Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

woensdag, september 10, 2014

Wat kost de bestrijding van terrorisme?

Vanmorgen was ik op gesprek bij de CV dokter van de DWI die mij hielp een overzichtelijker Curriculum Vitae in elkaar te zetten en omdat het kantoor vlakbij het ziekenhuis was kon ik meteen even wat schoon ondergoed bij mijn moeder afgeven. Handig! Vanavond mag ik met mijn vriendin een college bijwonen over Biomechanica. En het is gratis want de kaartjes heb ik gewonnen!

Gisteren deed ik het rustig aan: ik maakte een overzicht van mijn sollicitaties voor de DWI (52 stuks, verspreid over iets meer dan twee maanden), streek een overhemd in verband met een feestje binnenkort, (nadat ik die nare vlekken uit de kraag had verwijderd. En nee, niet met een schaar.), schreef een paar verhaaltjes, bouwde een website en digitaliseerde een paar oude videobanden. En daarnaast was er het reguliere huishouden natuurlijk nog. Gelukkig waren de aardappelen in de aanbieding want vooraf geschilde en gekookte aardappelen zijn mij te duur. ik vind het ook onzin, trouwens want hoeveel tijd kost dat nu helemaal, een paar aardappelen schillen en die in een pannetje water werpen? Het feit dat supermarkten die gemaksproducten meer verkopen dan verse bewijst voor mij dat wij Nederlanders een bijzonder lui volk zijn geworden. In vergelijking met onze opa's en oma's hebben wij zeeën van vrije tijd. En wat doen wij met die tijd? In elk geval niet opa en oma bellen in het verzorgingshuis want - en nu komt het - daar hebben wij geen tijd voor...

Terwijl het zo makkelijk is om eenzaamheid te bestrijden: gewoon even bellen met oma!

Het bestrijden van terrorisme kost ongeveer een miljard euro per jaar. Alleen al in Nederland. Dat is een 1 met 9 nullen. 1000 maal een miljoen. Dat is heel veel. Wereldwijd bedragen de uitgaven aan het bestrijden van terrorisme ongeveer (veel landen houden die uitgaven geheim) 5 biljoen euro. Dat is een 5 met 12 nullen. 5 Maal een miljoen maal een miljoen. Dat is heel veel. Het grootste deel van dat geld gaat naar het bestrijden van terroristische (moslim) groeperingen in landen waarvan wij de naam van de hoofdstad niet uit ons hoofd weten.

Hoeveel bedraagt het tekort in de zorg in Nederland ook alweer?

Bezuinigingen in de zorg zouden niet nodig zijn als wij met zijn allen niet zo doodsbenauwd zouden zijn (gemaakt) voor terroristen die misschien wel ons mooie clubhuis in Tytsjerksteradiel willen opblazen. Zonder ons af te vragen of een eventuele terrorist die plaatsnaam kan uitspreken of een reden kan hebben om te weten waar dat ligt en dan ook nog een reden nodig heeft om geld uit te geven aan explosieven om voornoemd clubhuis op te blazen. Waarom dan geld wordt uitgegeven om met cameratoezicht en zo het pand te 'beschermen' vraagt blijkbaar niemand zich af.

Intussen worden met allerlei 'anti-terrorisme' maatregelen ons onze vrijheden afgenomen.

'Waarom nemen jullie ons onze vrijheid af, geachte overheid?' - 'Om jullie te beschermen, beste burgers!' - 'Tegen wie of wat dan?' - 'Tegen mensen die jullie je vrijheid willen ontnemen!'

Daarom gaan er Nederlandse soldaten naar Afghanistan en zo...En dat kost behalve mensenleven ook nog eens klauwen met geld.

'Geen cent meer naar het buitenland!' was het devies toch, meelezende PVV-stemmers? Of is terrorismebestrijding opeens een 'linkse hobby'?

Behalve geld kost het ons (ja, u en mij dus want waar haalt de overheid al dat geld vandaan?) ook onze privacy. Zo mag de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD alle deelnemers aan een forum over (bijvoorbeeld) paardrijden onderzoeken wanneer men vermoedt dat een mogelijke terrorist zich eventueel misschien via dat forum zou kunnen uiten over wat dan ook. (Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/04/ctivd-aivd-schond-privacyregels-bij-onderzoek-op-sociale-media/)

Is het bestrijden van terrorisme dat verlies van geld en privacy ook waard?

Terroristische aanslagen kostten in 2011 ongeveer 7500 mensen het leven. De bestrijders van terrorisme (van die groepjes soldaten die Bin Laden hebben gevonden, veroordeeld, berecht en geëxecuteerd. Want dat mogen die soldaten blijkbaar, bekend als JSOC) vermoorden per jaar ongeveer 10.000 mensen waarvan zij vermoeden dat het terroristen zijn. Geen rechter die daar aan te pas komt dankzij 'wetten' als de Patriot Act en soortgelijke vrijbrieven om ongebreideld geweld te gebruiken.

Het nadeel van dit systeem is dat er ook heel veel onschuldige mensen om het leven komen. Bijvoorbeeld wanneer soldaten voor het gemak een bom gooien op een huis waar mogelijk een terrorist in zit en daarbij - 'O, sorry, ik wist niet dat zijn vrouw net was bevallen en er dus ook 6 onschuldige kinderen en buurvrouwen en zo bedolven zouden raken onder het puin!' - niet alleen de vermoedelijke terrorist doden. De nabestaanden van de mensen die 'per ongeluk' worden omgebracht schrijven natuurlijk een pittige ingezonden brief aan de lokale krant. Nou, nee. Zij pakken de wapens op en worden (ook) een terrorist die er vooral op uit is Amerikanen - en alles wat daar op lijkt - te vermoorden. Kunt u zich dat voorstellen of zou u - wanneer uw broer zojuist is opgeblazen door een drone omdat hij zonder zijn bril op toevallig lijkt op iemand die een terrorist zou kunnen zijn - de schouders ophalen, uw duim opsteken naar de luitenant die het lijk van uw familielid komt onderzoeken en zeggen: 'Ach joh, foutje. Kan gebeuren hoor!' en glimlachend weer aan het werk gaan? Eerlijk zeggen.

Er stonden in 2001, vlak na de aanslagen die bekend raakten als '9/11' welgeteld 10 terroristen op de 'Most wanted' lijst van de inlichtingendiensten en zijn dat er inmiddels ruim 10.000.

In het meest gunstige geval voorkomt die 5 biljoen euro per jaar (een 5 maal een miljoen maal een miljoen, weet u nog?) dat ongeveer 10.000 mensen omkomen door terroristisch geweld. Elk mensenleven is natuurlijk onbetaalbaar maar in geld uitgedrukt betekent dat dat het voorkomen van één dode de maatschappij 500.000.000 (500 miljoen) euro. kost. Ik hoop maar dat ik een rekenfout heb gemaakt want met datzelfde geld zou je ook mensen te eten kunnen geven (Jaarlijks gaan ongeveer 14 miljoen mensen dood aan voedselgebrek. Dat is bijna de hele bevolking van Nederland. Elk jaar weer), luchtvervuiling kunnen aanpakken (jaarlijks 2 miljoen doden), geld steken in onderzoek naar de behandeling van kanker (jaarlijks ruim 7 miljoen doden), verkeersveiligheid (jaarlijks sterven ruim een miljoen mensen door een verkeersongeluk), voorkomen van zelfmoord (jaarlijks ongeveer 800.000 slachtoffers) en zo verder. (Bronnen: http://www.helloaquarius.org/dirty-wars-dirty-peace/ 

http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2006/6/Kosten-aanpak-terrorisme-exploderen-ELSEVIER081235W/

Feitelijk gezien (maar ja, wie kijkt er naar feiten als-ie bang is?) kost eten meer slachtoffers dan terroristische aanslagen: Amerikanen hebben meer kans om te komen door voedselvergiftiging dan door terrorisme. 110 Maal zo veel zelfs. (Bron: http://www.gedachtenvoer.nl/page/sterven-door-voeding-of-terrorisme.html). Elk jaar sterven maar liefst 30.000 Amerikanen omdat zij zo dom zijn onbeschermd sex te hebben en bij die handeling een dodelijke geslachtsziekte oplopen. En gemiddeld 75 Amerikanen sterven jaarlijks door het eten van een pinda. Echt waar. (Bron: https://www.security.nl/posting/24802/Pinda's+veel+gevaarlijker+dan+terroristen)

U hoeft mij natuurlijk niet op mijn woord te geloven maar mag ik van u vragen na te denken voordat u weer klakkeloos roept dat 'die terroristen!' moeten worden aangepakt?

Aangezien er vele malen meer mensen omkomen door zelfmoord dan door terrorisme, waarom zijn wij dan niet bang voor onszelf?

Nu wil ik terrorisme niet bagatelliseren maar laten wij onze angsten in 's hemelsnaam rationaliseren.