Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, juli 31, 2024

Op wie vertrouwt u het liefst?

Bijna niet meer voor te stellen maar ooit vertrouwden wij op kennis uit boeken en die van kennissen;

De tijd dat wij nog geen 'individuen' waren die gewoon stomtoevallig uit eigen vrije wil op exact dezelfde tijd bij exact dezelfde winkel in de rij gaan staan nadat stomtoevallig een of andere bekendheid op sociale media had laten weten dat dat een geweldige plek is.
Ongelooflijk, niet? Al die individuen die stomtoevallig op exact hetzelfde moment hetzelfde idee kregen?

Iets met opzet niet doen omdat de overheid het adviseert vind ik net zo raar als iets uitsluitend doen omdat de overheid het adviseert. De overheid bestaat namelijk uit mensen en - net als ouders - hebben die het wel eens mis. 

Zo staat groente in de door de overheid geadviseerde Schijf van Vijf en vindt de overheid dat groente in blik een prima alternatief is voor vers. Terwijl dat volgens voedingsdeskundigen óók zo is. Zo niet volgens veel ouders

Sommige ouders (en dus ook overheden) denken - net als hun kroost - alles beter te weten. En nee, het is niet zo dat de overheid ons wil dwingen bepaalde dingen wel of niet te eten. Het voedingsadvies van de overheid is niet meer dan dat: een advies.

Weet u nog dat uw ouders u vertelden: 'Niet zwemmen direct na het eten. Dat is gevaarlijk!'? Dat traditionele advies is niet gestoeld op ook maar enig wetenschappelijk bewijs

Zo kunnen wij nog wel even doorgaan. Dus welk advies u ook krijgt: altijd zelf logisch nadenken (direct na het eten maagkrampen en misselijk? Misschien maar even wachten met in het zwembad duiken. Je lichaam kan je soms meer vertellen dan de beste ouders, overheden en populisten) en vragen om de mening van een ander. 

Klakkeloos doen wat een populist adviseert (vrijwel zonder uitzondering: 'Je moet niet doen wat de overheid zegt!') en dat 'ik doe altijd zelf onderzoek!' noemen is gewoon...hoe zeg je dat netjes?...dom. 

Net als klakkeloos overheidsadvies opvolgen. In beide gevallen ben je - in moderne termen - 'een schaap'. Of een jong kind natuurlijk. Maar een jong kind heeft nog onvolgroeide hersenen en is het dus toegestaan om blindelings een voorbeeldfiguur na te volgen.

Tip: voordat u een advies opvolgt, stel de persoon of instantie die het advies geeft deze eenvoudige vraag: 'Waarom?' Is het antwoord: 'Omdat ik het zeg!', dan kunt u beter even nadenken en/of een ander om advies vragen over hetzelfde onderwerp. Dat antwoord betekent namelijk niets meer of minder dan dat de persoon die advies geeft, zelf eigenlijk niet weet waarom.

Onthoudt daarbij ook dat de meeste mensen die advies geven, dat met de beste bedoelingen doen en niet - zoals populisten* - vanwege financieel en/of politiek gewin. 

*Al dan niet lid van de overheid. In Nederland doorgaans niet. Omdat rechtspopulisten (linkspopulisten zijn er hier nauwelijks) alleen maar overal tegen zijn maar nergens voor; zij komen standaard met welgeteld nul haalbare plannen om het land en het volk vooruit te helpen.

In beeldspraak:
Komt er een horde wilde zombies op je afgerend en de overheid roept: 'Ren!', luister dan niet naar het advies van een populist die vanuit een hoge boom roept: 'Blijf staan. De overheid liegt!' want die populist zegt dat alleen maar in de hoop dat de zombies jou oppeuzelen en hij op z'n dooie akkertje een veilig heenkomen kan zoeken. Waarbij hij zich desnoods aansluit bij de overheid en krokodillentranen zal huilen om jouw bloederige overgang van mens naar lunch. 

In minder dan een seconde zul je met logisch nadenken zelf kunnen bepalen welk advies het betere is. In ons hedendaags leven: als je niet zeker weet welk advies het betere is, vraag het meerdere mensen en kijk even rond op internet. En neem even de moeite (het kost zelden meer dan twee minuten tijd) om uit te zoeken wie de sponsors zijn van de betreffende website. 

Twee minuten van je tijd opofferen in ruil voor het mogelijk redden van het leven van je geliefden of dat van jezelf is niet teveel gevraagd, toch?

=========================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer 

Over links gesproken: ja, dat ben ik maar voor verdieping staat er ook een aantal in mijn stukjes. Heb daar wat moeite voor genomen dus stel het op prijs als u de moeite neemt er op te klikken om de betreffende artikelen, onderzoeken en filmpjes te bekijken.

Meer lezen? Mijn verhalenbundels