Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 24, 2014

Bijstand is veel minder dan minimumloon

Net als u waarschijnlijk heb ik de afgelopen weken genoten van het heerlijke nazomerweer. Een nadeeltje is dat het ook een feest was voor de muggen en ik weer ben lekgeprikt. Maar toch: van mij mag het op zich wel zo mooi blijven tot aan april. Om vervolgens langzaam weer warmer weer te worden...

Sinds kort ben ik gestopt met vrijwilligerswerk. Gewoon, omdat ik in de bijstand zit. De Dienst Werk en Inkomen (die de bijstandswet uitvoert) vindt namelijk dat mensen die vrijwilligerswerk doen niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en dus gekort mogen worden op hun uitkering. Tegelijkertijd wil de DWI dat werklozen vrijwilligerswerk doen om in het arbeidsproces te blijven. Of wel: van de DWI mag je geen vrijwilligerswerk doen maar moet je vrijwilligerswerk doen. Allemaal om het duidelijk te maken...

Een paar dagen geleden werd ik gevraagd als acteur mee te werken aan een televisieprogramma van Veronica. Niet de kleinste omroep en de directeur is een zeer vermogend man. Toch waagde men te vooronderstellen dat ik van Amsterdam naar Haarlem zou reizen om daar een paar uren te werken om dan later mijzelf op televisie terug te zien. Voor niets. Na kort overleg werd het bod verhoogd tot een totaalbedrag van 50 (vijftig!) euro. Daar zit de BTW dan al in en bovendien mag ik daar de tram, trein en bus van betalen om op de locatie te kunnen komen.

Ik kon mij niet inhouden en heb de meneer van het productiebedrijf ('Nee, ik zou nooit gratis werken maar jij doet dat wel, toch?') heel hard uitgelachen en ook nog eens laten uitlachen door mijn impresario. Jammer dan maar voor zulke werkgevers wil ik niet werken.

Als werkgever geen vrouwen van onder de 45 aannemen 'want die kunnen zwanger raken en het doorbetalen van zwangerschapsverlof  kost het bedrijf te veel geld '; als land mannen van boven de 1.65m niet toelaten 'want de meeste terroristen zijn mannen van boven de 1.65m'...dat is natuurlijk allemaal nonsens. Dus wat te denken van een bar die mensen met een donkere huidskleur de toegang weigert 'want Ebola is besmettelijk en de meeste mensen met Ebola hebben een donkere huidskleur.' dat kan natuurlijk óók niet en is ook gewoon dom. Maar wel de praktijk in een bar in Seoul.

Nóg een voorbeeld van extreme stupiditeit: denken (en zelfs hardop uitspreken!) dat het je best wel leuk lijkt in de Bijstand 'want wie wil dat nu niet: lekker thuis zitten niets doen maar tóch het minimum loon ontvangen!?' Toch zijn er (zelfs in Nederland en in België!) mensen die zo dom zijn om te denken dat iedereen met een uitkering geen sociaal leven heeft, zich niet inzet als vrijwilliger, niet verplicht 'gratis werkervaring' loopt op te doen via de gemeente voor 36 uren per week, geen kinderen heeft op te voeden, niet gehandicapt is, geen huishouden hoeft draaiende te houden, geen hobby's heeft, et cetera.

Bovendien gaan deze domme mensen er van uit dat het bedrag wat werklozen ontvangen aan uitkering gelijk is gesteld aan het minimum loon. Dat is dus gewoon een leugen van (met name) mensen die graag VVD en PVV stemmen. Van mensen die niet kunnen nadenken dus. In Nederland is het wettelijk minimum loon tegenwoordig E. 1495,20 per maand. Netto zal men daar ongeveer E.1200 aan over houden. Iemand die (zonder jonge kinderen) in de Bijstand zit ontvangt van de overheid (netto) E. 677,27 per maand. Dat is dus bijna de helft en dus bij lange na niet hetzelfde.

'Ja maar, die mensen in de bijstand krijgen toch lekker kinderbijslag en huurtoeslag en zo. Klopt. Maar de mensen op minimumloon krijgen dat ook (en zelfs miljonairs ontvangen Kinderbijslag) dus als je dat bij de ene groep meetelt, moet je dat ook bij de andere doen.

Vandaag als cadeau omdat u bovenstaande helemaal uit heeft gelezen en tot zich heeft laten doordringen, een spannend filmpje: