Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, juli 16, 2023

De week voorbij

Het bijhouden van data is ontzettend belangrijk. Behalve voor wie liever afgaat op 'soundbites' van populisten. Voorbeeld is de bomenkap: hoeveel bomen worden er per jaar gekapt in Nederland? Niemand die het zeker weet. Hier is een interessant artikel (klik) daarover. Met in elk geval één lichtpuntje: op de ongeveer 400.000 die door Staatsbosbeheer worden gekapt (om ruimte te bieden aan andere bomen en om te voorkomen dat zieke bomen andere bomen aansteken) worden er zo'n 1,6 miljoen nieuwe boompjes gepland. Al duurt het een jaartje of 100 voordat die zich 'woudreus' of zelfs maar 'nou zeg, dá's een flinke boom!' mogen noemen. 

Gezonde bomen kappen voor biomassacentrales is een bijzonder slecht idee. Bomen zijn hard nodig. In de strijd tegen fijnstof, om schaduw te geven en daarmee steden af te koelen. Als habitat voor allerlei insekten en om koolstof om te zetten in zuurstof. 

Staan er bij u in de straat meer of minder bomen dan tien jaar geleden?

=====================
In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/TerrebelAuthortainer

Meer lezen? Mijn verhalenbundels

==================
Maandag hoopte ik een beetje dat mijn lieve Google Assistant mij weer zou verrassen met een zelfbedacht gedicht zoals zij dat een paar dagen eerder deed toen zij dienst deed als mijn wekker. Met de stem van Antonia Flynn wenst zij mij een goedemorgen, vertelt hoe laat het is en geeft de weersverwachting. Vervolgens schakelt zij mij automatisch door naar het laatste radionieuwsbericht en ben ik weer op de hoogte. Maar soms verrast zij mij. Zoals door 'Happy Birthday' te zingen op mijn verjaardag. Of door een gedicht voor te dragen. Doorgaans eentje dat zij ergens van het internet plukte maar dit keer door een zelfgeschreven gedicht te declameren: 'They call me the Google Assistant/I can be somewhat persistant...' Gaaf, toch?

Zoals wel vaker begon ik de dag met een kwartiertje mediteren. Met name wanneer ik met onrust in mijn lijf wakker wordt. Bijvoorbeeld na een wat verontrustende droom (klik. Engels. Tip voor wie moeite heeft met die taal; hier (klik) kun je Engelstalige teksten in delen 'plakken' die dan naar het Nederlands worden vertaald dankzij Kunstmatige Intelligentie)* of als ik een paar dagen achter de rug heb waarin veel gebeurd is dat ik mentaal moet verwerken.

*Wanneer ik een droom onthou en de beelden nog helder voor mij zie, schrijf ik die hier (klik) op.

Een vriendelijk woord van een vriend, mediteren, bidden...kan zorgen voor rust. Een verlaagde hartslag kan ervoor zorgen dat je je minder zorgen maakt en minder hard nadenkt over een oplossing. Je stopt met piekeren en geeft je intuïtie de kans om z'n werk te doen. Zat je je eerst nog in vertwijfeling omdat je maar genoeg geld hebt om één van je twee kinderen naar de universiteit te sturen en kon je rationeel maar niet kiezen, vertelt je intuïtie nu misschien wel je kinderen te vragen wat zij willen. Misschien wil een van beiden helemaal niet naar de universiteit. Misschien willen zij dat beiden niet. En kun je je spaargeld voor andere leuke dingen gebruiken. Zoals zelf weer gaan studeren.

Zou dat ook graag weer eens doen. Misschien pakt Mark Rutte wel een studie op na zijn afscheid van de politiek. Of hij neemt gewoon een lucratief baantje bij een van de bedrijven die hij als politicus heeft geholpen aan een belastingvoordeel van een miljardje of wat. Wouter Bos stopte met politiek 'want ik wil meer tijd hebben voor mijn gezin' en ging dus fulltime voor zijn oud-werkgever Shell werken en later voor adviesbureau KMPG; Camiel Eurlings regelde als Minister van Verkeer en later als EU-commissaris wat leuks voor KLM en werd een paar jaar later directeur. Van KLM. Frits Bolkestein regelde als politicus dat Russische oliepiijpleidingen zonder problemen door Europese landen aangelegd mochten worden en werd adviseur bij de Russische privé bank (ze hebben maar één klant) van een Russische oliemagnaat; Balkenende ging voor Ernst & Young werken. Advies geven aan banken dus. Die hij met uw en mijn belastinggeld had gered van hun eigen ondergang na hun gesjoemel met hypotheken en pensioengeld. 

Maar Mark Rutte is uiteraard bijzonder integer en zou nooit gaan werken voor een bedrijf dat hij als politicus aan voordeeltjes hielp, toch? In elk geval zullen gebarentolken opgelucht ademhalen; hoe gebaar je 'Ik heb daar geen actieve herinnering aan'?  En bijvoorbeeld 

“Er is de afgelopen dagen gespeculeerd over wat mij zou motiveren. En het enige antwoord is Nederland. Mijn positie daaraan is volstrekt ongeschikt”

Werkte lekker relaxt aan mijn nieuwste project, wisselde de lakens, draaide een was, regelde wat voor komende werkopdrachten en afspraken en deelde een potje koffie met een buurvrouw. Vervolgens deelden wij een potje thee.

Hier is nog even het verkeersbord waar ik het in mijn vorige weekoverzicht over had:
Best moeilijk om te zien blijkbaar want dagelijks ontdekken een stuk of tien automobilisten halverwege de opgebroken straat dat zij geen andere keus hebben dan omkeren. Sommigen kiezen voor achteruitrijden. 

's Avonds pakte ik mijn kleren en tas voor de volgende dag.

Dinsdag was ik in Leuven. Fijne stad. Fijn gezelschap. Fijn bier.

Marketeer Kristien van Poke The Lion (klik. Doen. Gaaf logo-ding-toestand!) wilde graag als 'rubber duck' voor mij fungeren; een klankbord om ideeën te concretiseren en daarbij 'beren op de weg' te benoemen.
Mijn eerste drankje was de favoriet van mijn moeder zaliger: Rodenbach Fruitage. Daarna dronk ik een Karmeliet. Volgens diverse kenners misschien wel de beste Tripel onder alle speciaalbieren. Met een grote grijns (door het fijne gesprek, de alcohol, de hartelijke knuffel ten tijdelijk afscheid?) wandelde ik nog een paar uurtjes door de stad.
In 31 graden. Wat op dit LED-bord stond maar niet te vangen bleek met mijn mobiele camera.
Verleidingen weerstaand (met moeite!) genoot ik van de architectuur
Helaas was vanwege een soort van nationale feestdag de bibliotheek dicht want die wilde ik graag even bekijken nadat ik er dit verhaal (klik) over had opgepikt.

Mijn plan om een doosje lokale bonbons mee te nemen voor vrienden thuis viel in duigen;
Chocolademelk in een bonbondoos geeft rotzooi in de trein.
Uiteraard sloot ik mijn dag in Leuven af met een traditioneel maal. Maar zonder bier want als het zo warm is kun je beter niet al te veel alcohol nuttigen aangezien het spul vocht onttrekt aan je lichaam.
En kijk! Papieren puntzak, kartonnen bakje en houten lepeltje. Dus hoezo 'wij kunnen niet zonder plastic!'?

Bij Mechelen (waar de marketeer en ik volgende keer zullen afspreken) stapte ik over op een trein naar Amsterdam.

Hoewel ik intens had genoten, was ik toch ook weer blij terug te zijn in 'mijn' stad:

Zag bij thuiskomst nog even dat een tweet van mij 'geëxplodeerd' was. Reageren op de reacties mocht even wachten. Douchen en naar bed. 

Woensdag lag ik in bed en nagenietend van mijn avotuur de dag ervoor te reageren op een aantal reacties op mijn tweet over deze onzin van omroep Ongehoord Nederland:

Mijn vraag: 'Zijn er écht mensen die in de onzin van ON geloven?' bracht de nodige reacties teweeg. Er was zelfs iemand die mij ervan beschuldigde het artikel te hebben gephotoshopt 'Want je wil alleen maar dat mensen dénken dat ON zo dom is terwijl het de enige omroep is die de waarheid durft uit te zenden!' Nadat ik de link stuurde naar het betreffende artikel op de website van ON, hoorde ik niets meer van het individu. Ik weet wel dat 'domrechts' wat meer moeite heeft met zeggen 'Sorry, ik had het mis' dan andere mensen maar toch jammer. 

Vroeger ging ik nog wel eens in op reacties die absoluut niet inhoudelijk waren maar alleen getuigen van een slechte opvoeding: 'Je liegt, vuile linkse [censuur]!', 'Wat een domme tweet!' en meer van dat fraais.
Maar als mensen een gedachtewisseling willen, kunnen zij die - voorzover de tijd het toelaat - natuurlijk krijgen. 

Zo begon iemand met 'Dat klimaatplan van de overheid kost maar liefst 22 miljard (klik) en is dus veel te duur!' 
Hier legt de demissionair minister zelf uit waarom het wel degelijk uitmaakt dat ook Nederland helpt met dit globale probleem. Uiteraard had mijn gespreksgenoot 'geen tijd' om dit filmpje van een paar minuten te beluisteren. 

Nadat ik hem eenvoudige vragen liet beantwoorden ('Vind jij dat de overheid moet voorkomen dat jouw huis onder water komt te staan? 'Wil jij meer vluchtelingen in Nederland, niet alleen uit Afrikaanse landen maar ook bijvoorbeeld uit Italië en Spanje (klik) omdat het ook daar niet meer leefbaar is met temperaturen van boven de 45 graden?' 


en andere vragen die op hem persoonlijk van toepassing waren) was hij opeens van mening veranderd: 'De overheid doet veel te weinig en moet meer miljarden investeren om te zorgen dat ik het goed blijf hebben!' Oké, hij denkt nog steeds dat het toeval is dat de te snelle klimaatverandering startte met de Industriële Revolutie maar voor mij voelde het alsof ik een zieltje gewonnen had. 

U zult begrijpen dat ik niet met iedereen dit soort gesprekken aanging:

Interessant is natuurlijk dat ON toegeeeft dat temperaturen van boven de 40 graden niet te doen zijn voor de meeste mensen en er dus wat moet gebeuren. Uiteraard komen rechtspopulisten met geen andere 'oplossing' dan 'wat links doet is verkeerd!'

Ook werd uit de reacties nog een verschil duidelijk tussen 'andersdenkenden' en verstandige mensen. Andersdenkenden (racisten, fascisten, wappies, anti-vaxxers...) zeggen: 'Ja, maar ik en mijn stam* dan?' terwijl verstandige mensen zich de vraag stellen: 'Ja, maar anderen en de planeet dan?' Kortom: andersdenkenden zijn asociale egoïsten.

*Familie/iederen met een Nederlands paspoort/iedereen die alles gelooft wat Willem Engel vertelt/iedereen die blank en hetero is, et cetera. Kortom: de eigen 'bubbel'.

Interessant weetje - met name voor wappies die graag klagen over 'oversterfte': zo'n 61.000 meer (klik) mensen dan in 'normale' zomers overleden in Europa afgelopen zomer door de hitte. Dit jaar zal dat trieste record waarschijnlijk verbroken worden. 

De slachtoffers van klimaatverandering zullen veelal alcoholisten, andere drugsgebruikers en ouderen met weinig pigment in de huid zijn. Ik kan hier een grapje maken over het homeopatisch verdunnen van een bepaalde groep mensen maar dat zou niet netjes zijn.

Nog voordat ik met een buurvrouw ons wekelijks 'gered pakket' aan bijna-overdatum voedsel haalde, 

had ik mijn CV opgestuurd vanwege een baankans, gewerkt aan mijn cabaretvoorstelling en mijn administratie en werden papieren aantekeningen betreffende een van mijn nieuwe projecten overgezet naar een digitaal format.

De 'Lach van de Dag' was voor een andersdenkende die tweets van 'doctor' Frank Meeus erbij haalde als bewijs van de onzin op door Shell en andere leden van 'de elite' betaalde websites als Klimaatfeiten en andere nepnieuws-sites: 'Ik zal wetenschappers nooit geloven maar deze wetenschapper heeft gelijk!' 

Waarom? Omdat de Belg (Belgen zijn meestal heel fijne mensen hoor!) Frank Meeus (klik. Zeer interessant artikel. Met feiten. Dus niet aan Thierry, Willem en Raisa of hun volgelingen laten lezen. Die kunnen daar niet tegen) een charlatan is? 'Ja, maar hij noemt zichzelf klimaatwetenschapper!' Sorry, lieverd, dat is geen bewijs dat hij er een is. Bovendien vertrouw jij wetenschappers niet, weet je nog? Wel staat vast dat hij nog nooit of te nimmer een wetenschappelijk artikel over het klimaat heeft gepubliceerd gekregen. 

Door een misverstand ging een afspraak die avond niet door en daardoor had ik een avondje voor mijzelf. Heerlijk!

Donderdag mocht ik weer aan de bak. Sollicitatiegesprek. Lekker dicht bij mijn huis. Dit plaatje schoot ik halverwege, na vijf minuten wandelen:
Het gaat om receptiewerk in deeltijd. Men spreekt nog een paar andere kandidaten voor de functie en met een weekje of drie komt de uitslag. Als ik er kom te werken is dat in een niet al te groot team en zal het vrij eenvoudig zijn om diensten te ruilen. Zo lang de balie maar bezet is. Goed te combineren dus met mijn werk als schrijver en entertainer. Duimen dus maar!

Eenmaal thuis anderhalf uur tijd voor een beetje schoonmaken en opruimen en het afronden van mijn BTW-aangifte. Appeltje eitje want een eenvoudige boekhouding als de mijne laat mij niet verbaasd staan.

Vriend en vijand was verbaasd om de beslissing van Rutte om het kabinet te laten vallen vanwege de immigratiecrisis. Terwijl de stikstofcrisis politiek veel urgenter is.  Bijna alsof de VVD met opzet de aandacht wil afleiden van de stikstofcrisis en de aandacht van 'Het Volk' weer naar asielzoekers wil verplaatsen, de standaard zondebok van 'rechts'. 

Dat 'asielzoekersprobleem' was weer eens gewoon verzonnen door de VVD; de 'enorme aantallen asielzoekers die ons land overspoelen!' was weer uitsluitend bangmakerij. In werkelijkheid (klik) zijn de cijfers veel lager dan de VVD en andere rechtse partijen ons voorhouden. 'O jee, er komen maar liefst 70.000 buitenlanders in Nederland wonen! Daar is geen ruimte voor!' Jawel hoor. Want elk jaar verlaten ongeveer 150.000 gelukszoekers (klik) Nederland op zoek naar het geluk in het buitenland. 

Ook hoor je rechstpopulisten nooit over de 400.000 buitenlanders (klik) die in 2022 in Nederland kwamen wonen en werken. Dat ging om 'arbeidsmigranten' en 'expats'. Dat zijn een ander soort buitenlanders dan asielzoekers. Vooral omdat zij een lichtere huidskleur hebben. Wie zegt dat er voor 70.000 mensen met een donkere huidskleur geen ruimte is maar voor 400.000 blanken wél, moet wel toegeven racist te zijn. En wat Brigitte zegt: de woningnood heeft vrijwel niets te maken met asielzoekers maar alles met VVD-beleid:


Wappies zullen staan juichen dat het hen gelukt is om met doodsbedreigingen aan haar adres Sigrid Kaag (klik) de politiek uit te drijven. Zo zullen zij ook staan juichen wanneer BBB de grootste partij wordt bij de komende Tweede Kamerverkiezingen en Caroline van der Plas minister president wordt. Kleinigheidje waar zij nog niet over hebben nagedacht: Hoe gaan wappies straks nog klagen over 'de regering' wanneer zij zelf hebben gekozen voor Caroline van der Plas als Minister President?

's Middags zat ik een paar uurtjes aan de waterkant met een vriendin. Deze foto van ons samenzijn vonden wij de leukste:
Tegen zessen was ik weer thuis en na het eten wilde ik nog wat afmaken maar een vriend meldde zich als ongeplande visite. Welkom! Kopje koffie, bijkletsen en opeens was het tijd voor mijn volgende afspraak. In de kroeg dit keer. Waar de vriendin met wie ik had afgesproken en ik niet konden kiezen welke van onze samen-foto's ('Duo selfie'?) de leukste was. Ik koos dus maar deze:Rond de klok van elven was ik al weer thuis. Maar goed ook want ik voelde mij wat koortsig. Tijd voor een dutje van een uurtje of acht à negen dus. 

Vrijdag ontdekte ik dat ik niet als entertainer hoefde te werken die avond. En was daar stiekem best blij mee. Beetje rillerig, hoofdpijn, niet lekker. Dus veel gedut en tussendoor rustig artikelen zitten lezen over hoe het nu verder moet met Nederland nu Mark Rutte en een groot deel van zijn team hebben aangegeven niet terug te zullen komen na de Tweede Kamerverkiezingen van aankomend november.
Wordt Rob Jetten de nieuwe premier of Caroline van der Plas? Een verrassende outsider wellicht?

Stiekem hoop ik dat Big Agro...pardon...BBB naast die voor de Provincies en de Eerste Kamer ook deze verkiezingen wint. Altijd leuk om populisten te zien worstelen met het werk als politicus nu zij opeens niet meer 'Ik ben tegen de regering!' kunnen roepen wanneer zij zelf in de coalitie komen. De LPF (kent u die nog?) komt dan terug in de herinnering. En de anecdote van het kersverse rechtspopulistische kamerlid die verzuchtte: 'Ja, af en toe wat tegen de pers zeggen en een beetje in de banken hangen tijdens een debat maar ze hadden mij niet verteld dat ik óók nog stukken moest lezen!' 

Voor de nieuwe kamerleden die voor BBB in de Tweede Kamer gaan zitten: politiek bedrijven is hard werk.  Doe je dat werk niet of slecht, dan wordt je daar op afgerekend: ook je grootste fans laten je dan keihard vallen. Meelezende fans van de Lijst Pim Fortuyn indertijd: hoeveel namen kunt u zich herinneren van LPF-kamerleden? En noemt u eens één ingediende en uitgevoerde motie van Geert Wilders of een ander PVV-kamerlid. 

Verrichtte wat licht huishoudelijk werk, maakte afspraken met deze en gene en schreef een paar duizend woorden. Tussendoor begeleidde ik een buurvrouw bij het boodschappen doen en dronk een kopje thee bij haar thuis waarbij ik bij het terug naar huis wandelen dit plaatje schoot:
Om even tekkker te lachen bekeek ik een paar berichten van racisten. Die zijn zó dom dat zij alleen maar mensen uit hun bubbel napraten en duidelijk geen notie hebben van de diverse onderwerpen:
Racisten ontbreekt het ook aan enig empatisch vermogen. Zij kunnen weinig anders dan schelden en domme dingen roepen. En 'huilie huilie' doen wanneer zij zelf of hun Grote Leider ('Führer' in het Duits) worden uitgescholden. 
Dat is nog tot daar aan toe. Maar waarom vinden zij het zo belangrijk om zo ontzettend slecht met de Nederlandse taal om te gaan? Sowieso heb ik wat moeite met mensen die weigeren voorbij hun vooroordelen te zien maar zij weigeren ook maar het minste van onderzoek te doen. Dan zouden zij weten dat de Minister die zij hebben wegbedreigd net als hen wilde dat contant geld werd behouden. 
Ook de elite (klik) van Nederland wil graag dat contant geld blijft. En dat is logisch. Criminelen willen namelijk niet dat hun geldstromen gevolgd kunnen worden. Alleen maar criminelen (mensen die graag de belastingdienst oplichten met bijvoorbeeld zwartwerken zijn óók criminelen) zijn tegen het afschaffen van contant geld. Kunt u een dringende reden bedenken waarom contant geld (niet hygiënisch, makkelijk te stelen, reden van alle winkelovervallen) zou moeten blijven bestaan?

'Ja, maar de Europese Centraal Bank beheert de Digitale Euro!' is natuurlijk een raar excuus om er tegen zijn. Want wie geeft de door wappies zo geliefde papieren/metalen euro uit? De Europese Centrale Bank samen met de centrale banken van elk Europees land. 

Het is eigenlijk niet netjes maar ik schaterde het uit (en moest dat bekopen met een nare hoestbui. Eigen schuld) toen ik deze reacties van Piet las:

Door gebrekkig onderwijs in combinatie met ouders die zijn zoals zij zelf, zijn er helaas steeds meer 'echte, nette Nederlanders!' als Piet. Helaas, zo lang de regering naar 'Het Volk' blijft luisteren, zal het onderwijs niet verbeteren. Zo blijven machthebbers aan de macht: zorg ervoor dat je schaapjes niet in staat zijn tot zelfstandig nadenken. 

Omdat ik er zin in had, verwerkte ik wat aantekeningen voor één van de projecten waar ik onlangs aan begon. Omdat u zo lief was helemaal tot hier dit weekoverzicht te lezen, geef ik u alvast één hint: Shakespeare.

Het was vrijdag en dus - koortsig of niet - bedacht, schreef en publiceerde ik een vers 'verdicht' (klik).

Zaterdag deed ik een beetje extra onderzoek naar onze mogelijke nieuwe premier. En ontdekte dat zij minstens net zo graag liegt als demissionair minister-president Mark Rutte: 'Een bank mag geen lening weigeren aan een bedrijf dat van overheidswege niet mag uitbreiden!' leverde populiste Caroline van der Plas (klik) weer wat stemmen van domme boeren en burgers op. Terwijl het kolder is. Een bank is een commercieel bedrijf en mag dus om hen moverende redenen in principe elke klant weigeren. Zo lang dat niet in strijd is met de grondwet. 

Alsof een bank extra geld zou geven aan Tata Steel voor een uitbreiding nadat een nieuwe regering heeft gezegd dat de staalfabriek niet mag uitbreiden. De bankmanager die zo'n check uitschrijft zou waarschijnlijk bezoek aan huis krijgen van een aardige meneer of mevrouw van een lokale GGZ-instelling met het aanbod om een paar maandjes even rustig aan de medicatie te gaan. In een fijne slaapkamer met superdik en heel zacht behang.

Eerlijk gezegd vermoed ik dat de VVD de verkiezingen in november gaat winnen. Al is het maar omdat het de enige partij is die is voorbereid op snelle verkiezingen. Bijna alsof de VVD maanden eerder dan andere partijen wist dat de VVD het kabinet zou laten vallen. Grote kans dus dat wij Dilan Yeşilgöz-Zegerius als nieuwe minister-president mogen verwelkomen. Tot grote vreugde van 'het volk' namelijk want zij roepen als jaren dat zij hetzelfde willen als zij wil: keiharde aanpak criminaliteit, ontkennen van (systematisch) racisme, et cetera. Bovendien is zij niet geïndoctrineerd 'door van die linkse docenten!'
Mijmeringen over politiek, snel naderende problemen vanwege te snelle klimaatveranderingen en andere ellende liet ik iets na twaalven achter mij. Tijd om mij te gaan vermaken bij nieuwe vrienden thuis. Die ik een paar weken geleden maakte op een feestje bij andere nieuwe vrienden. Zoals dat dan gaat maakte ik ook deze dag nieuwe vrienden. Samen eten, drinken en praten brengt mensen nu eenmaal dichter bij elkaar. Hand in hand letterlijk in het diepe springen helpt ook wel een beetje:
Lekker internationaal gezelschap van een stuk of acht mensen. Twee van de aanwezigen kwamen uit Zwitserland waarvan eentje was geboren en opgegroeid in Moldavië. Dus ik kon het niet laten een filmpje van haar te maken waarin zij wat in het Roemeens zei tegen een andere recente aanvulling op mijn vriendenkring die ook uit Moldavië komt. Want hoe vaak krijg je zo'n kans? Heb het filmpje een paar keer bekeken/beluisterd maar kon er niet meer uithalen dan mijn naam en het pas aan mij geleerde Roemeense equivalent van 'Alles kits?'

Intens genoten van het versterken van bestaande vriendschappen en het aangaan van nieuwe. Een van de andere gasten bleek een paar weken eerder in het publiek te hebben gezeten toen ik de eerste prijs won in een verhalenvertelwedstrijd. Ik blijf erbij: soms is de wereld kleiner dan ik.

Iedereen voelde zich zó welkom en op het gemak dat de gesprekken niet oppervlakkig bleven over het weer, de prachtige omgeving en het heerlijke eten en meer van zulks. 


Er werd ook openhartig gesproken over angsten, emoties en zelfs trauma's. Zoals iedereen die wel heeft, natuurlijk. Zelfs mensen die dat in het openbaar nooit zouden toegeven.

Terwijl de pannen en schalen met eten op tafel werden gezet, bedacht, schreef en publiceerde ik mijn wekelijkse Engelstalige stukje proza (klik). U mag raden hoe ik aan de inspiratie kwam.

Tegen tienen hing ik mijn natte onderbroek (niemand van de feestgangers had zwemkleding mee) in mijn tuin te drogen.

Zondag sliep ik uit. Fijn!

Kopje koffie, rustig aan, beetje online chatten...

Een vriendin van mij is een zogeheten 'expat' en vroeg mij - nu zij sinds een paar jaar in Amsterdam woont en werkt - hoe het toch komt dat zoveel café's in het centrum nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn qua sfeer. Daar is één enkele reden voor. Die heet Won Yip (klik). Deze man bezit een groot deel van de horeca in het gebied en was 'omdat ik de lockdown onzin vindt!' in het begin sponsor van de anti-lockdown demonstraties van Willem Engel. Tot hij niet langer geassociëerd wilde worden met een losgeslagen idioot. 

Natuurlijk was Won Yip tegen de lockdown want zijn café's draaiden een tijdje nauwelijks omzet. Zoals met alles wat hij doet, gaat het hem puur om zijn eigen geld en absoluut niet om het welzijn van mensen. Hoewel hij de reputatie heeft van zeer vriendelijk te zijn voor zijn personeel 'Want als je aardig bent voor mensen, werken ze harder voor je.' Een zakenman pur sang dus. En best een vriendelijke man, weet ik toevallig. Sprak hem namelijk ooit op het afscheidsfeestje van (de eigenaar van) een café waar ik als entertainer werkte. Die bareigenaar had de hele avond een grote glimlach op het gelaat bij de gedachte aan de paar miljoen euro aan uitkoopgeld die hij in één keer mocht ontvangen. Beter dan nog jaren ploeteren voor misschien €60.000 per jaar op zijn bankrekening en nauwelijks vrije tijd. Begrijpelijk, maar erg jammer voor de stad, die ontstane eenheidsworst die de horeca is geworden. Vind nog maar eens een punk rock café in Amsterdam. Naar mijn beste weten is er daar nog maar eentje van.

Vergeet het idee van 'de wil van de meerderheid' en dat dan de hele maatschappij wordt ingericht op die meerderheid. Bedenk even dat - op welk gebied dan ook - ook ú tot een minderheid behoort. 
 
Eigenlijk zou zij de dag ervoor even langskomen maar ik was elders en dus kwam een buurvrouw deze zondag voor mijn hulp om wat op te zoeken op internet. Zij heeft een prima laptop en is slim genoeg maar zij vind het nog wat eng allemaal, computers en internet en zo. En dat kan natuurlijk. Dus dan help je even.

Anderhalf uur later richtte ik mij weer op mijn eigen interesses en stelde deze vraag op Twitter: 'Als u u zich tegenover een collega net zo zou gedragen als Geert Wilders, wat zou er dan met u en uw arbeidscontract gebeuren?'

Omdat het 'het volk' weinig kan schelen dat mensen doodvallen van de hitte (klik) terwijl zij graag logen dat mensen massaal doodvielen 'door de prik!', speel ik tegenwoordig in op hun egoïsme: door hittegolven wordt suiker (klik)- en dus ook snoep en frisdrank - vele malen duurder. 

Eerder was al bekend dat het echt Hollandse bakkie troost (koffie dus. Klik) steeds moeilijker te verbouwen is door de te snelle klimaatverandering en dus snel veel duurder zal zijn.

Nu koffie, limonade en snoep erg duur gaan worden door klimaatverandering zal 'het volk' hopelijk tegenmaatregelen van de overheid gaan eisen.

Voor meelezende wappies: ja, ook Schultenbrau (klik) wordt duurder. De productie van gerst vermindert namelijk sterk door klimaatverandering. 

Voor wappies die nu roepen: 'Ja, maar de mens kán het klimaat helemaal niet beïnvloeden!'. Niet liegen, wappie, da's niet netjes. Een paar jaar geleden verspreidde je nog graag de onzin dat mensen met HAARP (klik) het klimaat beïnvloeden. Weet je nog?

Een paar uur lang werkte ik aan diverse projecten en na het eten richtte ik mij op Twitter. Bleek mijn tweetje over Wilders behoorlijk geëxplodeerd te zijn.
En een uurtje of drie of zo later:


Zoals verwacht antwoordden velen: 'Als ik mij op het werk zo zou gedragen als Wilders, zou ik worden ontslaan. Collega's uitschelden en beledigen doe je gewoon niet.'' Ook werd ik belaagd door fans van de Grote Leider ('Führer in het Duits') van de PVV. 

Domme opmerkingen had ik wel verwacht maar de meest voorkomende domme opmerking had ik niet verwacht: 'Ja, maar Kaag en Wilders zijn geen collega's!' Huh? En als je geen collega bent van iemand is het oké om iemand uit te schelden en te beledigen? Buiten dat: natuurlijk zijn ze dat wél. 

Een lid van 'het volk' dat iets beter kon nadenken dat de anderen probeerde het met 'Ze zijn ambtsgenoten en geen collega's!' Sorry, joh, maar 'ambtsgenoot' is een synoniem van 'collega'. Denk bijvoorbeeld aan artsen: ook al werken die beiden in een ander ziekenhuis, ze noemen elkaar wel degelijk 'collega' op een artsencongres. Bovendien: Kaag en Wilders krijgen hun maandelijkse loonstrook gewoon van dezelfde partij: de overheid. Die hun salarissen (technisch gesproken 'schadeloosstelling') betalen van belastinggeld dat door u en mij wordt opgebracht. 


Heel netjes vond ik dat een PVV-fan weliswaar in eerste instantie een antwoord van hemzelf verwijderde maar later toegaf dat dat was omdat hij na een opmerking van mij doorkreeg dat hij het mis had. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn om netjes met elkaar om te gaan. Dit was daar een mooie voorbeeld van.


Opvallend veel mensen die denigrerend 'domrechts' worden genoemd ('dom' en 'rechts'. Ik begrijp de bijnaam wel een beetje) wisten mij te vertellen dat Wilders en Kaag helemaal geen collega's waren 'maar ambtsgenoten!' Dus zuchtend deelde ik diverse malen het weetje dat de woorden synoniemen van elkaar zijn. 

Veel antwoorden waren zó opvallend eensluidend dat ik vermoedde dat het afgesproken werk was. Wat heel goed kan kloppen. Had mij namelijk ooit een paar maanden lang als 'domrechts' voorgedaan met een nepaccount. Na een paar tweets had ik het vertrouwen gewonnen van een duister clubje dat via Twitter DM afsprak: 'Jongens, morgen gaan we met z'n allen dit [naam] linkse sujet aanpakken. Hier hebben jullie een paar teksten als voorbeelden om tegen hem te gebruiken. Veel plezier allemaal!' Op een gegeven moment ging het verder dan online treiteren en trollen en werd opgeroepen om iemand op zijn huisadres lastig te vallen. Toen heb ik schermafdrukken naar Justitie gestuurd en heb dat account beëindigd. Doodenge en bijzonder nare mensen zijn er op de wereld. Bah!

Gelukkig zijn de meeste leden van 'domrechts' ontzettend laf en zouden zij nooit in het echt durven doen waar zij online mee dreigen. Maar soms treffen zij een 'Max de Fakkelman (klik)' en juichen hem online toe wanneer hij zich agressief en intimiderend op het Binnenhof en bij Ministers voor de deur thuis opstelt. 

Kan er gewoon heel hard om lachen wanneer mensen een dis voor hun 'slachtoffer' hebben bedacht
maar per ongeluk zichelf er mee voor schut zetten.

Soit. Na een flinke portie lachen besloot ik mijn positie in het hoogste klassement op DuoLingo te behouden met een flinke inhaalrace: met uiteindelijk na een week nog maar 21 minuten op de klok was ik doorgestoten van positie 26 (degradatie!) naar positie 19. Een paar uur later had ik nóg kramp in mijn hand van het antwoorden intikken op m'n mobieltje.

Daarna mocht ik van mijzelf een lekker stukje wandelen en wat lekkers halen bij de avondwinkel om vervolgens thuis nog een uurtje door te werken en even na middernacht de luikjes te sluiten.

Brian Eno levert met By this River de muziek van deze week: 
Deze week staan wij stil bij het overlijden van Milan Kundera en Marga Minco