein - op z'n donder geven omdat hij na een avondje stappen vroeg, nuchter en alleen thuiskomt. Elkaar steunen op die momenten dat het slecht ging met zijn oma. Merken dat hij mijn nieuwe partner volledig accepteert en ons samen over de pijn heenzetten van het niet meer zien van zijn zusjes.

'Mijn kleine jochie' gaat in Delft wonen maar in mijn huis is er altijd plek voor hem en uit mijn hart zal hij nooit verdwijnen.

Gek genoeg was ik maandag ook een tikkie chagrijnig op het werk. En ik viel er even in slaap. Voldoende reden om af te zeggen voor de opening van het werkjaar van mijn vrijmetselaarsloge, die avond. In plaats daarvan beleefde ik een rustige avond thuis en streek. Tijdens het kijken naar The Avengers.

Ondertussen schaamde ik mij voor mijn medemens. In 1944 werden tienduizenden Europeanen die vluchtten voor de Nazi's opgevangen in Syrië. En hoe belonen wij dat volk? Door hun dorpen plat te bombarderen en de vluchtelingen de schuld te geven van alle ellende die wij over onszelf afroepen.

Er wordt iets gestolen in je dorpje? Schuld van de vluchtelingen! Je baas ontslaat jou omdat je lui bent? Schuld van de vluchtelingen! Je kerk gaat dicht omdat nog maar acht mensen elke zondag naar de kerk komen en de rest liever uitslaapt? Schuld van de vluchtelingen! De politici die jij zelf gekozen hebt maken er een zooitje van? Schuld van de vluchtelingen!

Dinsdag was ik bij de mondhygiëniste (waar ik tijdens de behandeling liggend 'air guitar' speelde. Tsja, Nirvana was op de radio en meezingen lukte even niet), de tandarts ('Wat is je gebit mooi schoon!' Kunst, ik kwam net van de mondhygiëniste vandaan) en de fysiotherapeut ('Binnenkort zijn alle standjes uit de Kamasutra weer mogelijk voor je!').

En heel gemeen van mij: ik vertelde iemand die zei 'Jezus in het hart te hebben gesloten' 'Da's mooi! En als jij in het oude Egypte was geboren had jij Horus aanvaard als jouw Eeuwige Held en Redder in Nood.' Mensen willen maar niet accepteren dat wat zij geloven vooral wordt ingegeven door opvoeding en omgeving.

Mijn klantmanager vroeg mij door te geven wat ik allemaal aan werk had verricht tussen mijn huidige baan en mijn vorige officiële werkzaamheden. U mag nadenken over die vraag. Zelf vond ik het erg grappig. Vooral omdat de vraag niet als grap was bedoeld.

's Avonds op het nieuws zei Geert Wilders: 'Mijn partij verdedigt de Grondwet door Nederlandse moslims hun grondwettelijke rechten af te nemen!' Huh? Het verkiezingsprogramma van de PVV mist elke financiële onderbouwing, noemt punten die bij uitvoering in strijd zijn met de Grondwet en wordt hier (terecht) volledig afgekraakt: https://liefdevoorholland.wordpress.com/2016/08/26/pvv-verkiezingsprogramma-geanalyseerd/

Woensdag verbaasde ik mij over mensen die nog steeds klagen over het slechte weer. En dat terwijl het de warmste 7 september was sinds 1911. http://www.nu.nl/binnenland/4318280/warmste-7-september-in-meer-dan-honderd-jaar.html

's Ochtends hielp ik een vriendin met het kasboek van haar café restaurant. Daarna gaf ik Facebook-les aan hulpverleners in de zorg. 's Middags klaagde ik bij de huisarts over vermoeidheid. Hij vroeg mij op te sommen waar ik zoal mee zat en en waar ik mij bezig hield en ik zag zijn ogen steeds groter worden: 'Eh...zou je met al die zaken bij elkaar niet gewoon een burn out kunnen hebben?' Kortom: ik zal aan diverse tests worden onderworpen. Zowel fysiek alsook psychisch. Gezellig staan kletsen met de assistentes van de huisartsenpost! Daarna overleg met de Bewonerscommissie. Feitelijk gewoon een biertje bij de buurman terwijl wij de komende Burendag bespraken.

Woensdag plaatste ik een stukje over het Basisinkomen. http://terrebel.blogspot.nl/2016/09/bent-u-tegen-gratis-geld-en-als-u-dat.html Helaas werd dat niet door iedereen goed gelezen. Blijkbaar lazen mensen er in dat ik vind dat alle bejaarden lui zijn. Dat staat er niet, is niet waar en bovendien niet mijn mening. Ik zei wél dat bejaarden niet gewerkt HOEVEN te hebben om toch AOW te mogen ontvangen. Anderzijds maak ik uit sommige reacties op dat er nog steeds mensen zijn die denken dat alle werklozen nog nooit gewerkt hebben. Ik vind dat raar. Waarom zou iemand die nu werkloos is (en een uitkering ontvangt) nog nooit gewerkt hebben? Of nu geen vrijwilligerswerk doen bijvoorbeeld? Zijn er echt nog steeds mensen die vinden dat iedereen die subsidie ontvangt lui is? Dan zijn mensen die zich 'huizenbezitter' (meestal heeft feitelijk de bank het huis in handen) en daarvoor Hypotheek rente ontvangen de meest luie mensen in Nederland. Onze overheid geeft namelijk vele miljarden meer uit aan huizensubsidie dan aan werkloosheidsuitkeringen.

Donderdag zat ik in de tram, onderweg naar de bushalte waar ik moest overstappen voor het werk. In de Kinkerstraat poogde ik mensen te vangen met hulp van het GVBeestje (mascotte van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf)

Flink zitten zweten op het werk. De afstandsbediening van de airconditioning was zoek. Na een hele werkdag lang water drinken was het biertje na werktijd dan ook meer dan welkom. En lekker. Als social media manager bedacht ik een actie en voerde die ook uit. Op Facebook: https://www.facebook.com/de7deugden/ (U kunt bier winnen door mee te doen aan de actie!)

Vrijdag mocht een huisartsassistente een naald in mijn arm steken om via bloedonderzoek te ontdekken of er wellicht een fysieke oorzaak (vitaminetekort, een virus) is voor mijn extreme vermoeidheid van de laatste tijd. Direct erna boog mijn fysiotherapeut mijn been en pakte een paar spiergroepen aan in mijn rug- en bilstreek. Het was behoorlijk pijnlijk maar toch wilde hij er na afloop geen kusje op geven.

Bij de tramhalte trof ik op de brug een spinneweb (zonder tussen-n want het gaat om één web, gemaakt door één spin. Vind ik.) aan:

Thuis de keukenvloer gezwabberd en de lakens gewassen. Mij geschoren, de goudvissen verzorgd, een paar telefoontjes gepleegd en een aantal e-mails beantwoord.

's Avond een etentje bij mijn vriendin!

Zaterdag stonden wij (met http://www.rataplandesign.com) op een markt in Woudsend, Friesland.
(Onder meer met deze theelichtjes)
Was er lang niet geweest!
Een vriend kwam ons opzoeken en verhoogde de feestvreugde:
Biertje!
Door het trapgat van een oude - nog operationele! - molen
De machinist van het kindertreintje was erg blij
met een van ons geleend vogelfluitje. 
Zijn eigen fluitje was namelijk stuk.

De eigenares van het terras waar wij even zaten bleek een oud-collega
van mij toen ik nog bij het Gak (nu uitkeringsinstantie UWV) in Amsterdam werkte.

Wat wij zondag deden leest u volgende week. Of niet.


In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/