Elke zondag een persoonlijk weekoverzicht, elke dinsdag wat goed nieuws met een paar katten, elke woensdag een overweging en elke vrijdag een verhaaltje.

Mijn verhalenbundels zijn te koop via Bol.com én via Lulu.com!

Als u mijn stukjes de moeite waard vindt, kunt u een blogdonatie
verrichten. Elke bijdrage is welkom!

dinsdag, april 12, 2011

Wereldbrand

7 Doden bij een schietpartij in Alphen aan den Rijn, 12 doden bij een bomaanslag in de metro van Minsk, een seriemoordenaar in New York...U voelt zich machteloos? U denkt dat u er niets aan kan doen dat mensen sterven? Maar misschien kunt u dat wél! "Wie, ik? Maar hoe dan?"

Welnu: dagelijks (Elke dag ja. Dus ook vandaag en zelfs met kerst en op zondag) sterven wereldwijd zo'n 35.000 mensen aan honger. Waarschijnlijk zelfs meer. Eigenlijk vreemd want er is meer dan voldoende voedsel in de wereld om iedere mond te kunnen voeden. Maar helaas: enge mensen met dollartekens in plaats van medeleven in de ogen zorgen ervoor dat jaarlijks miljoenen tonnen graan worden vernietigd en miljarden liters melk worden weggespoeld. Zelfs wij hier in Nederland die graag klagen dat wij het zo slecht hebben gooien elk jaar voor ongeveer 4 miljard euro aan eten weg. De helft daarvan zit nog gewoon in de verpakking!

Zelfs in Nederland zijn er mensen die elke maand nieuwe schoenen kopen en, "vanwege de kredietcrisis, meneer!" nog "maar" 200 euro per maand aan kleding voor zichzelf uitgeven in plaats van de 300 die ze gewend waren. Met maar 50 euro per maand kunnen zij een organisatie als Plan International steunen en daarmee een heel dorp vol mensen van de hongerdood redden, onderdak verlenen én onderwijs geven.

En ja, ook ik geef zeker 50 euro per maand uit aan zaken die ik niet nodig heb. Ik hoef helemaal niet met mijn kinderen naar het zwembad of de McDonalds. Ook koffie is een luxe-artikel. Eén keer in de week m'n zoon en mijzelf op een lekker broodje trakteren moet ook niet en één keer per jaar een hele week op vakantie gaan? Hah! Er zijn landen waar ze geen woord voor vakantie hebben!

Zelf steunde ik vroeger Foster Parents Plan (Nu Plan International) maar tegenwoordig alleen nog maar OneMen , Teknophilos en Hiob. Die laatste dan vooral door mijn inzet als vrijwilliger.

U hoeft natuurlijk niet meteen uw complete leefpatroon om te gooien maar als we allemaal maar een klein beetje bijdragen dan kunnen we gezamenlijk wat betekenen voor de medemens: vele druppels samen blussen het vuur van de wereldbrand.