Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, oktober 29, 2023

De week voorbij

"O, jij kunt écht acteren!" "Waarom dacht jij van niet?" "Nou, ik dacht...omdat jij klein bent..."

De regisseur in kwestie was erg verbaasd. Waarom is mij nog steeds een raadsel. Ja, een beperking kan hinderlijk zijn maar betekent niet dat je niets kunt. Dit soort domme gedachten - en dat zijn het - vind je terug in uitspraken als: 'Knap hoor, voor een vrouw/een buitenlander!" Alsof 'vrouw/buitenlander-zijn' een beperking is. Maar dat terzijde.

Ik ken ook rolstoelers die (potentiële) werkgevers echt als jonge kinderen moeten behandelen en vertellen dat iemand in een rolstoel prima een helpdesk kan bedienen. Of advocaat of accountant kan zijn. Of acteur. 

Raar dat mensen soms beter gaan articuleren en harder praten wanneer zij spreken met iemand die niet blank is, man en gezond van lijf en leden. Alsof vrouw- zijn, klein zijn, in een rolstoel zitten of een donkerder huidskleur iemand volgens deze domme mensen automatisch ook half-doof maakt.

Waarom denken volgens u sommigen dat mensen met een beperking zielig zijn en helemaal nergens toe in staat?

Domme mensen baseren zich op vooroordelen. Erg jammer want zo komt het dat vrouwen en kleinere mannen minder geld voor hetzelfde werk krijgen als 'mannen van normale lengte'. Blijkbaar [denken] vinden werkgevers dat vrouwen en kleinere mannen mindeer capabel zijn dan grotere mannen. De enige conclusie is: gemiddeld zijn werkgevers erg dom.

Welke vooroordelen heeft u tegenover mensen die er anders uizien dan u?

=======================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

O, en ik stel het op prijs als u op de links in mijn stukjes klikt. Liever dat dan beweren dat ik 'onzin' vertel' of 'geen onderzoek!' heb gedaan. Oké?
====================================
Maandag werd ik weer tijdig mijn bed uitgetrild door de hardwerkende heren in mijn straat. Beetje jammer want na het wakker worden is het fijn om nog even in die halfslaap/halfwaak toestand te verkeren. In één keer gedwongen te worden tot een 'fight of flight' reactie is irritant. En na bijna een jaar begint het mij aardig op de zenuwen te werken. Misschien lijk ik daardoor wel wat van slag de laatste maanden. Hoewel dat ook bijvoorbeeld kan liggen aan de vele afwijzingen die ik heb mogen ontvangen op mijn ruim 150 sollicitaties. Het gevoel 'niemand wil mij, ik deug nergens voor' is soms best moeilijk van je af te schudden. In mijn ervaring dan. 

Had uitgebreid een vriend aan de telefoon. 'Die griep van jou die jou een paar weken platlegde en de nasleep ervan? Dat klinkt verdacht veel als een burnout.' Hij heeft misschien wel een punt. Dus ik deed het rustig aan.

Begin van de avond deed ik een biertje met een vriendin. 
Wij hebben het altijd fijn samen. 

Deels wellicht omdat wij beiden nagenoeg dezelfde symptomen hebben waar het stempeltje 'ADHD' (klik. Een voorbeeld van 'ADHD-gedrag') op is gedrukt: de mond kan het tempo van het hoofd niet bijbenen, iets 'moeten' zeggen uit angst de gedachte kwijt te raken, moeilijk kunnen concentreren met omgevingsfactoren zoals geluid en beweging...

Tot voor kort dacht ik te weinig aandacht te hebben voor mijn gesprekspartner, dat ik een soort van doof was of mij niet goed genoeg richtte op wat belangrijk was. Pas onlangs leerde ik niet de enige te zijn met dit 'het ligt verdorie aan mij! Ik ben niet goed genoeg!' idee. Het fenomeen heet in medische kringen: 'Auditory processing disorder'. In het Nederlands: Auditieve verwerkingsproblemen

Ingewikkelde term. Daarom een filmpje om het duidelijker te maken. Dit is hoe iemand als ik (niet altijd zo extreem gelukkig) een gesprek ervaart:

De clip komt uit de korte film SKWERL uit 2011 van Brian Fairbairn

Helaas kon ik niet erg lang in de kroeg blijven want de maandag is mijn Logeavond.

Deze avond spraken wij over een man uit de Bronstijd. Naar verluidt vond hij het maar niks, al die verschillende afgoden. Veel te ingewikkeld en uitsluitend goed voor de handel in afgodsbeeldjes. Kijk bijvoorbeeld naar de miljardenhandel in Mariabeeldjes, Jezus-hangertjes (...), rozekransen en ooit de Aflaatbrieven: 'De kerk' heeft er haar gigantische vermogen aan te danken.
Deze meneer uit dee Bronstijd bedacht het monotheïsme. Daarmee werd Abraham de eerste Jood en legde hij de basis voor de Abramistische godsdiensten zoals het eerder genoemde jodendom maar ook het christendom en de islam. 

Al die oorlogen waarin mensen elkaar vermoorden om te bewijzen dat hun manier van geloven in een almachtige godheid de meest vreedzame is...? Allemaal de schuld van Abraham.
In de nabespreking na het Bouwstuk over het jodendom, werd er met geen woord gerept over het onlangs geëscaleerde conflict in de regio. Wat voor mij aantoont dat Vrijmetselaren beter dan anderen in staat zijn hun emoties onder controle te houden en zich puur te richten op historische data en volwassen discussies kunnen voeren zonder schuldigen aan te wijzen.

Er werden dus geen vragen gesteld als 'Als Israël alleen Hamas wil treffen, waarom voert het IDF dan óók bombardementen uit op de Westelijke Jordaanoever, Syrië en Libanon?' Hoewel ook daar gewoon rustig antwoord op gekregen zou worden: "Persoonlijk vermoed ik deels om behalve Hamas ook Hezbollah te treffen. Waarom het IDF doelbewust de pijlen (...) ook op burgers richt weet ik niet. Misschien om Hamas boos te maken, wetend dat boze mensen tactische fouten maken?"

Natuurlijk was niet iedereen het met elkaar eens. Over een historisch gegeven ("Volgens sommige geleerden betreft het een sage."), de herkomst van een woord, de functie van een historisch karakter* of wat dan ook. Prima. 

In de Vrijmetselarij kom je er niet mee weg om gewoon te zeggen: "Ik ben het er niet mee eens"; je legt ook een verklaring af. Een 'soundbite' van een politicus herhalen is dus niet afdoende. 

Als je niet kunt verklaren waaróm je ergens voor of tegen bent, ben je af en mag je niet meer meespelen. Dat verklaart waarom zoveel wappies eenzaam zijn.

*Jezus Christus van Nazareth was volgens de Joden een wijze Leraar (Rabbijn), volgens de Moslims een Profeet en volgens de Christenen de Messias. Heel in het kort.

Ik mocht het licht uitdoen van de zaal waar wij 'compareerden':

Dinsdag werd het verkiezingsprogramma van NSC van Pieter Omtzigt bekend. Met een aantal interessante punten. "Geen windmolenparken!", "Weg met de stikstofwet!" en "Minder immigranten!" was natuurlijk geen verrassing. Daarmee kan hij rekenen op stemmen van 'domrechts'. 

Maar 'domrechts' houdt ook van snoepen en vlees eten en op vakantie gaan. Dat wil Omtzigt allemaal duurder maken met ondermeer een suikertaks en het verhogen van de BTW op ongezond eten en hotels.

Wie wil weten hoe een politicus écht is, kijkt natuurlijk niet naar het verkiezingsprogramma maar naar het stemgedrag. Zo wil Omtzigt - ondanks dat er geen positief effect is voor het milieu - de toeslag op plastic houden 'want dat is fijn voor de ondernemer'. Niet verrassend natuurlijk. De ex-CDA'er met veel ex-CDA'ers in zijn NSC stemt wel vaker gewoon met het CDA mee.

Al dat politiek gekissebis valt natuurlijk in het niet bij de échte wereldproblemen:
Pinguïns worden bedreigd! Minder ijs, minder leefgebied, meer samengepakte groepen, meer ziektes. Dat er geen pinguïns leven op de Zuidpool is maar bijzaak...maar 'Zie je wel! Dat bewijst dat alle pinguïns op Antartica al zijn doodgemaakt!'

De klimaatmodellen zaten er helaas naast want Antarctica smelt eerder weg dan verwacht. En dat is een enorm probleem. Zelfs groter dan 'Wil de VVD wel of niet met de PVV samenwerken?'

Dan kan het volk weliswaar roepen dat dat helemaal niet waar is 'Want ik geloof de door Shell betaalde 'klimaatwetenschappers' als Frits Bötchner wél en door burgers betaalde wetenschappers niet!' maar de empirische data toont dat toch écht aan. Al verspreidt 'big oil' via Climate Gate, De Andere Krant, Klimaatfeiten en NineForNews de leugen dat klimaatverandering absoluut niet de schuld is van de fossiele industrie. 

Stel dat de huidige cyclus van klimaatverandering 'normaal' is en Moeder Natuur normaliter 150.000 jaar over het afwikkelen van een cyclus doet en dit keer stomtoevallig 150 jaar en dat opwarming van de Aarde helemáál niets te maken heeft met het verbranden van miljoenen tonnen aan olie, gas en kolen....dan nóg is het probleem niet te ontkennen.

Als straks het water u letterlijk aan de lippen staat, geeft u uiteraard de overheid de schuld. Omdat men u eerder had moeten waarschuwen of omdat men met HAARP! klimaatverandering heeft veroorzaakt?

De lach van de dag was voor presidentskandidaat Mike Pence. Die trekt niet bepaald volle zalen tijdens campagne. 

Hier staat hij - ogenschijnlijk - stemmen te winnen in het winkeltje onderin een bejaardentehuis. Of misschien staat hij hier het bestuur ervan wel te smeken hem incognito daar te laten wonen.

Update: een dag na het schrijven van bovenstaande trok hij zich terug uit de presidentsrace.

Nu het nog kan ging ik slechts beschermd door een jas naar buiten. Bij een buurtweggeefkastje viel het mij weer op: waarom zetten mensen boeken niet met de titel leesbaar in die kastjes?
Hier viel het mee gelukkig maar soms ben je ettelijke minuten kwijt aan het oppakken en omdraaien van boeken. Kleine ergernis maar natuurlijk.

Zat een uurtje bij een buurvrouw op de thee. Soms even samen in stilte voor ons uit starend. Ook wel eens fijn. Het is al druk genoeg in de wereld en in ons hoofd.

In dat kader ging ik iets na tienen naar bed. Ook om alvast in het ritme te komen voor als ik eerdaags in Belfast werk.

Woensdag was de lach van de dag voor Donald Trump. Na Sidney Powell heeft nu ook zijn advocate Jenna Ellis toegegeven doelbewust gelogen te hebben over verkiezingsfraude. In opdracht van haar baas. Die inmiddels ontkent dat Powell ooit zijn advocate is geweest. Dat ego van die man kan zó slecht tegen gekwetst worden (Amerikanen noemen iemand die 'huilie huilie' doet een 'snow flake') dat als zij hem 'verraden' hij zelfs het bestaan van Melania en Ivanka zal ontkennen.

Net als een dreinerig jong kind: als je iets maar heel hard ontkent, is het gewoon niet waar.

Maar genoeg negativiteit. Wappies uitlachen om hun domme uitspraken en handelingen is ook gewoon veel te makkelijk. Bovendien kunt u makkelijk 'zelf onderzoek!' doen naar de domheid van wappies 'want het internet staat er vol van!'

Daarom een filmpje van Robin Williams, want positiviteit is natuurlijk veel fijner, al richten wij ons van nature meer op negatieve zaken.

Daar had ik er deze dag al voldoende van te verwerken: de treinen gingen niet dus ik kon niet naar een vriendin in Leeuwarden. Ook werd een betaalde klus afgezegd. Al had ik van de €300 die ik ermee zou verdienen van het UWV maar een paar tientjes mogen houden. Maar toch jammer. O, en ook een andere betaalde entertainmentopdracht ging niet door. Dat was men mij vergeten te vertellen. Best irritant om ergens voor gevraagd te worden en dan een paar keer zelf te moeten vragen 'gaat het eigenlijk nog door'? 

Overkomt u dat ook wel eens?

Voordeel van de afgezegde afspraken: mijn agenda zag er wat minder vol uit dan vóór de afzeggingen:

O ja, en kruisje nummer tien op de verjaarskalender dit jaar is een feit. Best netjes, gemiddeld één dode vriend per maand. En in dit geval zelfs een jubileum. 'Vriend' is een apart woord en kan veel inhouden. In dit geval is 'kennis' misschien een betere term. Waar ligt de grens tussen 'kennis' en 'vriend'? En verschilt dat per land en cultuur? Waar legt u zelf de grens? Als je een kennis die het even moeilijk heeft onderdak biedt, zijn jullie dan direct vrienden?

Hoe dan ook: wij kenden elkaar uit de tijd dat een 'Poetry slam' en een 'Spoken word night' nog gewoon een 'Dichtersavond' heette. In die tijd het halve land doorgereisd, deels als lid van een heus Schrijverscollectief. En blij als het treinkaartje werd vergoed door de organisatie. Voor dichte deuren gestaan en triomfen gevierd en zelfs wel eens een fles wijn, boekenbon of een fototoestel gewonnen. 

Bijvoorbeeld die keer dat ik gewoon in het publiek zat en de organisatie vroeg: 'De bekende gastdichter die wij hadden uitgenodigd om als eerste op te treden is niet komen opdagen. Misschien in het publiek iemand die wil beginnen?' Echte Nederlanders natuurlijk dus niemand wil de eerste zijn. Ik dus maar. En mijzelf voorstellend: 'Goedenavond, mijn naam is Terrence. Normaal ben ik dichter maar vanavond ben ik opener.'. Ach, u had erbij moeten zijn. 

Hoewel ik dat was, kan ik mij lang niet alle gelegenheden herinneren. En lang niet bij elk podium was er iemand met een fotocamera. Ook wat dat betreft zijn de tijden veranderd. Zo was roken in de kroeg nog vrij normaal.

Wat mist u van 'vroeger'? Of juist niet natuurlijk.

Met een buurvrouw haalde ik tussen twee regenbuien door een tas bijna-overdatum-voedsel. Beiden een tas vol lekkers en iemand kwam zijn of haar tas niet ophalen. Vandaar dat ik te weinig ruimte had om alles dat ik meekreeg op te bergen in koel- en voorraadkast. Iemand nog sperziebonen? Heb nog een kilootje of twee over.
Omdat ik die avond niet weg was, deed ik wat aan achterstallig huishouden, regelde nog wat voor mijn verblijf in Belfast eerdaags, nodigde mensen uit voor de komende boekpresentatie (5 november. Buurthuis De Horizon, Amsterdam. 14:00u) en verwerkte wat aantekeningen tot latere blogstukken. Te publiceren wanneer ik in Belfast ben. Dan heb ik alleen mijn mobieltje (en een los toetsenbord) dus schrijven gaat dan iets moeizamer. Ook omdat ik dan wat minder tijd zal hebben vanwege dagelijks werken.

Leuk vond ik te merken dat ik 'likes' had gekregen van één van mijn favoriete cabaretiers én van één van mijn favoriete X-accounts:

Dit was naar aanleiding van Pieter Derk's verhaal over het verkiezingsprogramma van Pieter Omtzigt. YouTube raadde mij direct aan dit stukje uit De Avondshow te kijken. Over Omtzigt, propaganda en Poetin. 'Ten hoogste amusant!' zou mijn vroegere collega-uit-Almere hebben gekird.


's Avond genoot ik van de avondlucht waarbij ik een reden had gevonden voor mijn wandeling: een brief van een incassobureau als 'onbestelbaar' retourneren. Had 'm al opgengescheurd om te kunnen zien of het om een legitiem bureau of om oplichting (70% van iedereen die een incassobrief ontvangt, betaalt gewoon het gevraagde bedrag zonder te controleren of dat wel klopt. Oplichters weten dat) maar het schrijven bleek niet aan mij geadresseerd. Dus maakte ik een foto van de brievenbus in kwestie. Om meteen te laten zien hoe herfst in Amsterdam er momenteel uitziet.
En ik glimlachte bij de laatste creatieve uiting van een buurtgenoot:

Omdat mijn ogen nog steeds maar twee uren per dag schermtijd (pc, mobiel + televisie) toestaan, deed ik bijvoorbeeld de afwas met de ogen dicht en besteedde ik meer tijd aan het huishouden dan ik gewoon ben te doen. Misschien maar goed ook, anders zou dit blogoverzicht nog een heel stuk langer zijn.

Donderdag deelde ik dit promotiemateriaal op mijn 'socials':
Komt dat zien! 

Op de socials zag ik ook dat een populist wiens populariteit tanende is er van alles aan doet om weer een beetje aandacht te krijgen. Wat dan helpt is roepen dat dingen als 'Hamas, hamas, alle J*den aan het g*s!' moet worden gezien als 'vrijheid van meningsuiting'. Interessante interpretatie van schelden, beledigen en oproepen tot geweld. 

Baudet was er zelfs trots op dat hij als enige tegen de motie
'Jodenhaat moet strafbaar zijn' stemde:
In ruil voor mijn hulp bij een computerdingetje, trakteerde een vriend mij op een heerlijk broodje:
Het was ook nog eens heerlijk weer voor een wandeling.
Bovendien is mijn illustrator weer beter. Dus de komst van mijn eerste kinderboek is weer een stap dichter bij realisatie. Hier alvast een klein voorproefje van een tekening die de bevriende illustrator (klik. Terechte reclame) maakte bij de door mij bedachte tekst:

Na het helpen van de vriend wilden mijn ogen even niet meer dus het schrijfwerk dat ik wilde doen moet nog even wachten. Wel beantwoordde ik nog een aantal berichten. Waaronder naar aanleiding van een telefoontje: 'Ik stuurde jou drie dagen geleden een mailtje dat jij nog steeds niet hebt beantwoord!' 'Mijn nederige excuses. Die tientallen andere mensen die op bericht van mij wachten, wachten nog maar even wat langer; jij bent het aller-, allerbelangrijkste in mijn leven!'

Gelukkig begreep de vriend dat ik het cynisch bedoelde. Altijd fijn als mensen cynisme begrijpen.

De lach van de dag was voor iemand voor wie cynisme iets vreemds is: Zij reageerde op een bericht van mij met een stukje populistische onzin en verklaarde: 'Ik weet het zeker want ik zag het op YouTube!' 
Hier is trouwens het filmpje waar Coraly naar verwijst als 'de waarheid!' Geen enkele bronvermelding, de 'journalist' weigert te zeggen hoe hij heet...persoonlijk vind ik dit filmpje niet echt betrouwbaar. Dan zou iedereen die zegt: 'Ik heb geen bewijs voor wat ik zeg maar vertel altijd de waarheid!' betrouwbaar zijn. Vertrouwt u informatie van mensen die weigeren hun naam en een bron van hun informatie te noemen?

Heerlijk, even lekker lachen voor het slapengaan.

O ja, en in de VS werden 18 mensen doodgeschoten door een of andere gek. Een blanke gek. Hoe weet ik zijn huidskleur? Simpel: hij leeft nog. Anders was hij ter plekke doodgeschoten door de politie, beveiligers én gewapende omstanders. Zoek maar even online naar nog levende donker gekleurde daders van 'mass shootings'. Een mens zou er cynisch van worden.

Vrijdag was weer een ouderwets 'volle' dag. Die begon met een uitvaart. 
Schrijfmaatje van vroeger. 

Dus vooral afscheid van een tijdperk. Tijdens de uitvaart liet ik mij inspireren tot het schrijven van het vrijdagse stukje proza. In mijn hoofd dan want je gaat uiteraard niet zitten schrijven onder de dienst. Het opschrijven deed ik later. Eerst nog even koffie met een broodje en kletsen met dezelfde vaag bekende gezichten die ook dertig jaar geleden vaag bekende gezichten waren.

Een stel afscheidsnemers was zo lief mij een lift te geven naar het station. Wat mij een wandeling van twintig minuten door de regen bespaarde. Fijn. Dat was ook het doorlopen van een Rituaal van de club Vrijmetselaars waar ik in Amstelveen mee had afgesproken. Vind ik fijn, vooraf goed duidelijk maken wie precies wat doet en op welk moment. 

Dat de voorzitter van deze specifieke club toneelervaring heeft was te merken en komt goed van pas bij het 'neerzetten' van een stuk. De Rituelen der Vrijmetselaars zijn in wezen toneelstukken. En zoals dat gaat met toneelstukken: elke regisseur, geluidstechnicus, acteur, geeft zijn of haar eigen inbreng. Daardoor kun je hetzelfde stuk meerdere malen zien en er toch steeds wat ander bij voelen. Mooi vind ik dat.

Ook nu kon ik weer met iemand meerijden. Wat mij een lange rit met het openbaar vervoer en twee keer overstappen scheelde. Daardoor was ik wat vroeg op mijn laatste locatie van de dag: een evenemententerrein aan de rand van De Grote Stad A:
Daar was ik voor de Horror Experience: een Escape Room in de buitenlucht. Met 'scare actors':
Omdat een vriendin van mij er werkte als actrice, mocht ik - met mijn ervaring met deze vorm van acteren - wat tips en trucs delen. Voelt altijd goed als er naar je geluisterd word en men jouw advies ter harte neemt. Hoe dan ook: een geweldige ervaring dus een absolute aanrader om deze leuke groep mensen aan het werk te zien wanneer ze eens bij u in de gemeente landen.

Half tien was ik thuis. Even een broodje eten en 'landen'. Diverse gedachten en emoties streden om voorrang. Dan geeft de televisie even de nodige afleiding om het 'achterhoofd' de rust te geven alles even te verwerken. Humberto Tan had weer wat interessante gasten: directieleden van diverse kinderrechtenorganisaties. Die zich momenteel richten op kinderen in het Midden-Oosten. Met name in Gaza. Israël heeft hulp afgewezen 'want dit kunnen wij zelf wel aan.' Nare beelden van nare situaties. Proberen te voorkomen dat de nog levende kinderen hun inmiddels met duizenden tegelijk omgekomen leeftijdsgenootjes spoedig volgen naar het hiernamaals. Geen vrolijke beelden.

Comedy Central dan maar. O, leuk, jottem, 'Goodmorning Vietnam'. Wat dat dieptragische - met een superbe rol van Robin Williams - stuk doet op een komediekanaal is mij een raadsel. Toch maar uitgekeken. Want belangrijk. Om iets te beseffen: de 'hulp' die 'wij Westerlingen' bieden aan 'achterlijke landen' biedt opvallend vaak meer ellende dan daadwerkelijke hulp aan de lokale bewoners.

Mijn associatiehoofd dacht ook direct terug aan hoe de Nederlandse regering indertijd de bewoners van Indonesië 'hielp': 'O, er zit mogelijk een terrorist in dat dorp. Maar al die inlanders zien er hetzelfde uit, dus wie is nu de terrorist? Nou, dan maar het hele dorp uitmoorden.'

Klinkt bekend? Kan kloppen. Gebeurt nu ook in Gaza. 
"Wij gooien absoluut geen bommen op door burgers bewoonde gebieden. Dat is een pertinente leugen!" 'tuurlijk, joh. Dit is gewoon de typische Palestijnse bouwstijl. En inspiratiebron voor een photoshopper die een nieuw Lego-bouwpakket bedacht:

Iets te realistisch, naar mijn smaak. Omdat het weergeeft dat steeds minder mensen nog geloven in de goede bedoelingen van de regering Netanyahu. Die dient - ik meld het nog maar even - los gezien dient te worden van 'de Joden' en andere inwoners van Israël. Het officiële regeringsaccount op X van Israël heeft ook wat photoshoppers in dienst. Ziet u het foutje in dit stuk propaganda?
'Deze kinderen zijn op 7 oktober 2023 ontvoerd door terroristen van Hamas!' Kleinigheidje - en wie de ogen open heeft ziet dat vrij snel -: de melkpakken met deze boodschap zijn van 2021. Een ander photoshop-ongelukje uit 'the Land of Milk and Honey' is deze propagandafoto van enthousiaste burgers die het Israëlische leger toejuichen:
Foutje niet gezien? Kijk nog maar van iets dichterbij:
Uiteraard is er ook propaganda van andere zijde. Net zo verderfelijk. Haatzaaien en polariseren is altijd verkeerd.

Maar gelukkig is er de regering van Nederland die wereldwijd een lichtend voorbeeld is van rechtvaardigheid. Toch? Helaas, nadat eerder de VS een veto uitsprak over een tijdelijk staakt-het-vuren in het gebied, onthield de Nederlandse delegatie zich van stemming in de VN-vergadering. De rouwenden - zowel die in Gaza alsook die in Israël krijgen dus niet de kans om hun doden te begraven zonder de kans om zelf beschoten te worden. Bovendien kan communicatie en infrastructuur niet hersteld te worden. 

Wie wat cynisch is aangelegen, zou kunnen denken dat er machten aan het werk zijn die baat hebben bij onvrede, onlusten en onrecht. Tijd voor een nieuwe Secretaris van de VN. Dat wordt waarschijnlijk iemand van wie u wel eens gehoord heeft: ene Mark Rutte.

In elk geval staat nu voor de hele wereld het demissionaire kabinet Rutte kompleet voor schut met haar absolute gebrek aan daadkracht en hun ongelooflijke lafheid. En hoezo is het 'moeilijk om een kant te kiezen'? Een fatsoenlijk mens kiest in een oorlog slechts één kant: die van de onschuldige slachtoffers.

Enig voordeel van deze ellende: ik kon nu lekker een potje janken. Ook wel eens nuttig. En prettig voor mijn branderige ogen. Potje DuoLingo en proberen te slapen dan maar.

Zaterdag had ik even geen zin in zaken als het 'huilie huilie' doen van Neêrlands bekendste rechstspopulist en diens schaapjes: 'Links pleegde een aanslag op zijn leven!' Klinkklare nonsens: hij kreeg een tik op de kop met een paraplu van een Oekraïner die Baudet - terecht - uitmaakte voor Poetinvriendje. Al keur ik uiteraard het gebruikte geweld ten zeerste af. Maar ja, als het platbombarderen van steden en aan stukken rijten van burgers wordt afgedaan als 'extreem mild geweld', 
wat is dan een tikje met een paraplu? Volgens liegende fascisten (hé, een pleonasme!): 'Een moordaanslag en de schuld van D66!'

Vorig jaar ontving Forum van Democratie €350.000 van de belastingbetaler voor 'beveiliging'. Wat heeft de partij gedaan met dat geld? Een kluis gekocht voor de alcohol en andere drugs op de fractiekamer? Helmpjes tegen aanvallen met inklapparaplu's?

De 'verschrikkelijke aanslag!' op Baudet is voor hem weer eens een mooie gelegenheid om zijn schaapjes wat van hun uitkeringen af te pakken:
Wat is dat toch met die 'geweldige zakenmannen' die populisten zichzelf altijd vinden? Waarom moeten zij altijd om donaties bedelen? Kunnen zij zélf geen geld verdienen?

Soit. Tijd voor een moment van Pais en Vreê met een kopje thee. Bij een buurvrouw. Daarna een hapje eten, een vers Engelstalig stuk proza publiceren en een dutje doen want tien uur die avond mocht ik de deur uit om te werken op een Halloweenfeest.

Er werden ettelijke foto's van mij aan het werk gemaakt maar voor nu moet u het even doen met deze 'verplichte kleedkamerselfie'. 
Nog vóór ik mijn pruik had geborsteld.

En hier een sfeerfoto van het buitenterrein van het Halloweenfeest:
Leuk vond ik dat veel mensen de moeite hadden genomen zich te verkleden en/of te schminken.

Zondag merkte ik bij het wakker worden dat ik de ochtend had gemist. Onbegrijpelijk. Terwijl ik toch al rond het ochtendgloren thuis kwam. Vreemd hoor!

Beetje bijkletsen met een buurvrouw en een kop thee. Zo vertelde ik haar dat ik mij keurig had ingehouden tijdens het feest en maar twee nieuwe telefoonnummers had toegevoegd aan mijn telefoon. Waarmee het totaal aantal contacten op 1135 is gekomen. Leuke klus wanneer ik eerdaags voor een kleine twee maanden in Belfast ben: die lijst opschonen. En foto's verwijderen en sorteren. Mijn desktop meenemen vind ik wat lastig en als ik mijn 16 jaar oude laptop meeneem, moet ik extra betalen voor de 8 kilo aan extra gewicht als reisbagage.

Er stonden nogal wat taken op mijn takenlijst en deze dag streepte ik er een paar af. Best wel eens nuttig. 

Net als een stukje wandelen in de frisse buitenlucht:. De stoep van mijn straat is anderhalf keer zo breed geworden als die was. Fijn!
Hoewel ik zelf even voldoende aan mijn hoofd had, kon ik het toch niet laten te denken aan mijn medemensen in het Midden-Oosten, in Oost-Europa en in al die andere gebieden waar mensen grotere problemen kennen dan: 'Oei, het regent én mijn favoriete voetbalclub heeft een wedstrijd verloren!'

Probeer het positief te zien, Ajax-liefhebbers: kaartjes voor wedstrijden in de Eerste Divisie zijn goedkoper.

Waarom gaat het toch zo slecht met Ajax opeens? Één naam: Sven Mislintat. Als directeur van AJAX én mede-eigenaar van een voetballersbemiddelingsbureau verdiende hij persoonlijk flink aan de miskopen die van Ajax een degradatiekandidaat maakte.

Moest ook lachen om de campagne van Denk. Die nu toch duidelijk uit de kast is gekomen (...) als 'anti-homo partij': 
Niet verwonderlijk, want de moslims van Denk zijn net zo [dom] conservatief als de 'echte Nederlanders!' van JA21, de PVV, SGP en FvD. 

Het zou mij ook niet verbazen als zij allemaal hun huidproducten zouden betrekken van Rituals:
"Wij hebben niks tegen de regenboogvlag, hoor, maar het wordt je zo opgedrongen, hè?"

Ja, net als oranje tompouchen bij de Hema rond EK's en WK's en rond Koningsdag. Je kúnt niet eens roze krijgen want je hebt gewoon geen keus. Een schande! Maar vooral bewijs dat wij het goed hebben in Nederland. Voor velen is 'de Regenboogvlag wordt je gewoon opgedrongen!' het grootste probleem in hun bekrompen wereldje. 

Vindt u het een probleem om geconfronteerd te worden met regenboog- of oranje vlaggen? Waarom is dat zo erg voor u om die te 'moeten' zien?

Wat aantekeningen uitwerken, een uurtje voor de televisie hangen en tijdig naar bed. Het is een enerverende week geweest. En dit stuk is keurig onder de 5000 woorden gebleven. Best trots op mijzelf.

Het pleonasme van de week is: 'oude piramides'.

De muziek van deze week is 'Lady Grinning Soul' van David Bowie:

Deze week staan wij stil bij het overlijden van Matthew Perry