Vind blogstukjes van mij op onderwerp:

Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

zondag, december 18, 2016

De week voorbij

Persoonlijk heb ik er wat moeite mee om te geloven in de Bijbelse Jezus.
Het is met geen mogelijkheid aan te tonen dat Hij echt bestaan heeft en dat Hij echt de wonderen heeft uitgevoerd die beschreven staan.
Daarom heet het ook 'geloven'.

Anders zou de overtuiging dat de Bijbelse Jezus bestaan heeft 'weten' heten. Nota bene: de Bijbelse Jezus is deels een andere dan de historische Jezus. Denk ik. Denk maar aan het fluisterspelletje op de kleuterschool: na zes kinderen en 1 minuut is een zin al compleet van inhoud verandert. Stel je nu voor dat er 12 miljoen kinderen en 2000 jaar zitten tussen het influisteren van de oorspronkelijke zin en het opschrijven van deze zin door kind nummer 12 miljoen en één. Zoiets.

Boek nummer 16 van dit jaar is Ruimtekruimels van Craig Thompson: een prachtig ruimte-epos over de kracht van vriendschap en liefde voor je gezin. En respect voor het leven en de liefdes van anderen. Hou ik van. Ik las het uit op maandag. Op het einde van een werkdag waarop er keihard werd gewerkt en vrienden van mij een biertje kwamen drinken bij ons op de brouwerij. Op uitnodiging van de baas. Zij hadden onlangs een biertje gedronken dat een stuk te veel koolzuur bevatte. Daarom mochten zij gratis een biertje komen drinken op de brouwerij. Leuk, toch? En stomtoevallig vrienden van me!

Die ochtend schoot ik dit plaatje:

's Avonds keek ik The Walking Dead. Heerlijk!
O, en ik plaatste een stukje op mijn Engelstalige blog. Over leugenaars (klik).

Dinsdag verbaasde ik mij erover dat er nog steeds mensen zijn die graag een dictator als president willen: Donald Trump heeft een namenlijst opgevraagd van medewerker van het Ministerie van Energie die zich 'schuldig' hebben gemaakt aan het tekenen van (online) petities gericht op het redden van de planeet. Als minister wees Trump Rick Perry (klik) aan: een politicus die in 2012 nog luid verkondigde dat als hij de baas was, hij het Ministerie van Energie zou afschaffen want 'nergens voor nodig, die aandacht voor het milieu en de planeet! Wij kunnen onbeperkt grondstoffen aan de planeet onttrekken en dat de Aarde opwarmt is volstrekte kolder. Wat weten wetenschappers zou eigenlijk helemaal?' Gênant was dat hij de naam was vergeten van het Ministerie waar hij over enkele weken de baas van is. O, en hij is aandeelhouder in een bedrijf dat achter de aanleg van de omstreden Dakota oliepijplijn zit. Maar hij zal vast niet aan zijn eigen bedrijf denken wanneer hij als hoogste minister op dit gebied zal moeten kiezen tussen fossiele en duurzame energie. Toch? Want hij is vast heeeel integer.

De huidige hoogste baas bij één van de grootste olieconcerns ter wereld, ExxonMobil (klik), wordt onder President Trump (u weet wel: dat is die meneer die beloofde 'belastingvoordeeltjes voor al die elitaire miljonairs' af te schaffen) Minister van Buitenlandse Zaken. Handig als je zaken wilt doen met Rusland en Saoedi-Arabië. Rex Tillerson is al jaren goed bevriend met Vladimir Poetin. Reuze handig bij het zakendoen. Minister van Binnenlandse Veiligheid wordt John Kelly (klik). Die is daarmee de derde (gepensioneerd) generaal in het Trump kabinet. Het is dat Donald Trump zo'n sociaal begaafde, vriendelijke meneer is, anders zouden mensen zomaar kunnen denken dat hij de weg vrijmaakt voor een militaire dictatuur...:-(

Zijn zaken doet Donald Trump overigens over in handen van zijn kinderen want er mag natuurlijk geen sprake zijn van belangenverstrengeling wanneer de Trump-bedrijven 'toevallig' mooie regeringsdeals en belastingvoordelen ontvangen wanneer Trump eenmaal president is.

's Ochtends dronk ik koffie bij een vriend, ik verrichtte een uurtje vrijwilligerswerk, verzorgde de goudvissen Quick & Flupke en Caesar Alexander Draconius 'Drakie' III, liet de wasmachine draaien, deed wat aan administratie, maakte een paar afspraken, schreef wat voor toekomstige blogstukjes en ging naar de film: 'Arrival' is een indringende film. De buitenaardse wezens die de Aarde bezoeken spelen eigenlijk maar een bijrol. Waar het écht om gaat is onvoorwaardelijk liefhebben met de wetenschap dat je van de ander iets weet wat je liever niet had willen weten. Dat dus.

Bij thuiskomst even een kopje thee gedronken met buurvrouw Angélique en daarna een potje gestreken terwijl ik een vriend aan de telefoon had en daarna nog een fijn gesprek had met mijn partner. Daarna op de bank geploft met een paar stapels uit te zoeken spullen om mij heen: papieren, tijdschriften maar ook een te repareren stel bretels bijvoorbeeld. Maar de kat weerhield mij van het voornemen er iets mee te doen.

Met een tevreden gevoel naar bed.

Woensdag wilde ik een beetje uitslapen maar Billy de Kat had andere plannen: hij vond dat ik maar moest opstaan om zijn etensbakje te vullen. Zelf had hij het voorwerk al gedaan: het bakje was glimmend schoongelikt. Half uurtje trainen, naar de kapper (die altijd tijd steekt in kerstversiering
)
, schrijven natuurlijk, twee uurtjes vrijwilligerswerk...en genieten van het kijken naar Billy de Kat die vanaf zijn schapenvacht bij de gaskachel gebiologeerd naar de kleine vlammetjes staart.

Even iets grappigs: de redactie van Nu.nl (Neêrlands vaakst geraadpleegde nieuwmedium) heeft voorspellende gaven...

Nóg een foutje (toevallig ook van Nu.nl maar op andere media zijn dit soort blunders ook te vinden) is deze:

 (Heeft u de taalfout al ontdekt?
Er staat ook een tikfout in maar die tel ik niet mee.)

Maar misschien is het wel de bedoeling en wil de redactie van Nu.nl mensen aansporen om beter op te letten en zich in te zetten voor beter taalonderwijs.

Buurvrouw Hetty kwam even langs met een klein cadeautje voor mijn zoon. Lief! Op de bank zat ik nog even een uurtje turfjes op papieren lijsten te tellen. Een klusje dat over een paar weken niet meer nodig zal zijn omdat zelfs de Amsterdamse vrijmetselarij zal gaan moderniseren: de uitgifte van drankjes zal voortaan elektronisch worden geregistreerd.

Ik leerde deze dag ook nog iets: democratie is GEEN uitvinding van de Oude Grieken. Hoewel zij het woord bedachten bestond het overheidssysteem van 'meeste stemmen gelden' al zo'n 1000 jaar eerder. Met name in delen van India werden besluiten genomen door het volk te raadplegen. Nog meer historische mythes worden hier (klik) weerlegd.

Donderdag een drukke werkdag mogen beleven: er was veel leven in de brouwerij! Hartstikke leuk maar ook best vermoeiend.


Mede daardoor op de bank bij mijn oppaskinderen die avond in slaap gevallen. Na met de jongelui te hebben gespeeld, hen te hebben aangespoord tot tandenpoetsen en voorgelezen te hebben vooraleer hen te voorzien van een nachtkusje natuurlijk.
Hier de twee doerakken (met toestemming van hun moeder gepubliceerd) in actie:


Vrijdag maakte ik mij zorgen: sinds donderdagochtend Billy de Kat niet gezien en ook zijn etensbakje was niet aangeroerd. Nu is hij wel eens vaker drie dagen van huis geweest en hij is in feite een wilde boerderijkat. Maar toch, weet je: met mijn zoon het huis uit is de kat in wezen voor mij de enige reden om thuis te komen. Naast de goudvissen dan.
Toen ik een handwasje deed viel mij iets op aan de tube schoonmaakmiddel:

(Erop klikken is vergroten)
Ziet u het ook?
Hint: er staat 'los 10cm op in water'
en dat moet natuurlijk zijn: 'los 10ml op in water'.
Slordig.

Zaterdag werd ik hoopvol gestemd doordat het etensbakje van de kat leeg was. Nu komt het wel vaker voor dat ook buurtkatten zich tegoed doen aan de inhoud. Mijn vermoeden dat het Billy was werd bevestigd, later in de dag. Nadat mijn zoon - die vanuit zijn eigen huis een dagje in zijn ouderlijke woning vertoefde - hem meermaals had aangeroepen in de gemeenschappelijk binnentuin kwam meneer doodleuk naar binnen gewandeld: 'Niets te zien hier, mensen! Loop maar door.' Ik blij. En even iets minder blij toen hij de instellingen van mijn laptop wijzigde door dit te doen:

's Ochtends had ik mijn vriendin (van Rataplan Design. (Klik)) geholpen met het opbouwen van de markt 

en omdat het druk was bleef ik een paar uurtjes assisteren. Tussen de middag door naar huis om herenigd te worden met de kat en een kostuum te repareren, nodig voor zondag. Het gat in de broek met een paar fikse naaldsteken provisorisch gerepareerd om het later professioneel door mijn vaste kleermaker te laten doen.

Zondag stond mijn wederhelft op een markt in Amsterdam 

en ik was op tijd de deur uit om met vrienden rond te lopen op een kerstmarkt in Baarn. Hier het station:

Met dameskoor Vocal Ease

Ondanks alles wat ik mag beleven blijf ik denken aan de burgers van het Syrische Aleppo. Ik walg van de diverse berichtgevingen die beschuldigende vingers blijven wijzen naar verschillende partijen. Alsof het voor een 2-jarig hummel uitmaakt of z'n ouders uit elkaar zijn gereten door Amerikanen, 'rebellen', aanhangers van Assad, Fransen of konijnen. En nog steeds zijn er mensen die maar wat graag roepen dat 'al die vluchtelingen maar gewoon terug moeten gaan want Nederland is een tolerant land en daarom weigeren wij anderen te helpen.' Of zo. Echt, er zijn écht mensen die vinden dat mensen die alles kwijt zijn geraakt moeten terugkeren naar dit:
Maar 'goed' nieuws: binnenkort zal de strijd om Aleppo écht ten einde zijn. Om een eenvoudige maar nogal macabere reden: er staan dan geen gebouwen meer overeind en er zijn geen burgers meer om te vermoorden. Zelfs het Turkije van Erdogan spreekt er schande van en heeft toegezegd tienduizenden Syrische vluchtelingen op te vangen. Hoe helpt Nederland eigenlijk? (klik) Niet één van de grootmachten die de burgers wil helpen, behalve met meer militair geweld. Beetje jammer dit.

En, fijne feestdagen en vrolijk kerstfeest en zo! Hier mijn persoonlijke kerstdecoratie:


Het liedje van deze week:
Calexico - All the pretty Horses

Deze week staan wij stil bij het overlijden van Henry Heimlich

In Facebook zijn niet alle plaatjes te zien (of te horen) en links in mijn artikelen niet aan te klikken. Klik daarom op de oorspronkelijke link. http://terrebel.blogspot.nl/ Veel leesplezier! O ja, fans kunnen mijn Fan pagina leuk vinden. https://www.facebook.com/terrebel/