Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, november 01, 2017

Op wetenschap kun je vertrouwen! Maar op wetenschappers?

Op wetenschap kun je vertrouwen! Toch? Jazeker. Maar op wetenschappers helaas niet altijd. Onder druk van geldschieters en/of de kans op roem en aanzien worden gegevens wel eens 'verfraaid'. Zoals onder meer blijkt uit dit artikel over voedingsdeskundige Brian Wansink.
Brian Wansink

Met andere woorden: wetenschappers zijn mensen en - hoewel vaak uitermate deskundig - niet altijd handelend zonder hun ego op de voorgrond.

Er zijn mensen die niet geloven in wetenschap. Met name vanwege bovenstaand probleem. Maar de wetenschap zélf is het probleem niet. Dat zijn soms de mensen die die wetenschap beoefenen.

Gelukkig zijn er mensen die na blijven denken en niet zomaar elk onderzoeksresultaat voor waar aannemen. Anders was Brian Wansink niet betrapt op de 'onvolkomenheden' in zijn onderzoeken naar het verband tussen gedachten en gedrag van etende mensen.

Wansink zelf gaf zijn fouten toe en beloofde beterschap. https://universonline.nl/2017/03/07/zelfplagiaat-en-statistische-onjuistheden-brian-wansink-onder-vuur

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/