Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, december 30, 2020

Is er nu meer geweld dan vroeger?

'Er is zoveel geweld tegenwoordig! Gisteren is er in [plaatsnaam] wéér iemand neergestoken/in elkaar geslagen/doodgeschoten!'

Is dat zo? Is er meer geweld en agressie dan 10, 50, 100 of 1000 jaar geleden?
=============================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/ 
============================================

Er zijn meerdere antwoorden op die vraag. Zo is de registratie van geweldsdelicten verbeterd en wordt tegenwoordig ook verbale agressie meegeteld in de cijfers. Bovendien zijn er eenvoudigweg meer mensen dan vroeger. Stel dat 1 op de tien mensen te maken krijgt met geweld dan gaat het in absolute cijfers dus om meer mensen maar is er procentueel niets veranderd ten opzichte van enkele decennia geleden.

In de jaren '80 waren er meer terroristische aanslagen dan tegenwoordig maar er was nog geen sociale media en mensen haalden hun nieuws uit slechts een handvol kanalen en niet van honderden Facebook-berichten en duizenden Twitter-accounts. Gebeurde er iets buiten de eigen 'bubbel' dan wisten mensen dat eenvoudigweg niet. 

In de Middeleeuwen waren veel meer mensen dan tegenwoordig het slachtoffer van gewelddadige berovingen maar door de toename van straatverlichting en een verbetering van het politiesysteem is dat soort geweld enorm afgenomen.

Verder terug in de geschiedenis:14.000 jaar geleden in het gebied dat wij nu kennen als Soedan vond er een bloedbad plaats. Mannen, vrouwen en kinderen werden afgeslacht, vermoedelijk in een conflict om grondstoffen.

Kortom: zo lang er mensen zijn die meer willen hebben dan een ander zal er geweld zijn.

Een oplossing is niet makkelijk te geven. In elk geval is het gebruik van geweld om een einde te maken aan geweld bewezen ineffectief. Als dat namelijk wél zo was zou er al lang geen geweld meer zijn.

'Als geweld echt de beste oplossing was om een einde te maken aan geweld,
zou er geen geweld meer zijn.'
====================================================================

Meer lezen? Mijn verhalenbundels