Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, oktober 12, 2011

Nalatigheid

"De Terugkeer" van Eric Heuvel en Ruud vander Pol is boek nummer 14 van dit jaar en is een aanrader voor een ieder die iets meer wil weten over de geschiedenis van en rond Nederlands-Indië, later Indonesië. Erg interessant om te lezen over mijn wortels en mij niet langer blind te staren op onjuiste (tweedehands) herinneringen en aannames!

Mensen staren zich vaak blind op statistieken en eten bijvoorbeeld opeens massaal volkorenbrood "want uit onderzoek blijkt dat mensen die veel volkorenbrood eten gezonder zijn dan mensen die weinig volkorenbrood eten." Klinkt logisch. Tot u verder nadenkt. Volkorenbrood is duurder en wordt dus vooral gegeten door mensen met een hoger inkomen. Die kunnen het zich permitteren om gezonder voedsel te kopen en een sportschool-abonnement betalen. Bovendien kunnen zij naar de natuurvoedingswinkel (iets wat mensen met een minimum-inkomen zelden doen) en leven ook daardoor vaak bewuster en dus gezonder.

Of kijk naar zuid-Italië waar men veel olijfolie gebruikt bij het koken én waar men gemiddeld langer en gezonder leeft dan in Nederland. Waar onze "experts" de conclusie aan verbonden hebben dat olijfolie goed is voor je lijf en wij dat zijn gaan geloven. Terwijl uit daadwerkelijk wetenschappelijk onderzoek juist blijkt dat juist het veel goedkopere zonnebloemolie gezonder is voor hart- en bloedvaten.

"Ja maar, die Italianen en hun gezondheid dan?" Simpel: relatief gesproken werken die meer op het land en fysieke arbeid is goed voor je hart, spieren en gewrichten en daarnaast ontvangen zij dagelijks een flinke portie natuurlijke Vitamine D in de vorm van zonneschijn...

Vaak leeft men daar ook meer in harmonie met de natuurlijke omgeving, zijn de familiebanden sterker en ook dàt is van invloed op gezondheid en levensduur.

En zomaar opeens vroeg ik mij af: nu het kabinet gaat bezuinigen op ontwikkelingshulp en wellicht duizenden mensen daardoor van de honger en andere ellende zullen sterven, simpelweg omdat onze regering liever overbodige bommenwerpers koopt en investeert in een nieuwe kolencentrale, zou Nederland dan aansprakelijk kunnen worden gesteld voor dood door schuld of in elk geval voor dood door nalatigheid?

P.s. Heb even overwogen hier de contactgegevens te publiceren van J, de anonieme laffe jongeman die zo ontzettend graag idiote berichtjes plaatst in de reactie-vensters van mij en mijn blogvrienden. In plaats daarvan kunnen mensen die dat willen de betreffende gegevens op aanvraag van mij ontvangen.