Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, januari 09, 2013

Niet blij

Op het moment van schrijven van dit stukje is m'n moeder net onder het mes. Ik houd u op de hoogte van de ontwikkelingen! Update: morgen (vrijdag) ontvangt zij een MRI-scan om te ontdekken waar de bloedprop in haar bypass precies zit opdat men gericht kan opereren. In alle feestvreugde ende commotie was ik helemaal vergeten dat op de verjaardag van m'n broer, 26 december, dit weblog precies tien jaar in de lucht was. Tien jaren van leuke dingen, zorgen en melden welke boeken ik lees...
'Limiet' van Frank Schätzing is boek nummer 1 van dit jaar (en 1089 pagina's dik!) en is een zogeheten Eco-thriller. In wezen een verhaal over de methodes die de bazen van grote olieconcerns hanteren om te voorkomen dat zij binnen twee generaties ander werk moeten zoeken. De aardse grondstoffen zijn nagenoeg uitgeput en eigenlijk moeten wij massaal stoppen met het verspillen van energie.

Massaal vindt men dat er wat gedaan moet worden tegen terrorisme en miljarden euro's worden uitgegeven om burgers te 'beschermen' door de vrijheden van diezelfde burgers in te perken. Tegelijkertijd vinden regeringen dat zij geen geld hebben voor armoedebestrijding. Maar kijk eens naar de cijfers: sinds het jaar 2000 kwamen ongeveer 7500 mensen om bij terroristische aanslagen. Natuurlijk zijn dat er 7500 te veel. Maar in diezelfde periode stierven 200.000.000 mensen simpelweg door armoede.

Waarom zou het zijn dat overheden wel terrorisme willen bestrijden maar niets willen doen tegen armoede? En dan heb ik het over echte armoede en niet over de armoede die een mevrouw onlangs in de trein uitte over haar mobieltje: 'Vroeger kon ik gewoon op vakantie wanneer ik wou maar tegenwoordig moet ik voor een vakantie spáren!' Je zou toch bijna medelijden krijgen met zo'n dame...

Misschien maar goed dat de Amerikanen op de rand stonden van een fiscale afgrond, de 'Fiscal Cliff'; als de Democraten en Republikeinen geen accoord konden sluiten voor 1 januari zou het Congres bezuinigen doorvoeren op gebieden waar het voor beide partijen pijn doet: Defensie én Zorg.

Er schijnt een soort van akkoord bereikt te zijn maar ook dat compromis maakt de gemiddelde Amerikaanse burger niet blij.